Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z uruchomieniem wzmacniacza

lipek86 08 Kwi 2004 15:11 762 3
  • #1 08 Kwi 2004 15:11
    lipek86
    Poziom 20  

    Witam

    Kumpel składa wzmacniacz według schematu jakiegoś wzmacniacza Unitry. Schemat jednego kanału tego wzmacniacza znajduje się w załączniuku. Dodatkowo płytka drukowana wzmacniacza była podpisana - płytka wzmacniacza AT 9010.
    Problem jest w tym że kolega nie może poradzić sobie z uruchomieniem tego wzmacniacza. Może ktoś z was wie jak to zrobić i mógłby pomóc.
    Dodam tylko że kolega podłączał zasilanie ale wzmacniacz nie dawał żadnych znaków życia (oprócz tego że jeden tranzystorek zaczął się dymić).

    0 3
  • #2 08 Kwi 2004 16:14
    xbaj
    Poziom 19  

    Skoro zaczął sie dymić, to znaczy że jest jakiś błąd na płytce, bądź któryś z elementow jest zły/źle wlutowany (np tranzystor odwrotnie). Radze najpierw sprawdzić płytkę i porównać ze schematem! No chyba, że kolega podkręcił za mocno zasilacz :wink:

    0
  • #3 08 Kwi 2004 17:02
    lipek86
    Poziom 20  

    Mówiłem mu żeby sprawdził płytkę czy dobrze wszystko polutował i czy nie mam zwarć. Tym bardziej że płytka nie była zrobiona w lustrznym odbiciu jak powinna. Ale on mi powiedział że wszystko jest zrobione jak trzeba i że sprawdzał kilka razy. A zasilanie jak twierdzi też jest dobre.

    0
  • #4 11 Kwi 2004 11:46
    KB
    Poziom 25  

    Trzeba będzie zrobić nową płytkę, tym razem prawidłowo.
    Schemat jest napewno dobry... :)
    Zrobiono dość dużo egzemplarzy tego modelu. :o

    0