Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Subwoofer estradowy 800W (Omega18PRO).. i 63grosze za 1 Wat!

tomaszo 01 Feb 2009 13:00 11333 24
  • Witam wszystkich, dawno nie pokazywalem nic nowego ze swojej strony - ale to nie znaczy, ze nic nowego sie nie dzialo :)

Mysle, ze przedstawie Wam teraz propozycje "prawie nie do odparcia" dla naglosnieniowcow-amatorow lub polprofesjonalistow. Dlaczego az tak sobie pozwalam napisac?

Otoz wyobrazcie sobie, ze mozna przy odrobinie szperania wyszukac nieraz takie perelki na ebayach, allegrach itp. w cenach, krotko mowiac, promocyjnych.
    Zauwazylem na niemieckim ebayu wlasnie taka skromniutka Omege 18PRO sprzedawana przez jakiegos muzyka-amatora (mieli chlopaki zespolik i garaz...) w idealnym stanie... Kupilem ten glosnik za (w przeliczeniu) 300 zl. Czego chciec wiecej w takiej cenie???

O samej Omega18PRO:

Jest to glosnik bardzo popularny i czesto stosowany w roznych konstrukcjach, od zwyklego BR, poprzez BP nawet 6 tego rzedu az do tub, gdzie musze powiedziec, ze glosnik czuje sie niezle. Czyli mamy takie polaczenie w miare duzej sily napedowej (Bl na poziomie 25 Tm jest juz w miare przyzwoite przy tej srednicy i tak malej Mmd), niska dobroc calkowita, nie za duza ekwiwalentna... Czyli jednym slowem pasuje w male budki BR i nada sie do tub (choc EBP nie powala to jednak jest juz spore i sprawdza sie w tubach z dosc krotkimi tunelami). Wychylenie liniowe w granicach 5mm nie powala, ale pamietajmy, ze jest to 18 calowiec i ze wychylenie, przy ktorych glosnik pracuje bez wyraznych znieksztalcen ocenilem na +-7mm -> czyli troche powietrza jednak pompujemy (patrz na Sd).
    Bardzo solidny, odlewany kosz, magnes srednicy 20cm osloniety gumowa oslonka, otwor chlodzacy w rdzeniu, tylko pojedyncze zawieszenie dolne (choc w tym wypadku styka), pozadne zaciski z podkladkami sprezynujacymi... Membrana jest twarda i lekka, cewka o srednicy 102mm nawinieta na kaptonie. Robi dobre wrazenie ogolnie.

Czy kupilbym taki glosnik prosto "z fabryki"? Powiem szczerze, ze on brzmieniowo moze i jest wart tych 800 zl czy tam ile teraz za niego chca, ale... No wlasnie - jest ale. Dokladajac niewiele wiecej wchodzimy w zakres 18sound, RCF itp., gdzie szczegolnie 18sound powala wychyleniami przy rewelacyjnych parametrach. PD, niestety, kosztuje duzo wiecej wiec nie porownuje w ogole. Czyli krotko mowiac, zastanowilbym sie nad wyborem majac perspektywe wydania 800zl na Omege lub dolozenia 200 - 400 zl na jakis nienajnizszy model 18sound... Dlaczego? Czy glosnik nie gra dobrze? Gra, jego brzmienie moze sie podobac (o tym pozniej), ale glownym problemem jest wychylenie, ktore na poziomie liniowym +-9mm przy 18 calach pozwala robic cuda nieraz... Ci, co slyszeli juz glosniki 18 calowe z takimi wychyleniami wiedza o co chodzi... Tutaj jednak tyle nie mamy.
    Wychylenie i moze troszke zwiazane z nim zejscie, bo mozna te kilka Hz nizej jednak i wtedy jest pelnia szczescia.

Subwoofer:

Jaki byl plan? Otoz, plan byl prosty - mala, maksymalnie skuteczna i UNIWERSALNA brzmieniowo paczka na imprezy. Niekoniecznie male imprezy... Czyli biore ze soba dwa monitory i zasilanie do nich plus wzmacniacz i subwoofer - i jest pelnia szczescia. Dodalem, ze mialo to byc urzadzenie jak najtansze? Haha i to wlasnie sie moze udac! Tych glosnikow w uzyciu jest mnostwo, stad bardzo czesto mozna spotkac uzywki Omega, Sigma za niewielkie pieniadze i w dobrym stanie.

