Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Transformator L3515-B21E do Grundig Music Boy 51

dreaper 02 Feb 2009 00:05 2947 12
    dreaper
    Level 18  
    Nie dysponuję katalogiem transformatorów i nie udało mi się znaleźć żadnych informacji na temat tego transformatora - potrzebuję jakiś zamiennik a najlepiej oryginał. Proszę o pomoc - za link do konkretnego katalogu gdzie będę miał informacje na temat tego transformatora ofiaruję punkty. Pozdrawiam

P.S. Mam nadzieję że wybrałem odpowiedni dział bo dotyczy to radia
    drooidex
    Level 15  
    Hmm.. raczej ciężko bedzie znaleźć, mnie się nie udało.
    A nie da się inaczej rozpoznać parametrów tego transformatora??? A to jest trafo zasilające to radio?? Bo jeśli tak, to można by dobrać napięcia. Czasami nawet wartości napięć zasilających są napisane na płytkach.
    A próbowałeś szukać informacji , schematów to tego modelu radia???
    dreaper
    Level 18  
    W sumie nie. Szukałem transformatorka - radio to Music Boy 51 Grundiga - na płytce niestety nie podali napięć :(

Są 3 przewody na uzwojeniu wtórnym więc zakładam, że będzie to takie samo napięcie jak z zasilania bateryjnego - czyli 3 V | GND | 3 V - z tym, że nie wiem tego na 100% - w każdym bądź razie podłączałem zasilacz 6V do radyjka (zamiast baterii) i działało.

Nie chcę kombinować i wymieniać w ciemno - muszę mieć pewność zanim pójdę do sklepu.
    drooidex
    Level 15  
    To popatrz jakie wartości napięć są na kondensatorach filtrujących ewentualnie. Ale patrząc na to radio to myślę, że zasilanie to ok12V, bo to małe radio.
    Można by było także wzorować się na napięciu jakim zasilane jest radio z baterii.

Dodano po 7 [minuty]:

Kwestia oglądnięcia elementów wewnątrz, na jakie napięcia kondensatorki filtrujące są. No jak nie ma schematu, to można się domyślać tylko.
    Proponuje zasilić takim napięciem jak napięcie zasilania bateryjnego, jeśli nie masz możliwości innego sprawdzenia jakie było to zasilanie z transformatorka...
    Artur k.
    Admin of Audio group
    Transformator na pewno nie będzie miał dwóch uzwojeń po 3V, najprawdopodobniej jest tam dwudiodowy prostownik pełnookresowy, a transformator będzie miał napięcie ok. 6 - 9V. Musi się tam znajdować jakiś stabilizator napięcia. Sprawdź jaki i jak jest zbudowany. Napięcie za nim znamy, resztę wydedukujemy :)
    dreaper
    Level 18  
    Transformator ma 3 przewody na uzwojeniu wtórnym - 2 zółte i 1 biały. Miałem kiedyś transformator w głośnikach z trzema przewodami między żółtym i białym z jednej i drugiej strony było 11,5 V AC a między żółtymi ok 23 V - więc w tym wypadku może być podobnie.
  • Helpful post
    Artur k.
    Admin of Audio group
    Przecież to normalny transformator z dzielonym uzwojeniem, a w sprzęcie jest dwudiodowy prostownik pełnookresowy. Całkowicie normalne rozwiązanie w przenośnych urządzeniach. Daj tam transformator 2x9V o odpowiedniej mocy (pewnie nie więcej niż 10W - sprawdź na tabliczce "power consumption).
    dreaper
    Level 18  
    Nie ma podanej mocy urządzenia. Jest tylko podane napięcie 230V i częstotliwość 50/60 Hz. Faktycznie są tylko dwie diody prostownicze razem z nimi połączone równolegle kondensatory ceramiczne 203 do jednego żółtego przewodu a do drugiego ceramiczny 203 i 103 między tymi dwoma diodami i kondensatorami a masą. Zaraz za nimi kondensator elektrolityczny na 26 V. Te dwa żółte dochodzą przez diody i 203 do (+) w kondensatorze a biały do (-). (+) i (-) połączone są ze sobą przez kondensator ceramiczny 103. Niestety nie mam w dalszym ciągu żadnych informacji o mocy urządzenia. Mogę zmierzyć pobór prądu z zasilacza podłączonego do złącza baterii - moc pobierana powinna być podobna o ile dobrze kombinuję.

