Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Stacja lutownicza ZD-912 - modyfikacja

03 Lut 2009 01:17 14631 24
  • Poziom 16  
    Witam!
    Posiadam stację lutowniczą jak w temacie. Generalnie działa bez zarzutu, jednak problemem który coraz bardziej mi przeszkadza jest brak regulacji mocy dmuchawy. Cały czas jest 100% co sprawia że elementy dokoła układu podgrzewanego latają na prawo i lewo.
    Miałem okazję zaglądać do środka. Jest tam jedna płytka na której nie ma 80% elementów. Zamiast tego są porobione zworki, tak że zasilanie z zasilacza idzie bezpośrednia (tzn. poprzez włącznik) na pompkę, natomiast jest kilka elementów (tranzystor i kilka oporników) które są odpowiedzialne za sterowanie grzałką.
    Domyślam się, że brakujące elementy to sterowanie pompką, które by się przydało. Stąd moje pytanie. Czy posiada ktoś może schemat owej stacji, albo chociaż samego sterowania?
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 12  
    Regulacja jakaś tam jest (na tym pokrętle na dole po prawej stronie)
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 12  
    Rozkręciłem ostatnio ten wynalazek ZD-912 i co się okazało:
    Po pierwsze źle był ustawiony pr-ek do zgrubnej regulacji siły nadmuchu (napięcie przemienne ma być od 75 do 230V) jest ono regulowane potencjometrem w prawym dolnym rogu stacji.
    Druga sprawa to przytkany był wylot z pompki membranowej (diafragmowej) kawałkiem plastiku zostawionego podczas wiercenia otworu na króciec wylotowy.
    Po moich poprawkach stacja chodzi dość przyzwoicie, w końcu za 383zł nie można zbyt wiele wymagać.
  • Poziom 16  
    Nie wiem jak koledzy, ale ja tu żadnej regulacji nie widzę. Popatrzyłem na allegro i w tym miejscu gdzie ja mam napis "Digital Repair System" powinien być jakiś potencjometr. Kłopot w tym, że nie mam schematu do tego a jak już wspominałem 9/10 mojej płytki wewnątrz stacji nie ma elementów. Może któryś z kolegów był by taki dobry i zrobił dobre zdjęcie elementów które winny być na tej płytce, tak żeby dało się symbole oraz wartości odczytać.
  • Poziom 16  
    posiadam taką samą stacje i śmiga jak na moje potrzeby aż miło,w miejscu tej zaślepki (digital repair system)mam pokrętło reg.siły nadmuchu hota
  • Poziom 15  
    smyku22 napisał:
    Nie wiem jak koledzy, ale ja tu żadnej regulacji nie widzę. Popatrzyłem na allegro i w tym miejscu gdzie ja mam napis "Digital Repair System" powinien być jakiś potencjometr. Kłopot w tym, że nie mam schematu do tego a jak już wspominałem 9/10 mojej płytki wewnątrz stacji nie ma elementów. Może któryś z kolegów był by taki dobry i zrobił dobre zdjęcie elementów które winny być na tej płytce, tak żeby dało się symbole oraz wartości odczytać.


    można dołożyć - potencjometr 1 M zamiast rezystora na płytce, który połączony jest z bramką triaka sterującego pompką;
    można także dorobić automatyczne chłodzenie po wyłączeniu żółtego przycisku;
    chińczycy się nie postarali; żółty przycisk musi mieć trzy pary styków przełączanych, by można było to zrealizować; ja dołożyłem mały przekaźnik;

    jak będzie ktoś zainteresowany, to zrobię zdjcia
  • Poziom 9  
    jesli propozycja ze zdjęciami jest aktualna , to jak najbardziej poproszę - stacja jest naprawdę OK - tylko jak napisali koledzy np wydmuchuje np tranzystory smd :(
  • Poziom 9  
    To jeszcze ja pozwole się dopiąc do tematu :)