Obudowa:

Obudowa zostala wykonana najprosciej jak sie da i najtaniej zarazem - plyty wiorowe 18mm zakupilem w wersji obustronnie powlekanej jakims laminatem na goraco (byl tylko bialy), solidnie powzmacniana, laczenie standardowo wkrety i klej. Wykonczenie bylo ultraszybkie bo calosc powstala tuz przed sylwestrem, na ktorym oczywiscie przezyla muzyczna defloracje - spray, narozniki plastikowe i raczki (takie, ze mozna wsunac dlon, wygodne do przenoszenia).

Pojemnosc netto to tylko 120 litrow, BR wyprowadzony tunelem szerokosci calej przedniej scianki (50cm minus belka wzmacniacjaca - czyli 48cm) i wysokosci 10cm. Czyli powierzchnia wylotu duza ale jest potrzebna. Strojenie pod 45 - 47Hz. Takie okazalo sie najefektywniejsze.

Plan wykonczenia obejmowal wykladzinke - i jej ladne przyklejenie i dociecie. Nie bylo czasu, poki co jest tak. Calosc wazy ponizej 50kg (sam glosnik to juz ponad 11kg o ile dobrze pamietam). Brutto mamy prawie 200 litrow.

Brzmienie:

No moi kochani. Za 300zl to jest niezle.
    To jest glosnik ustawiony w ten sposob, ze bedzie w takiej obudowie gral od wlasnie okolo 47Hz wzwyz. Czy to nie za wysoko? A powiem Wam, ze nie, spadek do 40Hz nie jest ostry i w pomieszczeniach to naprawde potrafi zapompowac i potrzasc nogawkami. Ogolnie jest to twardziel, typowo twardy bas, bardzo dobrze kontrolowany z tylko takim niewielkim powiewem "18to calowej misiowatosci". Niektorzy wlasnie dlatego kupuja 18 calowce, zeby miec troche tego "misia" - tutaj sie tego nie odczuje. Bas jest dobrze zdefiniowany, stopa bardzo twarda, zroznicowana, potrafi kopac, potrafi byc tez naprawde przyzwoicie niska. Gitara basowa czuje sie bardzo swobodnie musze powiedziec, daje rade na tym garnku.

Najogolniej - wybralem opcje malego BR bo jest uniwersalny i mialo toto byc maksymalnie kompaktowe przy kompromisie (ale niewielkiem) zwiazanym z zejsciem. Po co mi te 4 Hz nizej kosztem dodatkowych 100 litrow? Sprawdza sie, jest konktrola, jest naprawde przyzwoicie natezeniowo - i jesli mu odetniemy wszystko ponizej 40Hz to mozna naprawde jego znamionowa wpompowac otrzymujac w zamian naprawde spore natezenia. Naturalnie mogloby byc nizej, mogloby byc wiecej miecha i moze troche bardziej miekko (choc ostatnio przechodze na wytrawne brzmienie, w sensie odchodze od misiow pisiow i ma byc wytrawnie takze na basie, wino wytrawne pije od lat - jak widac bas dolacza z opoznieniem...).

Moze w takiej formie:

Omega 18PRO:

+ kontrola,

+ wytrawne brzmienie, suchy i zdefiniowany bas,

+ wykonanie glosnika (choc zawieszenie dolne mogloby byc podwojne),

+ uniwersalnosc (wiele mozliwosci zastosowania),

+ spore natezenia znacznie przekraczajace 120 dB,

+ termicznie wytrzymuje stala prace z moca znamionowa bez klopotow.

- wychylenie liniowe mogloby byc wieksze,

- moglby zaczynac od 40Hz,

- dla niektorych brzmienie moze byc za twarde.

Kosztorys:

Omega 18Pro - 300zl,

Obudowa z wykonczeniem, wkrety, klej, gniazda, raczki i narozniczki - a ze 120 zl. Mozna liczyc, ze z solidnym wykonczeniem wyjdzie 180 zl.

Aha - wymienilem nakladke przeciwpylowa (od wewnatrz posmarowalem Distalem, jednym slowem jak zlapalo to jest pancerna w tej chwili) - mozna doliczyc 5zl na ten cel. Karkas kaptonik, wszystko ladnie w srodku - ale nie mam zdjecia...

