Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Płyta Mastercook GC 64 SI - wymiana dysz na propan/butan

djlukas 31 Jan 2009 00:34 24110 11
    djlukas
    Level 27  
    witam

Posiadam tą płytę gazową od pół roku. Mam pytanie, czy można w niej zmienić dysze pod gaz z butli? bo tak zrobiłem, ale czasami czuje wyciek gazu z kurków. zapytałem jednego znajomego instalatora i powiedział mi ze tego konkretnie modelu niemożna przerobić na gaz z butli i ze mi wydmuchało uszczelki i tego gwarancja nie obejmuje.Czy miał racje? do tego jeszcze teraz doszło to, że zapalarka sama się załącza i po ok 10sek wywala prąd. co to za felerny model?
    User removed account
    Level 1  
    djlukas
    Level 27  
    No właśnie nie mam wpisu w gwarancji, bo mi powiedział że nie podbije bo jej niemożna przerobić. dysze mam 0.8, 0.65, 0.5. poszukam innego instalatora.
    marcinender28
    Level 11  
    Zobacz tez w gwaracji na rok produkcji tej plyty według producenta plyty z data produkcji do 2007.11 wymagają wymiany zaworów!
    Karlheinz
    Level 21  
    skryn wrote:
    djlukas wrote:
    zapytałem jednego znajomego instalatora i powiedział mi ze tego konkretnie modelu niemożna przerobić na gaz z butli i ze mi wydmuchało uszczelki i tego gwarancja nie obejmuje.Czy miał racje?

Większych bzdur nie słyszałem. Zmień tego znajomego instalatora, niech Ci to przezbroi. Sam tego nie rób (brak uprawnień).

PS. Jak już zmieniłeś dysze, to instalator powinien sprawdzić, czy mają odpowiednią średnicę (duży palnik 0,85; średni 0,64; mały 0,52) oraz sprawdzić szczelność całego urządzenia, jak również przyłącza.
    Co do samoczynnego włączania się zapalarki, masz uszkodzony zespół włączników. Zgłoś to do serwisu, jeżeli posiadasz kartę gwarancyjną z wpisem instalatora

Płyta Mastercook GC 64 SI - wymiana dysz na propan/butan

:D

skryn -nie slyszaes ze sa plyty ,ktore pracuja z jednym rodzajem gazu ???
    wiec zapewniam Cie ze sa...

pozdrawiam
    marcinender28
    Level 11  
    tak jak napisałem płyty gc64si produkowane do 11.2007 wymagaja wymiany zaworów aby poprawnie działaly na propan-butan
    User removed account
    Level 1  
    marcinender28
    Level 11  
    Nie ma mozliwosci regulacji płomienia oszczedosciowego w tych zaworach. Dla mnie jest to paranoja ze wypuszczaja urzadzenia w takiej konfiguracji. Producent okreslił to tak urządzenia kat. i -sa projektowane do zasilania wylacznie gazami z jednej rodziny lub z jednej grupy, a wiec w plytach kat. i nalezy przy zmianie przystosowania na gaz propan-butan wymienic kurek=zawór. Produkowane po 11.2007 tego problemu juz nie mają i regulacja powietrzem juz jest.
    User removed account
    Level 1  
    bronek1806
    Level 22  
    panowie wy tu o jakiś zaworach a koleś może w powietrze wylecieć, problemu z ulatniającym sie gazem nie można lekceważyć i na gwaranci czy nie, należy zgłosić do serwisu autoryzowanego.
    po pierwsze iskrzące iskrownik - zakłada się dodatkowe uszczelki zapobiegające zalaniu zaworów podczas mycia kuchenki.
    po drugie ulatniający sie gaz - może rzeczywiście wydmuchało uszczelki i należy naprawić bądź wymienić zawory, ale tez mogła powstać nieszczelność (korozja aluminium w skutek używania agresywnych środków chemicznych do czyszczenia) na rurkach od zaworów do palników, widziałem już takie usterki a skutki były nie miłe.
    djlukas
    Level 27  
    witam po przerwie. gazu już nieczuć od dłuższego czasu ale wysiadł całkiem automat do zapalania. dzwoniłem w tej sprawie do serwisu mastercooka i powiedziano mi że jak mam na tabliczce znamionowej kat.I to nie mogę przerobić chyba ze wymienię także zawory które kosztują 100zł każdy. płyta ma datę produkcji 7.11.2007. teraz nie wiem czy dzwonić w sprawie tej gwarancji czy mi ją wogóle uznają.
    nogiln
    Level 9  
    Anonymous wrote:
    Hmm...
    Wielu "instalatorów" (w 95% sic!) zapomina o wewnętrznej regulacji płomienia oszczędnego w kuchenkach innych marek (przy przezbrajaniu na gaz propan/butan), bo nie wiedzą, że takowa jest. Kuchenki te co prawda działają, lecz nienależycie (brak możliwości regulowania płomienia na danym palniku przez klienta - pomiędzy dużym, a małym płomieniem).

Witam, posiadam kuchenkę gazowo -elektryczną marki Mastercook, typ 3400. Do tej pory zasilana była gazem płynnym LPG. Czy również po zmianie dysz na gaz propan-butan należy wykonać regulację płomienia oszczędnego?