Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

wzmacniacz przy włączaniu wypycha głośniki

levy_21 08 Apr 2004 20:42 3245 25
  • #1
    levy_21
    Level 17  
    witam mam problem wszystko bylo ok dopóki nie zacząłem jako poczatkujacy elektronik majstrowac przy swoim wzmaku cos wtedy sie przyjarało i teraz nawet gdy mam volume skrecone do 0 to przy włączeniu wzmaka idzie spory prąd na głosniki które gwałtownie wyskakuja do przodu (nie bylo tego wczesnie) jak by ktos napisał co mam posprawdzac to bylbym wdzieczny
    oczywiscie wzmak gra
  • #2
    diag
    Level 29  
    Czy masz opóźnianie załączenia głośników?
  • #3
    cikol
    Level 27  
    rozumiem, że głośnik "wyskakuje" i nie wraca. mogłeś zrobić przypadkiem zwarcie na kondensatorze opróżniającym. i napisz co to za wzmak
  • #4
    levy_21
    Level 17  
    wydaje mi sie ze jest układ opozniajacy jeszcze nie mam schematu bo nie moglem zbalezc
    glosniki wyskakuja i wracaja nie ma zwarcia wlasnie wydaje mnie sie ze cos poleciało w ukladzie opozniajacym tylko co tranzystory sprawdzone(te które mysle ze maja wlasnie takie zadanie) jest to kenwood ka33


    -kondensator oprózniajacy co to i gdzie go szukac???
  • #5
    Hrabol
    Level 25  
    w ukladzie opozniajacym jest na pewno kondensator i rezystor i to ona ustalaja stala czasowa po ktorej ma sie zalaczyc przekaznik bedzie to zwykly kondensator elektrolit szukaj po kolei idac od przekaznika od wyjsc glosnikowych jesli masz takowy a jak to jest na hybrydzie to poszukaj aplikacji i tam bedzie napewno wejsci opisane jako opoznienie i bedziesz wiedzial gdzie
  • #6
    levy_21
    Level 17  
    jest to stary wzmacniacz aktualnie pracuje na tranzystaorach bd911 (koncowe oczywiscie) jest to zwykła prosta konstrucja pozbawiona scalakow
    a tak po polsku to od kad mam rozpoczac sprwadzanie ?
  • #7
    User removed account
    User removed account  
  • #8
    Tremolo
    Level 43  
    a może skoro wzmacniacz działa to go zostawić w spokoju? - posprawdzać nadomiar kondensatory miedzystopniowe zajmujące się usuwaniem składowej stałej. I pytanie czy zmieniła sie diametralnie jakość dźwięku po tym jak coś sie przyjarało?
  • #9
    levy_21
    Level 17  
    zostawic tego nie moge bowiem jak sie zapomne i wlacze wzmak bez rozłaczania zestawu kolumn to basy zachowuja sie jak by mialy wyskoczyc(obawiam sie ze jak tak pare razy mi sie zapomni to bede mogl sie pozegnac z cewka w glosniku).
    co do tego czy zmienily sie parametry dzwieku powiem ze wydaje mi sie ze dzwiek sie tak jakby nieznacznie wyostrzył ale moze byc to tylko sugerowanie sie tym co sie stało jednak jeden kanał gra zauwazalnie ciszej niz drugi.
    czekan na schemat ktory maja mi przyslac lada dzien moze to cos zmieni :)

    o i jeszcze jedno nie wie ktos gdzie mozna firmowe czesci kupic w okolicy łodzi
  • #10
    dJ_Alex_vAn_dRiX
    Level 13  
    levy_21 wrote:
    jednak jeden kanał gra zauwazalnie ciszej niz drugi.


    posprawdzaj elektrolity - mogły zmienić pojemność dlatego jeden kanał może grać ciszej
  • #11
    levy_21
    Level 17  
    kanały graja juz równo :) ale pozostaje ten sam problrm przy wlanczaniu
  • #12
    User removed account
    User removed account  
  • #13
    cikol
    Level 27  
    :arrow: sroka :