Razem jestesmy ponizej 500zl za 800W solidnego basu. Jakosc-cena wychodzi wiec na poziomie rewelacyjnym. Jakby nie patrzec - 63 grosze za 1Wat :D

Dodaje zdjatka, kurde zaluje, ze jednak nie dalem rady zapuscic pior na maksa...

Subwoofer estradowy 800W (Omega18PRO).. i 63grosze za 1 Wat! Subwoofer estradowy 800W (Omega18PRO).. i 63grosze za 1 Wat! Subwoofer estradowy 800W (Omega18PRO).. i 63grosze za 1 Wat! Subwoofer estradowy 800W (Omega18PRO).. i 63grosze za 1 Wat! Subwoofer estradowy 800W (Omega18PRO).. i 63grosze za 1 Wat!

Cool? Ranking DIY
    About Author
    tomaszo
    VIP Meritorious for electroda.pl
    tomaszo wrote 4358 posts with rating 86, helped 139 times. Live in city cz-wa (chwilowo dortmund)... Been with us since 2003 year.
    -Maciej_
    Level 21  
    wykończenie faktycznie pozostawia wiele do życzenia ale jak zrobisz jak pisałeś będzie całkiem fajnie. Masz w planach kratę czy grill?? Czym napędzasz tego suba??
    tomaszo
    Wykonczenie, jak pisalem, jest tutaj sprawa drugorzedna - bylo malo czasu, bedzie wykladzinka, bedzie krata na caly front. Glowny cel - to wlasnie uzyskany przelicznik zlotowek za 1W przy juz przyzwoitej jakosci brzmienia.

Napedzany byl ADS Lx1100. Lubia sie nawet.
    ghost666
    Translator, editor
    Fakt, wykończenie paskudne, pozostawia wiele do życzenia. Ponadto - terminal... taki terminal to do domu raczej, a nie na estradę, a konstrukcja jest zbyt brzydka jak na domową ;). Proponuje wstawić jakieś "normalne" terminale, chociażby na Jacka albo XLRa.

No i czekamy na zdjęcia po wykończeniu :).
    tomaszo
    Mial byc speakon :) Ale jak mowie, wrzucilem mimo niewykonczenia bo chcialem przestrzec przed kupowaniem glosnikow niepewnych i nieraz o wiele za drogich jak na to co oferuja... Skoro przy odrobinie szukania mozna juz zapoatrzyc sie w cos, co przynajmniej trzyma parametry i oferuja przyzwoite brzmienia. W obliczu takich cen watpliwym jest dla mnie sens tego jednak drobnego ryzyka zwiazanego z wyborem nowego STX46.
    ghost666
    Translator, editor
    Jeśli chodzi Ci o element dydaktyczny, pod tytułem "zobaczcie jak tanio można zrobić DOBRE doły" to ok.
    tomaszo
    Ghost - no, uffff.... juz myslalem, ze nikt nie wpadnie o co chodzilo... Co komu zmieni w brzmieniu ladna wykladzina, ktora da sie przykleic w 2 h? Heheh, to ma grac i byc niezawodne, a jesli w cenie ponizej 500 zl mozna zmajstrowac tego typu brzmienie razy natezenie to sadzilem, ze warto dac taka wskazowke :)

Heheh a dla dobrych ocen musialbym dac pieknie wykonczona skrzynke, ale bez glosnika :) Hehehehe.
    Djelvis
    Level 16  
    Badzo fajnie, że udało Ci się zdobyć tak tanio ten głośnik (pod warunkiem, że wszystko z nim jest ok) więc jedynie pozostało wykończenie i pełna satysfakcja :) ja tam troszkę jestem uprzedzony do głośników używanych, tak już mam :) aaa jeszcze możesz polepszyć pracę i brzmienie tej 18tki :) a czym?? Oczywiście 2gą 18tką :) W parze dopiero 18tki pokazują na co je stać. Może uda Ci się kolejną upolować albo kupić nówkę ale w tym momencie ceny Emi straaasznie poszły w górę. Cieszę się, że nowe Sigmy udało mi się jeszcze kupić po 550zł w Polsce :) teraz ok 700zł :/
    tomaszo
    Masz racje, poszly ceny Eminence w gore i uwazam, ze nieraz sa nieco wygorowane. Pamietam jeszcze niedawno jak rozwazalem zakup wlasnie takiej Sigmy po 520 zl.

