Witam wszystkich,
Podałeś trochę mało danych - brakuje mi rozmiarów wykrywanych detali, czy posiadają one jednakowe lub zbliżone kształty i różnią się tylko materiałem, czy może są to zupełnie różne przedmioty?
Bez tych informacji podać mogę Ci uproszczoną metodę detekcji materiałów które wymieniłeś - robiąc małe modyfikacje dopasujesz to rozwiązanie do swoich potrzeb.
Na początku odsiejemy aluminium, stal, miedź. Standardowe czujniki indukcyjne posiadają pewien parametr, który w niektórych sytuacjach jest uciążliwy, mądre jednak jego zastosowanie pozwoli nam na rozwiązanie Twojego problemu- chodzi o współczynnik korekcji. W uproszczeniu określa on jak zmienia się nominalny zasięg czujnika przy detekcji elementów wykonanych z różnych rodzajów metali.
W przybliżeniu podaje współczynniki dla kilku metali (więcej i dokładniej znajdziecie w google):
Stal 1,00
Mosiądz 0,55 (blisko również miedź)
Aluminium 0,90
Nikiel 0,90
Dzięki temu czujnik indukcyjny o zasięgu nominalnym Sn=20mm wykrywa stal z odległości do 20mm, a dla przykładu mosiądz maksymalnie z 11mm, aluminium z maksymalnie 18mm...
Kwestia taka, aby ustawić kilka czujników ten sposób, aby każdy z nich wykrywał inny materiał. Można zrobić to ustalając zasięg czujnika za pomocą elektronicznej regulacji (potencjometr lub przycisk uczący) lub jeśli czujnik nie posiada takiej regulacji zrobić to po prostu oddalając czujniki na określone odległości od detektowanych przedmiotów.
W przypadku taśmociągu organizujesz to montując czujniki pod gumową taśmą, pozycjonując je względem tej taśmy (górna powierzchnia taśmy będzie punktem odniesienia dla czujnika). Czujnik do detekcji stali montujesz 20mm pod taśmą, do wykrywania mosiądzu ok 11mm itd. Wyczuwasz również, że pierwszy detektować powinien czujnik wykrywający stal i później kolejne idąc z malejącym współczynnikiem korekcji.
Jeśli posegregujesz już metale, pozostaną ci same tworzywa sztuczne, których rzecz jasna nie musisz już niczym detektować, no chyba że jest taka potrzeba z innych powodów niż segregacja.
Istnieją też czujniki posiadające dwa, niezależnie regulowane wyjścia - jedno sygnalizuje np stal, drugie aluminium. Taniej jednak wychodzi zastosować niezależnie kilka standardowych czujników.
Metoda ta posiada kilka warunków które należy spełnić by działała poprawnie - np musisz naprowadzić element nad czujnik, np jakimiś zgarniaczami na taśmie, lub rozłożyć czujniki na całej szerokości taśmy. Zdecydować musisz Ty bo jak już pisałem wyżej nie znam wszystkich danych i ciężko przedstawić konkretne rozwiązanie. Trzeba też poeksperymentować z ustawieniem czujników aby działały poprawnie - przy dużej rozbieżności rozmiarów wykrywanych przedmiotów poprawne ustawienie czujników może być niemożliwe.
Jeśli potrzebował będziesz konkretnych czujników lub innych elementów automatyki wystaw zapytanie na www.e-czujniki.pl i pozwól naszym Dostawcom licytować się o Twoje zamówienie. Aukcyjny charakter serwisu i licytacja w dół gwarantują uzyskanie najniższych cen w Polsce. Pomagamy polskiemu przemysłowi przetrwać kryzys!