    Kupiłem prawdopodobnie jakiegoś "refarba" z nową kolbą ściaganego z Niemiec. Czy wam też tak hałasuje pompka? Bo u mnie to w pewnych momentach ogłuchnąć idzie :cry:
  • Poziom 27  
    Witam do łączę się do tematu, mam ten sam model lutownicy i padło mi sterowanie kolbą, a dokładnie tranzystor STP60NF06, według kolegów z elektrody podstawiłem IRFZ48N ale pali go w momencie włączenia sterowanie jest prze transoptor el817 i nie mogę zdiagnozować usterki bo na płytce jest mostek prostowniczy kondensator, dioda, dwa rezystory i stp60nf06 grzałkę kupiłem nowa.
  • Poziom 24  
    Wiem, że odgrzewam stare kotlety, ale nie chcę zakładać nowego wątku. Ktoś (eLKa) wspomniał o automatycznym chłodzeniu stacji po wyłączeniu stacji żółtym przyciskiem. Bardzo by mi się to przydało. Macie pomysły co do wykonania takiej funkcjonalności?

    EDIT: Zamieszczam kilka zdjęć wnętrza stacji.

    Stacja lutownicza ZD-912 - modyfikacja Stacja lutownicza ZD-912 - modyfikacja Stacja lutownicza ZD-912 - modyfikacja Stacja lutownicza ZD-912 - modyfikacja Stacja lutownicza ZD-912 - modyfikacja
    Stacja lutownicza ZD-912 - modyfikacja Stacja lutownicza ZD-912 - modyfikacja Stacja lutownicza ZD-912 - modyfikacja
  • Poziom 15  
    Łapy nie domyte po pracy (jeszcze), a zdjęcia robione telefonem;
    tylko nie pytajcie teraz dlaczego jest to tak podłączone, bo robiłem to ponad rok temu i nie pamiętam; dlatego zamieszczam w miarę dokładne zdjęcia; kierowałem się myślą obsadzenia pustych miejsc w laminacie - zastanawiałem się jakie elementy powinny tam być ...



    Stacja lutownicza ZD-912 - modyfikacja Stacja lutownicza ZD-912 - modyfikacja Stacja lutownicza ZD-912 - modyfikacja
    Stacja lutownicza ZD-912 - modyfikacja Stacja lutownicza ZD-912 - modyfikacja Stacja lutownicza ZD-912 - modyfikacja Stacja lutownicza ZD-912 - modyfikacja Stacja lutownicza ZD-912 - modyfikacja
    Stacja lutownicza ZD-912 - modyfikacja Stacja lutownicza ZD-912 - modyfikacja Stacja lutownicza ZD-912 - modyfikacja Stacja lutownicza ZD-912 - modyfikacja Stacja lutownicza ZD-912 - modyfikacja
  • Poziom 24  
    Dzięki wielkie za zamieszczenie zdjęć. Gdyby ktoś dysponował jeszcze schematem byłoby rewelacyjnie! Na odwrocie płytki drukowanej (po stronie ścieżek) znalazłem napis ZD-939A. Myślę, że ZD-912 zrobiona została na tej samej płytce co ZD-939A, co może ułatwić poszukiwanie schematu.
  • Poziom 15  
    555 w wersji c-mos generuje opóźnienie wyłączenia pompki, a przekaźnik rozłącza sterowanie grzałką hot-air; do rezystora w bramce triaka od sterowania pompką dolutowany jest równolegle potencjometr 1M do regulacji siły nadmuchu - oryginalnie u mnie go nie było - zamiast niego nalepka;
    gdy wyłączam żółty przycisk od hot-air pompka załącza cię na maksa na 15sek niezależnie od ustawienia potencjometru od siły nadmuchu, a grzałka jest rozłączona;

    wadą mojej przeróbki jest to, że pompka air włącza się przy pierwszym włączeniu stacji czerwonym przyciskiem na 15 sek nawet, gdy włączona jest tylko kolba;

