Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Watson FA5430T 11ak30 nie startuje WN

Prezydentrp 03 Feb 2009 16:11 3295 5
    Prezydentrp
    Level 18  
    Witam
    Już drugi dzień z rzędu męczę się z tym telewizorem. Przy próbie uruchomienia TV z STB zapala się zielona dioda i nic się nie dzieje. W tym czasie napięcie B+ podnosi sie z 11V na 118V. Sterowanie na BU808 pojawia się tylko na chwilę. gdy zamiast powielacza podłączę żarówki to sterowanie na BU pojawia się i żarówki zaświecają. Kondensator w bazie BU wymieniony, 7n5 i 100n przy kolektorze również, kondensator 33u po pierwotnej sprawny, pamięć podmieniona, trafopowielacz również i nic. Już nie mam siły na ten TV, czy ktoś miał może taki przypadek?
    alvin
    Level 25  
    Witam
    Po mostku sieciowym ma być około 300V. B+ powinno być na żarówce chyba 150V. Wymienić C613-10u/50V. Możliwe, że występuje przeciążenie uzwojeń wtórnych trafopowielacza np. pion, wzmacniacze wizyjne. Wymień C627-430nF.

150V w takim telewizorku? [Mirek Z.]

Z tekstu postu nie wynika jaka jest wielkość kineskopu w tym TV. Posłużyłem się przypadkowym schematem z chassis 11AK30, nie wnikając w szczegóły tego modelu Watson'a.
    Prezydentrp
    Level 18  
    Odłączałem już wszystkie obwody wtórne powielacza poza żarzeniem i abl i też bez rezultatu, zaraz sprawdzę ten kondensator C627 bo C613 był juz wymieniony
    Zdzisław Osmulski
    Level 30  
    Wymień C619 , miałem kiedyś podobny przypadek .
    grubas
    Level 40  
    Miałem podobny przypadek na tym chassis.
    U mnie uszkodzona była pamięć. Wylutuj starą, na próbę wstaw czystą i odpal TV.
    Prezydentrp
    Level 18  
    Żadne zabiegi nie pomogły, z pamięcią próbowałem już wcześniej. TV nosił ślady upadku więc obstawiam jakieś mikropęknięcie, niestety już się nie dowiem bo klient zrezygnował z naprawy i zakupił nowy TV. Temat zamykam