Wiesz, z uzywkami to jest baaardzo roznie. Mialem szczescie, ze gosc dal dosc rzetelne fotki i odpowiadal na moje pytania. Jednak nieraz mozna trafic na bubel, na przewijanke, na zlamana membrane - czego na super zdjeciach z aukcji nie widac... W tym wypadku super hiper, choc nakladke zmienialem dla pewnosci (poza tym, oryginalna chyba byla raz wgnieciona z tego co mi sie wydawalo). Dobrze jest jednak nakladke w uzywce zerwac i zastapic nowa w celu podpatrzenia jak tam karkas sie miewa i czy jest aby oryginalny. Warto nakladke posmarowac cienko distalem lub innym epoksydowym klejem od wewnatrz, tak zeby po jego wyscjnieciu byla dodatkowo twarda.

Nie sposob sie nie zgodzic, ze od 18tki lepsza jest ... druga 18tka do duetu :) Poki co jednak kaliber imprez w gronie znajomych jakie przyjdzie jej obslugiwac jest juz na nia sama za maly i byly pewne obawy o szyby, szafy, sciany... tak sie tam kolega-gospodarz Sylwestra martwil jakos... :) hehhe.
    DYLU BADBOY
    Level 27  
    Wszystko fajnie i przede wszystkim tanio, ale ja bym jednak wsadził te Omegi do BP6th ;)
    gófer
    Level 34  
    No fajnie tanio i w ogóle, ale mam pytanie. Otóż czy robiłeś bezpośrednie porównanie z przykładowo domowym 12 cali (bo jak dobrze zrozumiałem gra to w domu) przy tej samej mocy? Bo z moich doświadczeń wynika że jak nie ma się pokaźnego salonu w domu to takie zabawy w 18 cali są...bez sensu.
    tomaszo
    Dylu - kolosalnej roznicy nie bedzie, to znaczy wiesz... Zejdzie pare Hz nizej i jest niewielki zysk efektywnosci - ale jednak kosztem sporo wiekszej objetosci. Naturalnie glosnik sie nadaje i mozna takie kombinacje przeprowadzac. Bas bedzie bardziej miesisty i jeszcze w porzadku jesli chodzi o kontrole. W tym wypadku chodzilo o jak najbardziej kompaktowe rozmiary. Taki BP6th mozna juz w okolo 300 litrach brutto zmiescic takze tragedii nie bedzie, idac dalej tym tropem do tuby to juz tylko kolejna 100tka wiecej :) Ale to juz zmienia uniwersalnosc subwoofera i mozliwosci zastosowania naturalnie.

Gofer - w malych pomieszczeniach 18 cali jest bez sensu i to jest oczywiste. Jednak to powstalo z mysla o obsludze mniejszych lub srednich imprez, wtedy naturalnie i pomieszczenia sa wieksze, i wymagania odnosnie natezen.

Porownanie naturalnie mam, w malych pomieszczeniach taka 18tka jest po prostu brutalna i nie ma szans zgrac jej z normalnymi systemami tak, zeby to mialo przyslowiowe "rece i nogi". Pomijam aspekty niewykorzystania takiego subwoofera (w malych pomieszczeniach po prostu strach sie bac o sprzety w pokoju, pomijam mozliwosc wylaczenia na stale twardych dyskow :) ). Na upartego moznaby takie glosniki stosowac w malych obudowach zamknietych z korekcja - i wtedy, naturalnie kosztem natezen, sa do uzyskania ciekawe efekty. Tylko to bedzie jednak mijanie sie z przeznaczeniem takich glosnikow i montaz troche na sile, nie pod takie zastosowania sa takie 18tki ustawiane przez producentow.
    gófer
    Level 34  
    Mnie osobiście chodziło o to że robiłem porównania i natężenia z 18-stu cali w pomieszczeniach mniejszych niż 20 m^2 wcale nie były dużo większe niż właśnie z głośników 12 calowych. Różnica oczywiście była, jednak nie na tyle duża jakiej można się spodziewać. Dlatego wg. mnie do takich zastosowań bardziej uniwersalne by było choćby 2x12, natężenia porównywalne a brzmienie znacznie przyjemniejsze.

