Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Gdzie oferowane jest cięcie laserowe małych elementów?

mog123 03 Feb 2009 11:34 2403 20
    mog123
    Level 15  
    Przyszedl ten czas gdy projekt robota jest prawie skonczony i chce sie go "poddac testom" :) Bylem w drukarni cyfrowej w ktorej oferuja uslugi ciecia laserem i powiedzieli ze mojego projektu nie sa w stanie zrealizowac (duzo ząbków o wymiarach (3mmx3mm). I teraz mam do was pytanko - zna ktoś kogoś kto mógłby po atrakcyjnej cenie, ale co najwazniejsze - w ogole to wykonać? Przykladowy element:

Gdzie oferowane jest cięcie laserowe małych elementów?
    Halftheman
    Level 16  
    Pilnikiem to można paznokcie piłować :|
    bslaw
    Level 18  
    Halftheman wrote:
    Pilnikiem to można paznokcie piłować

Jednorazowo i np. w stali - dlaczego nie ?
    mog123
    Level 15  
    Materiał to pleksi.
    Halftheman
    Level 16  
    Jak plexi to tylko laser. Pilnikiem nic nie zrobisz.
    mog123
    Level 15  
    Wiem przeciez o tym. Dlatego sie pytam o firmy... Bylem u jednej i powiedzieli ze to za drobne.
    bslaw
    Level 18  
    Z jaką dokładnością wykonane?
    Jak dużo tego ma być?
    mog123
    Level 15  
    Z dokladnoscia zeby byla ostra krawedz z zachowaniem wszystkich wymiarow. Poki co, to mam projekt na jedna noge przeniesiony do corela. i Bylby to wymiar 21x16cm o grubosci 3mm.
    bslaw
    Level 18  
    CNC!
    Nie chce mi się z wami gadać ...
    Sądziłem, że wymagana dokładność to setne części mm, a wyrób to masówka idąca w dziesiątki sztuk co najmniej.
    A może jednak pilnik do łapki i wio, panowie leniuchy - teoretycy
    kaktus_c++
    Level 18  
    Przecież to można normalnie wyfrezować frezem fi 3 na zwykłej frezarce dostępnej w różnych zakładach obróbki mechanicznej, a nawet w warsztatach samochodowych.
    demoh
    Level 19  
    Korzystajac z tematu chcial bym sie dowiedziec czy ktos moze zna firme, ktora by wyciela laserowo niezbyt skomplikowny ksztalt w aluminium?

Najmniejsze elementy to otwory o srednicy 2mm, 2.5mm i 3mm. Byla by to plytka nie wieksza niz 100mm x 100mm i grubosci 1.5mm. Material to najlepiej jakis wytrzymaly stop aluminium (ale zeby dalo go sie wygiac w domowych warunkach).

Potrzeba by bylo 2 takie elementy. Oczywiscie pieniadze wchodza w gre ale nie za duze ;)

Wiem ze mozna pilnikiem, ale to by bylo bardzo niedokladne ;)

Z gory dziekuje za informacje :)
    Halftheman
    Level 16  
    bslaw wrote:
    CNC!
    Nie chce mi się z wami gadać ...
    Sądziłem, że wymagana dokładność to setne części mm, a wyrób to masówka idąca w dziesiątki sztuk co najmniej.
    A może jednak pilnik do łapki i wio, panowie leniuchy - teoretycy

A piłowałeś kiedyś 6mm plexi pilnikiem w ząbki 3mm? Chyba nie bardzo.

http://grawerowanie.laserem.pl/

Wycinałem u nich 1.5mm albo 2mm kółeczka, więc powinni zrobić 3mm. Tylko, że im gęściej to bardziej nadtapia plexi. Trzeba zobaczyć jak wyjdzie. A hurtowania plexi jest obok firmy, więc wszystko Ci załatwią.
    bslaw
    Level 18  
    Wiele rzeczy piłowałem. Moim zdaniem podstawowe prace ślusarskie nie powinny być obce każdemu, kto porusza się w obszarze szeroko pojętej techniki.
    mog123
    Level 15  
    Z miejsca chce podziekowac McRancorowi za polecenie firmy ATIC, projekt byl bardzo wiernie zrealizowany , pozatym dostalem go dwukrotnie wycietego (choc placilem za pojedynczy:P)

Teraz mam pytanie, wie ktos czym skleic pleksi? SuperGlue nie daje dobrego efektu ;/
    mog123
    Level 15  
    Dzieki, juz kupilem, nazywa sie acrifix :p

Jaki projekt masz w zanadrzu?
    bb5
    Level 15  
    Możesz podać orientacyjny koszt takiego zamówienia?
    McRancor
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Samemu dobrze nie oszacujesz.

Ja wycinałem (w bardzo dużym przybliżeniu)
    arkusz A3 4mm
    arkusz A3 10mm
    arkusz A4 6mm
    łącznie było 11 elementów, o bardzo różnych wielkościach i kształtach. Zakosztowało mnie to trochę ponad 100zł.

Może na pierwszy rzut oka to nie jest tanio, ale z drugiej strony, przy tej ilości sam materiał kosztuje.

Inna sprawa że są to skomplikowane elementy i nie było szans żeby wykonać to w warunkach domowych. W warsztacie ten sam projekt (+ konieczne zmiany) został wyszacowany ~25 razy drożej...