Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[udostępnianie połączenia] połączone ale nie pinguje

ravemanPL 01 Lut 2009 13:55 1266 4
  • #1 01 Lut 2009 13:55
    ravemanPL
    Poziom 9  

    Witam, nie wiem jak to nazwać ale to chyba złośliwość rzeczy martwych albo XP chce być mądrzejszy od nas ...

    Tego typu tematów jest od groma ale każdy ma odmienny problem, tak samo jest w moim przypadku.

    Komputer jest mojego znajomego do którego nie mam ochoty już jeździć raz w tygodniu, dlatego zwracam się z prośbą do Was.

    Udostępnianie połączenia robiłem nie jeden raz ale ten przypadek mnie po prostu przerasta.

    Na obu komputerach XP chyba PRO, internet z radiówki. Połączenie lokalne za pomocą dwóch kart na USB firmy pentagram Link włączone hasła WEP
    Konfiguracja standardowa...
    A - 192.168.0.1
    255.255.2550

    B-192.168.0.2
    255.255.255.0
    192.168.0.1
    DNS ****
    Na Komputerze A zaznaczone "zezwala ja połączenie z internetem za pomocą tego komputera...."

    Firewalle w obu przypadkach windowsowe, oba na antywirach Avast
    NA komputerze A udostępniona drukarka
    Na dzień dzisiejszy połączenie jest(sieć komputerowa - połączono) ale nic poza tym nie ma. Komputery się nie PINGują, wysyłanie plików do drukarki na komputer A nie działa, Internet nie działa....

    Czy ktoś ma pomysł co można by tu jeszcze sprawdzić ??

    Na komputerze A założyłem hasło (gdzieś wyczytałem że to może też pomóc)

    0 4
  • #2 03 Lut 2009 20:23
    F4T4L
    Poziom 14  

    Wyłącz Avasta (być może pomoże) miałem w sieci przypadek, że blokował dostęp do sieci u klientów ot tak po prostu nie wiedzieć czemu od tamtego czasu odradzam klientom Avasta...

    0
  • #3 03 Lut 2009 22:20
    yaiba
    Poziom 21  

    Komputer, który udostępnia internet ma jedną kartę sieciową czy dwie, bo tego nie napisałeś?

    Jedną kartą net musi wchodzić (nazwijmy ją WAN), drugą udostępniasz neta do drugiego kompa (LAN).

    0
  • #4 04 Lut 2009 00:16
    ravemanPL
    Poziom 9  

    yaiba napisał:
    Komputer, który udostępnia internet ma jedną kartę sieciową czy dwie, bo tego nie napisałeś?

    Jedną kartą net musi wchodzić (nazwijmy ją WAN), drugą udostępniasz neta do drugiego kompa (LAN).


    A jak sobie wyobrażasz korzystanie z NETa bez karty sieciowej ??

    Pomijając kartę która udostępnia Internet ...

    0
  • Pomocny post
    #5 04 Lut 2009 09:23
    wojtasqn
    Poziom 11  

    Połączenie LAN typu Ad-hoc, SSID ten sam, parametry kart te same, połączenie w sieci teoretycznie jest i nie działa ping to albo Firewall go blokuje albo kanał na którym działasz jest w tym miejscu bardzo zapchany, albo masz szereg mikrofalówek między kompami :) . Najlepiej sprawdzić jakimś programem typu Netstumbler co piszczy w eterze. Ja bym proponował jakiś dziadowski router wi-fi do dzielenia sygnału na dwa kompy niż udostępnianie przez kompa (na xp). Jak net jest z jakiejś stacji Wi-Fi to może mieć jakieś wymyślne zabezpieczenia np. TTL pakietów albo blokowanie MAC adresu. Router+Nat i tyle. Ale to juz jakis tam wydatek. Pozdrawiam i powodzenia.

    0