    nieelegancko, ale specjalnie mi to nie przeszkadza - należałoby dołożyć bardziej skomplikowane sterowanie;
  • Poziom 19  
    Witam. A wiecie Panowie może jaki typ termopary został zastosowany w lutownicy zd serii 912, 916, 917?. Buduję stację i się zastanawiam, czy regulator pid będzie z tym współpracował. Pisałem do sprzedawców tej kolby, ale nikt nie wie. Pozdrawiam
  • Poziom 12  
    Witam posiadam zd 912 pewnego razu przestał grzać hot air wymieniłem grzałkę i wszystko wróciło do norny po roku to samo leci zimne powietrze reszta działa więc znów kupiłem nową grzałkę ale tym razem to nie pomogło czy ktoś miał podobny problem lub wie jak usunąć usterkę?Może cała kolba do wymiany,jak to sprawdzić?
  • Poziom 14  
    Witam chciałbym podłączyć się pod temat mam też problem z tą stacją kolejny raz psuje mi się hot air za pierwszym razem odesłałem na gwarancje i ją naprawili ale jak przyjechała to w środku podczas transportu oberwał się kompresor, naprawiłem ją sam bo serwis nie odpowiada za usterki transportowe więc gwarancje straciłem. Tym razem to samo nie działa hot air na wyświetlaczu od hota są trzy kreski rzeczywistej temperatury i obok pisze error,więc rozkręciłem ją okazuje się że na płytce z wyświetlaczem od hota, jest spalonych kilka elementów (zwęglonych) kupiłem nową całą płytkę w serwisie, podpiąłem wyświetlacz wrócił do normy ale gdy go uruchomiłem temperatura zadana na wyświetlaczu nie rośnie a w rzeczywistości zaczyna topić się kolba więc kupiłem kpl. nową kolbę założyłem i to samo nie wiem co dalej robić i gdzie szukać przyczyny proszę o jakąś pomoc ewentualnie sugestie co dalej robić z góry dziękuje.
  • Poziom 37  
    Skoro masz nową kolbę i nową płytkę to przyczyny mogą być wie. Pierwsza to uszkodzenie przewodów, druga uszkodzenie kompresora. Jeżli jest gdzieś urwany przewód np. masy na połączeniu kolba<->stacja to możesz mieć uszkodzenia polegające na uszkodzeniu procesora. To 8051 Sensirion, czy jakoś tak. W środku niby zwykła '51 ale ma dardzo dobry przetwornik A/D. Dlatego musisz sprawdzić wszystkie przwody łączące, stan lutów szpilek łączących i stan połączeń pady od szpilek<->ścieżki.
    Drugą przyczyną może być uszkodzony kompersor. Ten najłatwiej sprawdzić prostym układem ściemniacza żarówek na triaku i diaku. W postych stacjach tak rozwiązano sterowanie nim. Oczywiście jeżeli kompersor jest na 230V~.
    Trzecia sprawa to najprawdopodobniej zwarty triak bądź "zestaw" triak i optotriak sterujący po stronie wtórnej czyli zespół serujący grzałką HA. Co z tego, że masz nową plytkę sterownika skoro jej sygnały nie są wykonywane?
    W pierwszej kolejności sprawdzasz na zimno - bez podłączenia napięcia stan triaków BT136...138 (Obudowa TO220), lub coś podobnego. Zwarcie pomiędzy anodami A1-A2 oznacza uszkodzenie. W nastepnej kolejności sprawdzasz strony wtórne optotriaków MOC3063 (Obudowa zółta - 6 pin DIL), lub coś podobnego. To samo, jeżeli są zwarte, wymieniasz parę Triak + optotriak. Sprawdź rezystory łączące wtórn stronę optotriaka z triakiem. Znajdują się pomiędzy oboma elementami.
    Sprawdź też czarny odwrócony przekaźnik czy nie ma przyspawanych styków?
  • Poziom 7  
    Witam,

    Chciałbym zapytać jakie są objawy uszkodzenia związanego z niewykręcniem 4 śrub na dolnej ścianie obudowy które podtrzymują pompę? Dostałem stację lutowniczą i włączyłem ja 2-3 razy na chwilę (10-15 sekund) zanim zobaczyłem naklejkę informującą o takiej konieczności. Po włączeniu (jeszcze ze śrubami) grzanie kolby/hot aira działało, ale nie było przepływu powietrza. Żadnych podejrzanych zachowań stacji. Po odkręceniu śrub dalej to samo. Pompa nie działa.

