Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Skaner częstotliwości zaremski

Olonor 02 Feb 2009 01:01 4097 4
    Olonor
    Level 10  
    Siemka
    Wszystkim wiem wiem zaczyna i wogóle...
    ale wiele razy szukając w googlach w wynikach było tez wasze forum no i postanowiłem sie odważyć i spytać :D

Kiedyś słyszałem ze jest możliwość wykonania samodzielnego skanera częstotliwości i tylko nasłuchiwania ich...
    może skrytykujecie mnie za to ale czy jest możliwość przerobienia jakiegoś radia itp. abym mógł słychać częstotliwości służb miejskich policja itp.
    na CB za bardzo mnie nie stać wiele o tym czytałem i wiem ze albo sprzęt jest tani albo dobry... a ze nie posiadam tyle gotówki żebym mógł kupić jakie kolwiek CB to mam pytanie czy jest możliwość jakaś słuchania zwykłych częstotliwości cb i tych mniej legalnych ?
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Olonor wrote:
    ... czy jest możliwość jakaś słuchania zwykłych częstotliwości cb i tych mniej legalnych ?

Tu jest problem.

Jeżeli nic a nic nie znasz się na technice Radiowej to NIE ma takiej możliwości.

Jeżeli cokolwiek wiesz to podpowiem , że :
    Pasmo CB możesz tylko słuchać na radiu , które ma zakres AM i na skali ma napisane "pasmo 12m" . Jest to jednak już nie do zdobycia. Musiałbyś przestroić generator na pasmo 11m , czyli w górę.
    Pasmo Straży, Kolejowe, Morskie i Policji możesz posłuchać poprzez przestrojenie odbiornika UKF (87,5MHz do 108MHz) z górę tak aby uzyskać poprawny odbiór. Pamiętaj , że odbiornik UKF ma bardzo słabą selektywność i nie do końca nadaje sie do odbioru stacji (jak wyżej) "wąsko-pasmowej" .

Lepiej od razu zbierać na jakiś skaner w cenie 300zł. .

Pozdrawiam.
    c2h5oh
    Moderator
    Anonymous
    Anonymous  
    Olonor
    Level 10  
    no ok ok rozumiem
    ale to policja w mieście jest mnóstwo służb które działa na krótko falach