Ps. O dyski nie ma co się bać, też sprawdzone ;)
    tomaszo
    Gofer - z dyskami to jest roznie. Duzo zalezy tez gdzie stoi komputer. Sprawdzone, ze 18tki wylaczaja nieraz twardziele na amen :)
    W malych pomieszczeniach dzieja sie wlasnie takie "jaja". Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, ze w malych pomieszczeniach rozklad natezen dla danych czestotliwosci jest bardzo nierownomierny, przez to nasz subiektywny odbior glosniej-ciszej tez wariuje. Fale dla nizszych czestotliwosci (a wiec te o wiekszej dlugosci) nie zawsze "mieszcza" sie w pomieszczeniu (jest taka teoria, ze uslyszymy poprawnie tylko takie fale, ktorych polowa miesci sie w najdluzszej przekatnej pomieszczenia. W rzeczywistosci powinno sie liczyc podobnie tylko dla najwiekszej odleglosci sciana-sciana). Teorie ta sprawdzalem wraz ze slyszacym znajomym w wielu pokojach. Testowalismy efekt "poprawnego" slyszenia czestotliwosci nizszych, niz "dopuszczone" przez pomieszczenie. Wyniki bardzo dokladnie pokrywaly sie z ta teoria, niestety... Czyli w malych pomieszczeniach, gdzie w teorii miesci sie jeszcze 40Hz, rzeczywiscie ponizej bylo juz slychac tylko taki wielki, niezdefioniowany basowy glut. W wiekszych pomiezczeniach odbior jest znaczaco inny. Wrazenie natezenia tez.

Napewno zauwazyles, ze w tak malych pomieszczeniach katastroficzne znaczenie ma gdzie ustawimy baze (czyli nasze miejsce odsluchowe). Okazuje sie, ze najlepiej wybrac wlasnie najdluzszy bok - jesli mamy prostokatny pokoj (male i kwadratowe pokoje to totalna masakra!!!).

Ustawienie samego subwoofera (zrodla niskich czest. juz najogolniej mowiac) tez ma niezmierne znaczenie i mozecie mi wierzyc lub nie, ze nieraz totalnie na pozor wariackie ustawienie przynosilo najlepsze efekty u ludzi "obdarzonych" takimi wlasnie pokoikami.

Roznica natezen bedzie i na to nie ma sily, problemem jest wlasnie to subiektywne odczuwanie w funkcji czestotliwosci w takich pomieszczeniach. Napewno jednak latwiej bedzie poprawnie zgrac taki chocby 12 calowy glosnik i ustawic calosc systemu na "w miare rowno" w malych pomieszczeniach, niz pchac sie z czyms takim jak 18 cali.
    gófer
    Level 34  
    No mniej więcej o to mi chodziło :)
    A z dyskiem nigdy problemu nie było, może to też zależy od modelu/marki, albo doczasowego szczęścia :)
    majoxxx
    Level 13  
    No ja mam w pokoju 5mx4m 2x Altony 80 napędzane Cat'em cs 900 i mi dysk już padł. Nie przypuszczałem że może to być spowodowane dużym natężeniem dźwięku.
    tomaszo
    Oj, wiele osob tego doswiaczylo :( Dyski na ogol nie maja problemow do pewnego nateznia, kiedy to przeciazenia spowodowane wibracjami sa dla nich jeszcze akceptowalne - jednak minimalne przekroczenie tego poziomu polaczone jeszcze ze zgraniem z rezonansowa czestotliwoscia ukladu dysk twardy / obudowa do ktorej jest przykrecony daje nieraz natychmiastowy efekt w postaci... ciszy. Trzeba z tym uwazac.
    Olek K
    User under supervision
    Oj głupoty gadacie, jednemu jak upadnie komputer z 1 metra na ziemie to dyskowi sie nic nie stanie a drugi chwali się że mu z glosu dysk sie popsuł, . dysk stary byl już na wyczerpaniu.