    chodzi mi o takie wzmacniacze , które nie są budowane na mostkach, tzn. np tda2030 gdzie występuje pojedynczo(minus głośnika połączony do masy), a kondensator pełni funkcje odcięcia stałej składowej. Jestem początkujący, i jak coś pokręciłem to sorry. wiem tylko tyle co wyczytam na elektrodzie.
  • #14
    dual
    Level 21  
    Najpierw musisz sprawdzić poziom napięcia stałego na wyjściu wzmacniacza w stosunku do masy , które normalnie powinno być bliskie 0 . Można to zrobić zwykłym woltomierzem . Jeśli jest inaczej to znaczy , że układ końcówki mocy działa niesymetrycznie w wyniku n.p. przeciążenia któregoś z tranzystorów . W przypadku wyjścia kondensatorowego należy jeszcze sprawdzić upływność kondensatora , który normalnie separuje składową stałą lecz jeśli jest zepsuty może dawać objawy takie jak piszesz . W przypadku układu bezpośredniego lub mostkowego bardzo ważne jest zrównoważenie prądów spoczynkowych w poszczególnych gałęziach . Po tych obserwacjach analiza schematu powinna Ci pozwolić na znalezienie usterki lecz najprawdopodobniej odpowiadają za to przeciążone tranzystory mocy lub sterujące .
  • #15
    User removed account
    User removed account  
  • #16
    levy_21
    Level 17  
    moge sie zgodzic z tytułem lenia tylko wydawalo mnie sie ze sie cos przysmazylo w miejscu equalizera ktory z reszta jest na oddzielnej plytce pomierzylem tam kondenstaory jeden mial wyraznie wieksza pojemnasc od tego który byl na drugimm kanale wymienilem go i kanaly graja juz rowno tylko nadal jest problem przy wlanczaniu musze usiasc i pomierzyc tylko chcialem wiedziec na które elementy zwrócic najbardziej uwage
  • #17
    User removed account
    User removed account  
  • #18
    klejtacz
    Level 19  
    należy wymienić resory w głośnikach...
    __________
    Ta bzdura nie wynika z totalnej niewiedzy, ale z ignorancji - prosze czytac uwaznie o co chodzi w temacie i udzielac PORAD na TEMAT.
    tom
  • #19
    cikol
    Level 27  
    klejtacz wrote:
    należy wymienić resory w głośnikach...


    Wytłumacz mi co mają wspólnego resory w głośnikach z wypychaniem ich przy włączaniu wzmacniacza, bo nie bardzo rozumiem.
  • #20
    levy_21
    Level 17  
    wydaje mnie sie ze znalazłem winowajce jeden z tranzystorow (od układu opozniajacego tak mi sie wydaje) ma przebicie i teraz jak by ktos znał jakos stronke o zamiennikach to było by milo (na tranzystorze napisane jest C2003 pod spodem K224A taki sam znalazlem w stopniu sterujacym )

    i teraz jeszcze jedno pytanko w jednej koncowce mam wszystkie orginalne tranzystory a w drugiej zamienniki czy dzwiek moze sie przez to roznic na kanalach bo tak jak bym na jednym mial głebszy bas
  • #21
    Majger
    Level 19  
    2SC2003::GO TO: BC639
    BC639- NPN 80V 1A
  • #22
    User removed account
    User removed account  
  • #23
    levy_21
    Level 17  
    dzieki wielkie ale mam jeszcze jedno pytanie czemu przed nazwa obojetnie którego tranzystora z mojego wzmaka wystepuje właśnie "2S" sam szukałem równiez zamienników i obojetnie przed którym jest wlasnie to nieszczesne 2S (np zamiast d613 2sd613) albo na zamienniku dla 2SC2003 nie jest napisane bc639 tylko c639 i jakies bzdury :P jestem poczatkujacy i irytuja mnie takie rzeczy moze mi ktos wyjasni czemu tak jest i nie ma całych symboli na tranzystorach


    o i mam jeszcze jedno pytanko w jednej koncówce mam 2X 2SD613 a w drugiej mam 2X BD911 w krotce bede zmieniał wsyzstkie wraz ze sterujacymi jakie tranzystory zastosowac(wiem ze nie zmienie mocy wzmacniacza zmieniając tranzystory bo wiekszosc zalezy od transformatora z reszta chodzi mi raczej o to które wiecej wytrzymaja i o jakosc chyba bd911 ma lepsze parametry ale jak sie myle to niech mnie ktos poprawi)
    czy ktos wie gdzie w łodzi mozna dostac porzadne czesci ??
  • #24
    User removed account
    User removed account  
  • #25
    levy_21
    Level 17  
    mam ju schemat od tego kenwooda jak komus sie przyda to prosze o kontakt mailem levus(malpa)wp.pl
  • #26
    adamkaktus
    Level 16  
    może tesz być taka opcja(przy opóźnionym przyłączaniu) że przekaźnik sie zepsół....
    jeśli takowy oczywiście jest .jeśli jest taki to powinien być słyszalny charakterystyczny stuk przy uruchomieniu....sprawdź do koniecznie.