Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Stara budka telefoniczna a linia dialogu

szeff 30 Sty 2009 07:51 4476 19
  • #1
    szeff
    Poziom 10  
    Witam wszystkich. Mam problem. Dawno temu (jakies 15 lat temu) dostałem w prezencie budke telefoniczną (tzn aparat) nówke zapakowany w pudelo z kluczami i zapasowa kasetą. Kiedy mieszkałem z rodzicami jako dzieciak zamontowałem ją na ówczesnej sieci i hulała pięknie...ostatnio odkurzyłem ją bo lezała w piwnicy i próbowałem podłączyć ją do sieci dialog i wszystko byłoby pięknie gdyby nie to że jak wykręcam numer ( tarczą - bo to aparat na tarcze orotową) to mimo iz w słuchawce słychać charakterystyczne wybieranie numeru to nie milknie w słuchawce sygnał "wolny"...tak jak by nie reagował na wybierania zadnego numeru...czy siectaka jak dialog (mam na niej internet) ma możliwość podłączenia telefonu analogowego z wybierakiem tarczowym ( chyba impulsowy sie fachowo nazywa)?...może coś źle podlączam. Bede wdzięczny za podpowiedz. Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #2
    Desoft
    Poziom 13  
    Jeżeli słychać sygnł centrali to pdłączona jest prawidłowo.
    Problemem będzie niereagowanie centrali na wybieranie impulsowe - stosowane w dawnych centralach. Obecnie wykorzystuje się wybieranie tonowe. Taki stary telefon nie ma przełącznika tone/pulse więc raczej można go użyć do innych celów niż telefonowanie.
  • #3
    FoxTech
    Poziom 20  
    Wygląda na to że centrala nie reaguje na wybieranie impulsowe, proponuje użyć dialera (przyłożyć go do słuchawki i wybrać żądany numer).
  • #4
    macmm
    Poziom 24  
    Trochę to dziwne. Operatorzy mają obowiązek zapewnienia pracy telefonu w systemie DTMF i pulsacyjnym. Sprawdziłbym dowolnym innym telefonem w trybie Pulse, a następnie wyeliminował urządzenia od internetu. Może któreś przeszkadza.
  • #5
    szeff
    Poziom 10  
    Racja, mam internet z filtrami sprawdze bez tego...no i mam drugi tel podłączony do tej lini ktory ma przełącznik tone/pulse. Myslicie ze jesli on na pulse zadziała to budka tez powinna?...jeszcze jest sposob na wyeliminowanie uszkodzenia budki...podjade do rodziców gdzie ta budka była podłaczona i sprawdze czy tam zadziała...moze cos w niej padłao...sprawdze i dam znac ...dzieki za pomoc...pozdrawiam
  • Pomocny post
    #6
    bolo2
    Poziom 18  
    W starych aparatach wrzutowych znaczenie miała biegunowość podłączenia linii telefonicznej. Po zgłoszeniu abonenta następowała zamiana biegunów i inkasowanie monety.
  • Pomocny post
    #7
    irekr
    Moderator
    ...a po odwróceniu biegunowości dioda odcinała styki tarczy numerowej by nie można było wykręcić żadnego numeru. Taka prosta blokada w przypadku odwrotnego podłączenia pary...
  • #8
    szeff
    Poziom 10  
    oooo...wlasnei musze to dzis sprawdzić...dzwoniłem do dialogu (teraz jestem w pracy) i podobno u nich stare aparaty powinny bez problemu działac...wiec mysle ze sprawa moze być z tym co koledzy bolo2 i irekr napisali...dzis sprawdze i napisze co sie dziej...jak mi sie uda to zrobie fotke...zobaczycie jaki to model...:) dzieki pozdrawiam
  • #9
    szeff
    Poziom 10  