    Czy możliwe jest, że stacja uszkodzona została z mojej winy? Zastanawiam się jak teraz z gwarancją...
  • Poziom 27  
    A dopływ powietrza jest odetkany daj zdjęcia co zrobiłeś i opisz jak eis dokładnie zachowuje lutownica
  • Poziom 7  
    A gdzie taki dopływ się znajduje? Przebadałem całą lutownicę i nic nie widzę. Lutownica jest nowa bez żadnych śladów użytkowania. Stan out-of-box, więc nie wiem czy jest sens dawać zdjęcia.

    Jak się zachowuje? W momencie włączenia hot-air nie dzieje się nic- hot air zaczyna się grzać, ale nie ma przepływu powietrza pomimo manipulacji gałką regulacji przepływu. Pompa nie pracuje, nie wydaje żadnych dźwięków. Tak było od samego początku, od pierwszego uruchomienia- nawet ze śrubami. Hot-air włączałem tylko na chwilę, bo nie chcę popsuć kolby (brak przepływu powietrza powoduje wysokie nagrzanie).

    Nie oddałem jeszcze lutownicy- może popełniam jakiś czeski błąd.
  • Poziom 27  
    czyli to nie twoja wina kompresor powinien działać ze śrubami lub bez .
  • Poziom 10  
    Podłącze się do tematu. Szukam trafo (typ. ZDT-80-3) do tej stacji (ZD-912) oraz schematu.
  • Poziom 28  
    Odkopując temat (być może się komuś innemu przyda) - mam pytanie czy ktoś próbował zastąpić ten warczący kompresor jakąś turbinką/dmuchawą? Dotyczy to tej i wielu innych podobnych stacji. Te lepsze firmowe posiadają silnik BLDC ledwo słyszalny. Na dłuższą metę na tej stacji nie da się pracować (prawie skacze po stole po włączeniu).

    Silnik z portali pod hasłem "Wentylator Silnik do kolby HotAir WEP Yihua" jest zbyt małej mocy aby go umieścić wewnątrz stacji. Ale być może coś podobnego z regulacją obrotów?
  • Poziom 37  
    Kompresor ma nie tyle większą wydajność od turbiny bo nie ma, mierzoną w L/s. Ma za to nieporównywalnie wyższe ciśnienie wyjściowe co przekłada się na możliwość pokonywania ciśnienia wstecznego. Tym samym objętość powietrza w czasie tłoczonego nawet cienką rurką nie spada tak drastycznie jak w przypadku turbiny. Dlatego też w stacjach z turbiną w obudowie a nie rękojeści stosuje się sztywniejszy wąż o większym przekroju jak w przypadku stacji z kompresorem.
    Wymieniając w stacji kompresor na turbinę musisz liczyć się ze spadkiem wydajności zarówno wydatku powietrza a tym samym ilości energii przenoszonej z jego pomocą na lutowane elementy i płytkę. Tym samym spadnie i to znacznie maksymalna wydajność stacji. Dla małych układów i dysz rzędu 8....10mm średnicy zapewne jeszcze da się lutować ale dla dużej profilowej dyszy "prysznica" dla sporego BGA to będzie porażka.
  • Poziom 28  
    Tu jako wzorzec stacja PACE z turbinką BLDC montowaną nie w kolbie tylko w korpusie stacji:
    https://youtu.be/N_yHkrVYrBE?t=676
    Koszt tej stacji to około 1100zł, przepływ 0-120l/min; stacja ZD-912 ma 0-24l/min więc nie jest tak źle ;)
    Z perspektywy czasu uważam, że w warsztacie jeśli chodzi o hot-air to tylko turbina i obowiązkowo standby (jakiś czujnik odłożenia kolby).