Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Fluke 189 - dziwne wskazania.

kaszel 29 Sty 2009 18:04 2311 10
  • #1 29 Sty 2009 18:04
    kaszel
    Poziom 17  

    Witam wszystkich serdecznie.

    Nabyłem ostatnio drogą kupna via allergo, nowy multimetr Fluke 189 - w jak mi się wydaje, bardzo atrakcyjnej cenie. Dziś dostałem paczkę ze sprzętem, sprzęt nówka nie śmigana, ale martwią mnie wyniki prostych testów. Zerknijcie jakie mam wskazania:

    Przewody pomiarowe zwarte:

    AC V - 0,0035 V
    AC mV - 0.016 mV
    DC V - (-0,0001) V
    DC mV - 0.002 mV
    OHm - 0.15 Ohm

    Przewody pomiarowe rozwarte:

    C - 0.088 nF
    AC A - 0.023 mA
    AC uA - 0.31 uA
    DC - (-0.005) mA
    DC uA - 0.07 uA

    Moim zdaniem wszystkie w takim przypadku we wszystkich tych stanach multimetr powinien wskazywać 0.0000 u mnie jak widać są spore odchyłki. Moim zdaniem w takim przypadku we wszystkich tych stanach multimetr powinien wskazywać 0.0000 u mnie jak widać są spore odchyłki. Od czego to może zależeć?

    0 10
  • Sklep HeluKabel
  • #2 29 Sty 2009 18:29
    Rzuuf
    Poziom 43  

    Witam!
    Spróbuj powtórzyć pomiary gdzieś daleko od instalacji energetycznych (230V), z dala od telewizorów i komórek, a najlepiej w tzw. "klatce Faradaya" ...

    Przewody zwarte mają 0,15 ohm? No to już wiesz, jaką oporność mają Twoje przewody. Miedź ma oporność 17miliohmów na 1mm2 na metr. Pewnie Twoje przewody (2x1m) mają przekrój 0,25mm2, do tego oporności styku itp, wartość jest prawdopodobna, przyrząd OK.

    Czy wiesz co to jest KLASA PRZYRZĄDU? To maksymalny błąd w %, odniesiony do końca zakresu. Jeśli zakres jest np 200V, a klasa przyrządu jest 0,1, to znaczy, że 0,1% z 200V może wynosić błąd i wszystko jest OK. A te 0,1% to 0,2V. To co Twój przyrząd pokazuje "bez sygnału" mieści się w granicach dopuszczalnych błędów, a także może wynikać z obecności pól elektromagnetycznych.
    Poczytaj w instrukcji przyrzadu, jakie mogą być błędy na poszczególnych zakresach pomiarowych.

    0
  • Sklep HeluKabel
  • Pomocny post
    #4 29 Sty 2009 19:14
    Rzuuf
    Poziom 43  

    No to w instrukcji "stoi" :
    * Accuracies are best accuracies for each function
    czyli "najlepsze dokładności dla każdej z funkcji".
    Jeżeli masz np. dla ACV "± (0.4%+40)", to wszystko, co będzie się różniło o mniej niż "40" na ostatnich 2 miejscach, jest OK. U Ciebie pokazuje "35" zamiast "00", czyli OK, nie mówiąc o tych "0,4%".
    Poza tym, zewrzyj wejście bezpośrednio na przyrządzie i zobacz jeszcze raz, jaki jest wpływ przewodów.

    0
  • Pomocny post
    #5 29 Sty 2009 20:00
    Jacek_paw
    Poziom 15  

    Wszystko ok, przewody maja taka rezystancje. Jeżeli masz możliwość porównaj go z innym przyrządem.

    0
  • #6 29 Sty 2009 20:10
    kaszel
    Poziom 17  

    Jak tylko będę miał możliwość, porównam pomiary z innym multimetrem. Dzięki wielkie za pomoc.

    0
  • #7 30 Sty 2009 16:52
    Jacek_paw
    Poziom 15  

    Witam,
    dziś w pracy wpadł mi w ręce 189,
    rezystancja przy zwartych przewodach = 0,12
    przewody rozwarte:
    ACV = 0,0029
    ACmV = 0,028
    DCV = 0.0000
    DCmV = 0.010
    Cap = 0.006
    wiec z Twoim miernikiem wszystko OK.

    0
  • #8 16 Lut 2009 21:22
    art711
    Poziom 9  

    wszystko ok :) w moim jest jeszcze gorzej . Pozdrawiam
    dla porównania
    Fluke 189 - dziwne wskazania.

    Aaaaaa dodam jeszcze że OWON tańszy o 500 PLN :)

    0
  • #9 17 Lut 2009 09:09
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Owon pokazuje 0,0 ohm bo to nie przyrząd tylko zabawka.
    Chyba że ma kompensację rezystancji przewodów pomiarowych.

    0
  • #10 17 Lut 2009 17:42
    Jacek_paw
    Poziom 15  

    Jasne że OWON to zabawka, dziś miałem okazję porównać go z oscyloskopem Tektronixa(jakis stary TDS), na owonie cieżko było określić co to za przebieg, przypominał piłę. Po podłączeniu tektronixa okazało sie że to idealny sinus. Różnica kolosalna!

    0
  • #11 17 Lut 2009 22:16
    art711
    Poziom 9  

    Może sondę miał rozregulowaną ....... u mnie wygląda " znośnie ". Do automatyki nie potrzebny mi wielki kloc , używam go tam gdzie miernik nie zdąży.
    Wracając do tematu następna moja zabawka Fluke 289 też na żadnym zakresie nie jest stabilna ... omomierz to poprostu " bajka" czasem pokazuje - 0,16 ohma :)

    Znalazłem funkcję REL powinna być w twoim multimetrze. Zwierasz np. kabelki na omomierzu , wciskasz REL i od tej pory wyniki pomiarów będą uwzględniały oporność przewodów :)

    0