Co do tego 18 calowego głośnika to głośnik 18 cali to wielki potwór, jak za tę cenę 300zł to dobry opłacalny wybór. Ale jak byś dozbieral więcej kasy to mógłbys sobie wymienic ten starszego typu głośnik na tego z nowszej technologii stxa GDN-46-1200-8 AE
    tomaszo
    Olek - przepraszam, ale piszesz jednak glupotki. STX nijak sie nie ma do Omeg, ktore sa na rynku kupe czasu i zostaly zweryfikowane przez czas, rozne zastosowania i wielu uzytkownikow.
    O 46-1200 nic nie wiadomo, poza tym, ze jest zdecydowanie za drogi jak na klase firmy. Technologicznie takze nie porownoj :D Nie te membrany, nie te karkasy, nie ta jakosc wykonania (oceniam na podstawie wielu wyrobow STXa, z ktorymi mialem do czynienia) i... jednak... technologia tez nie ta. Dobre membrany nie sa klepane w Chinach na miliony sztuk po 1zl za sztuke, niestety...
    Chcesz nowej technologii - kup PD, 18sound...

Ten projekt dotyczy dobrej klasy basu za baaardzo skromne pieniadze. Nie sztuka jest wydac 2kzl na dobry glosnik - mozna zawsze, sa w sklepach. Trudniej zrobic cos dobrej klasy (i pewne) za male pieniadze (w tej cenie kupisz jakies 15 cali STXa, chcesz wiedziec jak bedzie wygladalo porownanie? Mysle, ze nie...).

"Dysk byl na wyczerpaniu" (heheh) - na Twoj koszt, jeden dzien z nowym dyskiem u mnie jak przeprosisz kilkudziesieciu sasiadow. Zobaczysz jak szybko dysk moze byc na "wyczerpaniu".
    kivlov
    Level 26  
    jestem ciekaw jak to gra. Piece ADS'a są znane z dobrej jakości, chociaż LX nie tak bardzo jest chwalony, ale zapewne gra bardzo ładnie - nie ma co porównywać z niby mocniejszym Dapem 1200. Cena suba jest naprawdę śmieszna.
    tomaszo
    Kivlov - powiem Ci, ze z ADSa warto pojsc w serie PLX.
    Lx to taki entry level ale w tej cenie uwazam, ze niezly kompromis. Generalnie maja dosc miesisty i moze nie ultra szybki i ultra precyzyjny bas. Z glosnikiem tego typu, ktory jest "twardzielem brzmieniowym" pokrywa sie to naprawde ladnie. Podoba mi sie ten sub, chociaz ma wiele kompromisow (zejscie i moznaby mowic o wiekszych natezeniach - choc osiagalne sa naprawde przyzwoite, szczegolnie po odcieciu dolu ponizej 40 Hz). Za te pieniadze, jak pisalem, jakosc/cena wedruje na poziom 10/10 - taniej sie po prostu nie da.
    postiga
    Level 25  
    300 zł, farciarz, a tak z ciekawości spytam, ile płaciłeś za wysyłkę ?
    tomaszo
    Kupowalem na niemieckim ebay-u i przesylka popelzla miejscowo (Dortmund). Zaplacilem niecale 30 zl w przeliczeniu (ale to uwzglednilem w tych 300zl jako finalna cene :D), po czym glosnik w oryginalnym jeszcze pudelku z pufami powietrznymi i nawet folijka na spod pojechal ze znajomym do PL. Jednak przy odrobinie sprawnosci w j. niemieckim mozna wyprosic, umowic sie i dostac przesylke do PL w granicach 50zl nawet.

Czyli kosztowal okolo 270 zl bez przesylki ten garnek.
    coolombo
    Level 29  
    A jak wygląda sprawa z zawieszenie w tym głośniku, wszak xlin nie jest porażające ale siły napędowej jest sporo więc skok nieliniowy powinien być dużo większy. Czy głośnik ma zawieszenie progresywne ?
    tomaszo
    Czesc Cooli :) Powiem Ci, ze trudno stwierdzic jak jest w oryginale bo ten moj jest troche przechodzony i wyglada na to, ze zawieszenie jest tylko "nieco" progresywne :) W pierwszej chwili wydalo mi sie nawet zadziwiajaco miekkie, choc praca glosnika ma sie nijak do tego wrazenia. To znaczy wg moich obserwacji pracuje bez klopotu do +-7mm i to okreslilbym jako pewna granice skutecznej pracy. Powyzej nie pierdzial ale pojawial sie clip na Adasiu stad nie krecilem dalej. Nie mialem kiedy pomierzyc char. wychylenia - jak wroce do PL i bedzie chwila przetrzepie go. Wtedy sie okaze czy to typowy progres czy liniowka.