Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Gotowanie wody na GA-P31-DS3L

wojte.p 30 Jan 2009 14:25 2241 21
  • #1
    wojte.p
    Level 11  
    Witam wszystkich :) Mam c2d e7200 płytę GA-P31-DS3L grafa NV9600 GT 512MB PALIT i 2x2GB RAM OCZ. Pewnego dnia chciałem podkręcić trochę procek. No i wchodzę do biosu a temp chipset'u wynosi 93stopnie. Myślę wtedy sobie. No może to przez to że grałem wcześniej w NFS'a ?? No ale przecież w stresie powinienem nie mieć 60stopni! A tu 93! następnego dnia sprawdzam temp podczas włączania komputera.... 89stopni. Czy ktoś może mi powiedzieć co jest nie tak ?? Podczas startu na procku mam 16stoni :) A w stresie 27. Dlaczego ten chipset tak się grzeje ? Czy to wina tej serii czy konkretnie mojej płyty ? Z góry dzięki za odpowiedź.
  • #3
    wojte.p
    Level 11  
    Raczej nie kłamie, bo komputer sam się czasami potrafi wyłączyć ... A zasilacz powinien wystarczyć 450W tracer ...
  • #4
    irondick
    Level 31  
    Sprawdź czy radiator dobrze dolega do chipsetu może nasmaruj pastą.
    Można też wentylka założyć żeby dmuchał.
  • #5
    wojte.p
    Level 11  
    No ale ta płyta standardowo chyba ma mniejszą temp ?? Jakiś wiatraczek się znajdzie. No ale to chyba nie jest normalne ?
  • #6
    mat_ed
    Level 43  
    Normalne to nie jest. Temperatura jest faktycznie wysoka. Zdemontuj radiator,ktory masz na mostku, naloz nowa warstwe pasty (wczesniej usuwajac stara) i sprawdz efekt. Jesli nie bedzie poprawy zastosuj jakis wentylator - mysle,ze puszczony na 5V w zupelnosci wystarczy.

    Tak na marginesie to masz tandete a nie zasilacz. Wcale bym sie nie zdziwil jak to przez zasilacz od czasu do czasu Ci sie wylacza - jak to sam napisales.
  • #7
    _siekier
    Level 23  
    Jak się wyłącza, to jeszcze nic... Do mnie raz trafił komputer, który naprawiałem 3 miesiące wcześniej, wymieniłem wtedy parę kondensatorów(oczywiście, jak zawsze spuchnięte), zaleciłem wymianę zasilacza (Take Me 350W), lecz klient nie był do tego skory. No to musiał teraz wymienić i zasilacz, i płytę. A co nawaliło na płycie? Mostek właśnie, grzał się jak szalony, 3 sekundy i palcem nie dotkniesz... Wprawdzie płyta to była jakiś Asrock na NF3, ale zasilacz ją dobił.
  • #8
    wojte.p
    Level 11  
    No ale w zasadzie to nie wiem czemu się wyłącza. Robi to tylko przy starcie systemu. Na chwilę pokazuje pulpit, niebieski ekran i restart. Wcześniej działo się to raz na miesiąc ale teraz to co dwa dni :/ . No i jak odłączę urządzenia na USB to rusza... Może rzeczywiście ten zasilacz?
  • #9
    mat_ed
    Level 43  
    To na co jeszcze czekasz, wykonaj pomiary napiec miernikiem. Opis w dziale FAQ. Ewentualnie podmien jesli masz mozliwosc na jakis solidny.
  • #10
    skaktus
    Level 37  
    Jaka to seria zasilacza ? Błyszczące anodyzowane czy zwykłę ocynkowane obudowy zasilacza ?

    Błyszczące anodyzowane to całkiem inna historia zasilaczy. Porządnie wykonane itp. Sam testowałem kilka sztuk i były rewelacyjne.

    Należy też pamiętać że na rynku można znaleźć....podróby Tracera... :/

    Zacznij od zmiany pasty i porządnego dokręcenia radiatora. Dotknij radiatora palcem i sam zmierz temperaturę.

    Nigdy do końca nie ufaj programom - według Everesta Ultimate mój dysk w kompie ma 128 st...a naprawdę ma ok 30 st.
  • #11
    wojte.p
    Level 11  
    Po godzinie pracy radiator jest ciepły, lae spokojnie można go dotknąć ręką. Nie wygląda na 90 stopni, no ale to jest radiator. Martwi mnie tylko że ten sprzęt tak długo się włącza i czasami restartuję. Co do tej obudowy to chyba błyszcząca. Nie bardzo wiem jak wygląda ta druga
    Tu zdjęcia (kiepska jakość kamerka internetowa)
    Gotowanie wody na GA-P31-DS3L
    Gotowanie wody na GA-P31-DS3L

    Dodano po 20 [minuty]:

    A co do tego pomiaru to muszę sobie baterie w mierniku wymienić bo pokazuje mi jakieś głupoty...
  • #12
    K!lleR
    Level 39  
    skaktus wrote:
    Należy też pamiętać że na rynku można znaleźć....podróby Tracera... :/


    Zasilacze Tracer to jedna wielka podróbka. Tego nie powinno się kupować.