    no i lipa...odwrocilem zasilanie...nawet sprawdziłem miernikiem zeby odnaleźć + i - i dalej to samo...sygnał jest stale ciągły...czy robie cos nie tak?...sprawdziłem innym telefonem (takim nowoczesnym ale z wybieraniem impulsowym) i tamten sie połączył...no i po kazdym nacisnieciu przycisku i wybraniu impulsów sygnał ciagły sie nie pojawia a w budce tak...macie moze jescze jakis pomysł?...czy jakośc kabla ma znaczenie? tzn ze nie jest to strikte kabel telefoniczny tylko jakas tam skretka?
  • #10
    matzg
    Poziom 35  
    Witam,skoro to stary aparat wrzutowy to do tego aby było zrealizowane połączenie to potrzebna jest moneta lub modernizacja układu który wykrywa monetę. Pozdrawiam
  • #11
    szeff
    Poziom 10  
    Tyle to ja wiem, jak napisałem, używałem tej budki w domu u rodziców...po za tym majac klucze i możliwość dostania sie do środka można zasymulować wpadającą monete...no a dodatkowo próbowałem i z monetą...ewidentnie problem leży gdzie indziej...
  • #12
    bolo2
    Poziom 18  
    Jaki to jest model? Miałeś wrzucić fotkę.
  • #13
    szeff
    Poziom 10  
    Przepraszam, nie dałem rady w domu tego ogranąć bo mam remont, ale daje fote z netu....to jest taki:http://www.mimk.com.pl/wyst_czas_zdj/telef/telefon_5.jpg
  • #14
    matzg
    Poziom 35  
    Znalazłem coś takiego Link stare centrale wystawiały napięcie około 50V nowe koło 24V sprawdź jakie masz u siebie .Starszy model AW-65 miał zworkę ,może tu należy szukać rozwiązania problemu...Jak u ciebie z numerami alarmowymi?Pozdro
  • #15
    szeff
    Poziom 10  
    Sprawdze w domu te nr alarmowe, sprawdze tez dokładnie model tego aparatu... jak mierzyłem miernikiem to wychodziło mi jakie 48V (sprawdzałem biegunowosc)...j
  • #16
    irekr
    Moderator
    Zrób jeszcze dwa testy.
    1. Podłącz zamiast tego AW normalny stary aparat z tarcza numerową. Taka kręconą. I sprawdź czy można wybierać numery.
    2. Podłącz AW do linii telefonicznej. Podłącz do linii telefonicznej woltomierz.
    W stanie spoczynkowym napięcie powinno wynosić od 47 do 60V. jak podniesiesz słuchawkę to spadnie do około 6 do 12 V. Jak "zaciągniesz" tarczę i przytrzymasz to napięcie powinno być 0 a przy zwalnianym ruchu powrotnym napięcie powinno skakać od wartości spoczynkowej do zera.
    Być może coś jest pokręcone z układem aparatu. Niektóre wykonania AW różniły się nieco układem elektrycznym by zapewnić lepsze funkcjonowanie mechanizmu inkasującego.
  • #17
    szeff
    Poziom 10  
    Ok. dzis zrobie test. Dzieki za podpowiedz
  • Pomocny post
    #18
    Jack14
    Poziom 38  
    Jeśli to nie pomoże to musisz wyregulować mechanizm tarczy numerowej.
    Za wolne lub za szybkie wybieranie nowoczesna centrala miejska też odrzuci.

    ps
    Pisałeś, że aparat trochę poleżał to obstawiam zbyt wolne wybieranie.
    Porównaj z innym "kręciołkiem" który zadziała czy tarcza obraca się mniej więcej z taką samą prędkością.

    Pozdrawiam.
  • #19
    szeff
    Poziom 10  
    Witam, już działa...okazało si że jednak to przyczyna leżała po stronie polaryzacji...zamieniłem jeaszcze raz przewody i tym razem zadziałało...nie wiem co wtedy źle zrobiłem...ale udało sie...Dziękuje wszystkim za pomoc i wszystkie informacje...
    P.S: mój aparat jest oznaczony jako AW-7... wrzucam zdjecie dla ciekawych jak to wyglada u mnie w domu. Pozdrawiam
    [url=https://obrazki.elektroda.pl/28_1233591335.jpg]Stara budka telefoniczna a linia dialogu[/
  • #20
    Jack14
    Poziom 38  
    Ciekawe kto będzie wrzucał pieniążki :D i kto inkasował :D

    ps

    Zamknij temat jak rozwiązałeś swój problem.