Mogę to tak policzyć, że jeżeli mam kondensator na 26 V to odpowiednie napięcie to będzie 1/2 wartości znamionowej napięcie kondensatora pomnożona przez 0,66 (2/3 wartości znamionowej) a że 2x dla tego 1/2. Dobrze kombinuję? Z tego by wynikało, że 26x0,66=17,16V a że 2x to 17,16/2=8,56V czyli 2x9V?

Znalazłem jeszcze coś takiego:

Max. power consumption: Operation <5W, Stand-by <1W
    Output: DIN 45324, 10% THD 1W

W ogóle to mam kolejny problem:

wymiary transformatorka - 35x30x35 mm
    drooidex
    Level 15  
    To może toroidalny transformator poszukaj ??? Niekoniecznie będzie mniejszy, ale niższy powinien być, co mogło by ułatwić jego zamontowanie.
    Artur k.
    Admin of Audio group
    dreaper wrote:
    Mogę to tak policzyć, że jeżeli mam kondensator na 26 V to odpowiednie napięcie to będzie 1/2 wartości znamionowej napięcie kondensatora pomnożona przez 0,66 (2/3 wartości znamionowej) a że 2x dla tego 1/2. Dobrze kombinuję? Z tego by wynikało, że 26x0,66=17,16V a że 2x to 17,16/2=8,56V czyli 2x9V?

Nie wiem skąd takie obliczenia
    Jeśli kondensator jest na napięcie 26V, to 26V/√2 ~ 18V
    Takie napięcie maksymalne może wystąpić na tym kondensatorze.
    Jednak w praktyce nie wystąpi - przypuszczam, że zastosowano kondensator na takie napięcie, ponieważ na 15V byłoby na granicy jego możliwości (swoją drogą 26V to też dość nietypowa wartość).
    Jak już pisałem - zastosuj transformator 2x9V lub ew 2x10V.

dreaper wrote:
    Znalazłem jeszcze coś takiego:

Max. power consumption: Operation <5W, Stand-by <1W
    Output: DIN 45324, 10% THD 1W

Przecież w poprzednim poście pisałem, że masz szukać napisu "Power consumption). Wynika z tego, że Twój sprzęt pobiera z sieci 5W i o takiej (lub większej) mocy transformator musisz zastosować.

dreaper wrote:
    W ogóle to mam kolejny problem:

wymiary transformatorka - 35x30x35 mm

A gdzie tu problem?
    drooidex
    Level 15  
    Koledze dreaper przypuszczalne nie zmieści się taki transformatorek w środku, dlatego ten problem. A że to radio jest dosyć cienkie, to pewnie obudowa się nie zamknie:DD
    Dlatego proponuje Ci dreaper rozejrzeć się za toroidalnym.
    dreaper
    Level 18  
    Znalazłem takie małe "g" TS 2/14 - nie ma to co prawda 5W, ale przerobiłem mostek prostowniczy na standardowy (4 diodowy - stąd będzie można wykorzystać trafo z jednym uzwojeniem pierwotnym), a radyjko nie pobierało mi więcej jak 0,15 A (0,15A*6V=0,9W - po rozkręceniu głośności na maxa) na zasilaczu więc powinien dać radę (mam taką nadzieję). Póki co muszę iść z reklamacją bo niestety nie działa po podłączeniu 230V - na wyjściu mam 0V a napięcie dochodzi na 100%.

Przerobiłem układ z takiego:
    http://img367.imageshack.us/img367/6043/dwuii4.png

na taki:
    http://img254.imageshack.us/img254/2070/dwu1eo7.png

Za prostownikiem mam 2 kondensatory - ceramiczny 103 i elektrolit 2200 µF na 25 V (był zalany jakimś klejem stąd błąd - 26 V).

Testuję je już od godziny z TS 2/14 i jak na razie działa :)
    dreaper
    Level 18  
    Radio działa do tej pory bez zarzutu więc zamykam temat :)