Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Memtest-blad w pamieci PC133

shizy 31 Sty 2009 10:21 2589 13
  • #1 31 Sty 2009 10:21
    shizy
    Poziom 22  

    Podczas kopiowania pojawial mi sie BSOD z bad_pool_caler, podczas analizy memory.dmp wyszlo, ze problem jest z ntfs.sys.
    Kosc definitywnie do wymiany?
    Memtest-blad w pamieci PC133
    Dlaczego sprawdzanie idzie dalej mimo(All unused RAM), ze minelo 100% czyzby mialo zrobic 300% (3pamieci 256MB)?

    0 13
  • #2 31 Sty 2009 10:51
    mat_ed
    Poziom 43  

    Pamiec musisz przetestowac w programie Memtest pod DOSem -> www.memtest.org
    Testuj kazdy modul pojedynczo.

    0
  • #3 31 Sty 2009 16:51
    technohunter
    Poziom 18  

    Witam
    Ten komunikaty oznacza że jest uszkodzona pamięć,
    Ale jak kolega mat_ed polecił przeskanować pamięć ram
    Bo pod dos dokładniejszy test będę.

    Proszę to coś poprawić ponieważ tego czegoś czytać się nie da.
    [K!lleR]

    0
  • #4 31 Sty 2009 20:43
    shizy
    Poziom 22  

    Jeszcze nie przeskanowalem w dosie, ale powiedzmy ,ze wyjda bledy-przeciez chyba i tak nic sie z tym nie da zrobic(np. jakims programem "wylaczyc" te "bledne sektory" w pamieci ram).

    0
  • #5 31 Sty 2009 20:48
    mat_ed
    Poziom 43  

    To przeskanuj a dopiero pozniej bedziemy sie martwic.

    0
  • #6 01 Lut 2009 12:53
    shizy
    Poziom 22  

    Zrobilem dyskietke startowa z memtest pod windows.Zrebootowalem komputer i leca jakies BX:0100,CX:0001 itp.To tak ma byc, ze nie pojawia sie zadne menu z wyborem kosci do testowania?

    0
  • #7 01 Lut 2009 13:08
    mat_ed
    Poziom 43  

    Zadne menu z wyborem sie nie pojawia. Dobrze jest testowac kazdy modul osobno.

    0
  • #8 01 Lut 2009 16:50
    shizy
    Poziom 22  

    Test wykonany memtest-86 v3.5,ustawienia domyslne.
    1 pamiec
    Memtest-blad w pamieci PC133
    2 pamiec
    Memtest-blad w pamieci PC133
    3 pamiec
    Memtest-blad w pamieci PC133
    Ciekawe dlaczego pod windows znalazly sie bledy.
    Niepodobala mi sie tasma IDE 80 zylowa(zyly z drutu, nie z linki) do ktorej sa podl. HDD i Combo DVD-podejrzewam, ze to przez nia mogly byc bledy w takim razie.Podpialem tasma 40 zylowa, na razie jest ok.

    0
  • #9 01 Lut 2009 17:02
    Makro1993
    Poziom 26  

    HDD powinien być podłączone taśmą 80 - żyłową najwyżej tylko z innymi dyskami. Napęd możesz podłączyć taśma 40 - żyłową, byleby nie była podłączona na jednej taśmie z dyskiem.

    0
  • #10 01 Lut 2009 21:43
    shizy
    Poziom 22  

    Niestety na obecna chwile nie mam jak tego zrobic.Na drugim kanale siedzi przejsciowka ATA-SATA.Tak, ze nie wiem czy jest sens kupowac nowa tasme 80 zylowa zeby podaczyc HDD i DVD na jednej tasmie.DVD i tak zanizy interfejs HDD do UMDA-33.Czy dobrze mowie? ;)
    @Mat_ed-nie za krotko byl ten test robiony?
    Mam wrazenie, ze po zmianie procesora zD900 na AXP 2400+ kopiowanie plikow jest wolniejsze(na interfejsie SATA dochodzilo do 20MB/sek, teraz max. 10MB/sek-na 80tce).Chyba, ze w miedzyczasie podczas wymiany procesora popsula mi sie ta tasma 80 tka.

    Dodano po 2 [godziny] 41 [minuty]:

    Po wlozeniu wszystkich 3ech kosci zapuscilem memtest, jak widac znalazl jeden blad.Dlugo sie ten test moze robic?Trwa juz ze 3 godziny.
    Memtest-blad w pamieci PC133

    0
  • #11 01 Lut 2009 22:08
    mat_ed
    Poziom 43  

    Test trwa w nieskonczonosc. Podmien ta tasme. Wszystkie sterowniki do plyty glownej masz zainstalowane ?

    0
  • #12 01 Lut 2009 23:24
    shizy
    Poziom 22  

    Sterowniki, tak wgralem w dobrej kolejnosci , najpierw do mobo (ze strony ecs do tej plyty) potem do grafiki.Caly dzien komputer sie testuje juz na tej tasmie 40 zylowej(wczoraj na niej kopiowalem i bylo ok). Jak rozumiem blad jest w pamieci w slocie 0(czyli pierszej od procesora)?Jutro jeszcze przeloze pamieci i zobacze co wyjdzie.

    Dodano po 59 [minuty]:

    Zrobilem jeszcze x test na calej pamieci, tylko zamienilem miejscami 0 i 1.
    Memtest-blad w pamieci PC133

    0
  • #13 02 Lut 2009 09:33
    mat_ed
    Poziom 43  

    Czyli tak rozmieszczone moduly zostaw, jesli Memtest nie pokazuje bledow.

    0
  • #14 30 Kwi 2009 12:16
    shizy
    Poziom 22  

    Komputer pracuje stabinie, wiec o dziwo ulokowanie poszczegolnych kosci pamieci w bankach ma znaczenie.Zadzialala metoda prob i bledow.

    0