Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Transformator do neonów (problem)

dąber 31 Jan 2009 20:34 2188 5
    dąber
    Level 11  
    Witam. Buduje Transformator Tesli i zdobyłem transformator do neonów, Tecnolux (4.5KV E 4.5KV).
    Po podłączeniu do gniazdka, chodzi przez 2 sekundy i się wyłącza (bez obciążenia). Przy podłączeniu świetlówki (test) :) do dwóch wyprowadzeń wysokiego napięcia chodzi tak jak ma być tj. praca ciągła.
    Problem polega na tym, że chce użyć tylko "jednego 4,5KV".
    Kiedy podłączam jeden kabel i uziemienie (to z transformatora) sytuacja jest taka sama jak na biegu jałowym. Chodzi przez 2 sekundy i się wyłącza.
    Czy ten transformator pracuje prawidłowo? Jak podłączyć całość, żeby uzyskać tylko 4,5KV?
    Pozdrawiam.
    User removed account
    Level 1  
    dąber
    Level 11  
    Tak właśnie podejrzewałem, że to zabezpieczenia. :P
    Swoją drogą dobre porównanie... :D
    Tak, masz rację co do bezsensowności "zmniejszania napięcia", jednak według obliczeń dla 4500V znacznie zmniejszą mi się rozmiary pierwotnego, więc chciałbym spróbować (chodzi o dostępność materiałów, drutów nawojowych itp.), ale wychodzi na to, że będę musiał przeliczyć wszystko od nowa i podstawić 9KV :)
    chru
    Level 17  
    witam,Tesli nie buduję się tak po prostu[sporo info jest w ep i edw] pamiętaj że chulają tam naprawdę niezłe napięcia i wykonanie trafa,cewki i konda z iskrownikiem wbrew pozorom nie jest proste[zgranie częstotliwości to jazda bez trzymanki jesli chcesz naprawde przekazac pełną moc i cieszyć się ferią wyładowań.Pamiętaj że na cewce poziomej w zależności od projektu występuje wysokie napięcie o niezłym natężeniu[uśmiercona papuga w moim wykonaniu] rurę na cewkę pionową rób z papieru a nie jak proponują z pcv[przetestowane i działało przy mocach 2-4kw]
    dąber
    Level 11  
    Doświadczenie z WN już jakieś mam, min. kilka generatorów wysokiego napięcia, lampy plazmowe... Kompletnym laikiem zatem nie jestem :)
    A trafa do neonów nigdy w ręku nie miałem, więc nie bardzo znam jego "budowę".
    O TTesli czytałem baaardzo dużo, nie skłamię, jeśli powiem, że miesiące przesiedziane w necie :P (EdW również) Oczywiście nie jest to za wielka cewka, bo 180 watów, ale zawsze.
    Nie rozumiem tylko tego:
    chru wrote:
    Tesli nie buduję się tak po prostu

Wspominałem już, obliczenia itd... Poza tym, kiedyś trzeba zacząć :P
  • Helpful post
    User removed account
    Level 1