Witam, robiłem wzmacniacz dla klienta z elektrody, kolegi dziubo254. Kolega przysłał mi wzmacniacz pro-240 uszkodzony, spalonymi bebechami które były naprawiane ze 3 razy. Narzekał na bardzo małą moc i jakość dzwięku którą zmierzyłem i wyszło ze faktycznie ma 2*30W RMS/4R. Poprosił mnie zebym mu coś pożadnego zrobił w tej ładnej obudowie. Więc zabrałem sie do roboty.
* Końcówka mocy. Najpierw powstał projekt holtona 200 który przerobiłem na stopień mocy bipolarny. Siedzą tranzystory na kanał 2x2SC5200 oraz 2x2SA1943 i do nich dorobiony stopień sterujący. Schemat stopnia wejściowego jest indentyczny jak w holtonie 200, dorobiłem mu także zabezpieczenie prądowe. Z 2 par 2sa1943 i 2SC5200 faktycznie wyciągałem podczas testów 350W/4R przy trafie 2*55V/600VA, dalej juz zniekształca. Płytke mi zrobił kolega bo ma drukarke i wytrawiarke.
* Zasilacz. Miałem jednak wolne trafo od sharpa 7700 więc idealnie pasował na styk. Mostek 35A oraz filtracja 2*10000uf/80V jest wystarczająca, jest miejsce na 2 kondensatory jeszcze. Napięcia zasilacza to 2*70V DC w spoczynku.
* Chłodzenie to 2 radiatory 18x8x3,5cm z chłodzeniem tunelowym. Mimo małych radiatorów z chłodzeniem tunelowym sie nawet nie grzeje na full. Wzmacniacz ma ograniczenie prądowe.
* Obudowa była adoptowana z wzmacniacza skytec pro-240 reklamowany jako wzmacniacz 2*120W, w prawdzie ma 2*30W RMS/4R. Wszystkie częsci, trafo końcówka była z oryginalnego wywalona.
* Odsłuch, wzmacniacz zagrał niemal duzo lepiej niz oryginalny. Jakość dzwięku dorównuje z wzmacniaczami lepszej klasy, dzwięk bardzo liniowy, nie ma podbić i dziur w paśmie. Zniekształcenia bardzo niskie.
* Zabezpieczenia pradowe oraz bezpieczniki topikowe.
* Deklarowane prarametry tej końcówki to dla kolegi;
2x140W RMS/8R THD<1%
2x200W RMS/4R THD<3%
Pobór z sieci od 5VA do 650VA RMS
* Tak powstał wzmacniacz jak na fotografi, po przeróbce mamy wzmacniacz 6,5 raza mocniejszy od oryginalnego. Tylko ze te tasmy jako spinacze w niczym nie przeszkadza bo zapomniałem zamówić spinacze.
PS.Wzmacniacz w poniedziałek wysyłam, czekamy na opinie klienta dziubo254.

Cool? Ranking DIY