    Ja na miejscu autora tematu zmieniłbym zasilacz. To jest podstawa. Temperaturę sprawdzić organoleptycznie, czujnik może kłamać, wiele takich przypadków bywało.
  • #13
    wojte.p
    Level 11  
    Możliwość zmiany zasilacza może nastąpić dopiero za jakieś pół roku... Do tego czasu muszę na tym sprzęcie trochę pociągnąć. A tak na marginesie to czym zmierzyć tą temperaturę ?? Bo mam tylko zwykły termometr :D
  • #14
    skaktus
    Level 37  
    K!lleR wrote:


    Zasilacze Tracer to jedna wielka podróbka. Tego nie powinno się kupować.

    Ja na miejscu autora tematu zmieniłbym zasilacz. To jest podstawa. Temperaturę sprawdzić organoleptycznie, czujnik może kłamać, wiele takich przypadków bywało.

    Mylisz się. Miałem 3 sztuki tracerów. 400 W obciążałem jak szło i komp chodził. Wyłączał się przy ok 450 W gdy temp wzrastała na elementach na stronie wtórnej na ok 80 st.

    Przy zasilaczu 500W obciążałem go na 450 i chodził jak trzeba.



    Quote:
    Po godzinie pracy radiator jest ciepły, lae spokojnie można go dotknąć ręką. Nie wygląda na 90 stopni, no ale to jest radiator. Martwi mnie tylko że ten sprzęt tak długo się włącza i czasami restartuję. Co do tej obudowy to chyba błyszcząca. Nie bardzo wiem jak wygląda ta druga
    Tu zdjęcia (kiepska jakość kamerka internetowa)


    Skoro jest dobrze dokręcony, pasta jest ok to wina leży po stronie czujnika. Sprawdź tep w biosie.

    Przetestuj RAM, dysk jak i temperaturę chipsetu.
  • #15
    wojte.p
    Level 11  
    No właśnie w biosie tyle pokazuje :/
  • #16
    Sobota
    Level 26  
    Pasta jak był nakładana? Jak się nałoży na spód radiatora i na IHS proca to jest za grubo. tak samo może być w przypadku chipsetu. Tracer faktycznie niezbyt szczęśliwa marka. Bios umie pokazywać różne dziwne temperatury.
  • #17
    skaktus
    Level 37  
    Zrób porządek z tymi kablami w kompie bo aż mnie ściska jak to widzę.
  • #18
    wojte.p
    Level 11  
    Dobra zrobię porządek ;D Pastę nałożę dopiero jutro (no i sprawdzę zasilacz) bo dzisiaj ani wczoraj wieczorem żaden sklep w okolicy nie był otwarty...

    Ekhm... Sorki zapomniałem kupić to :/ No ale jutro nie zapomnę ;) A tak mam jeszcze jedną sprawę. Mój procek ma mnożnik 6 a z moich obserwacji wynika że powinien mieć 9,5 ? Czy mam go sam zwiększyć czy zostawić tak jak jest ? W systemie powazuje 2.53Ghz ale 266x6 to nie 2.53Ghz a 1.6 Ghz. Już sam nie wiem co jest nie tak ;[
    A i bios pokazuje że mam coś koło 1.6Ghz...
  • #19
    wojte.p
    Level 11  
    Pasta nic nie dała....

    Sorki za tamto pytanie wyżej :P Już wiem że mnożnik zmienia się sam w trybie oszczędnej pracy :)

    Dodano po 3 [godziny] 29 [minuty]:

    Na liniach 12V i 5V wszystko ok, niestety nie mogłem wykonać pomiarów 3,3V i tego drugiego na płycie głównej bo moje sądy się nie mieszczą. Ale chyba jeżeli mam 12.32V i 5.16V to tam też powinno być ok ?
  • #21
    skaktus
    Level 37  
    Ja nie wiem czym ty się przejmujesz - jak jest tylko ciepły radiator w czasie pracy to czujniki masz walniętę/okłamujące i tyle.

    Jeśli pasty masz niewiele i jest ona dobrej jakości to ok. Jeśli kupiłeś pastę sylikonową i dałeś całą tubę to efektu nie będzie.

    Moim zdaniem daruj sobie dalsze zabawy. Ewentualnie wypoleruj radiator za pomocą papieru sciernego wodnego najpierw nr 500, potem 1000 a na koncu 2000 aż do uzyskania idealnej gładkości. Na koniec wypoleruj go pastą do zębów.
    Jeśli takie polerowanie spowoduje dalej taki sam odczyt to efekt jest jeden - walnięty czujnik i nic na to nie poradzisz.

    I to co zawsze mówię - mój komp pokazuje że dysk ma 128 st C...a tak naprawdę ma ledwo 30.
  • #22
    wojte.p
    Level 11  
    no ale ledwo ciepły nie jest :/ jak dotknę zewnętrzną stroną ręki to nie mogę trochę parzy ;/ . Zobaczę jeszcze co da jakiś wiatraczek :) Coś się wygrzebie z jakiegoś rupiecia :) A co do pasty to nie wiem jaka to jest :) Jakaś "Nano Grease". No ale wiem że pasty daje się mało ;) Posmarowałem mniej więcej tak jak procka :)