Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Unitra AT9100 - problem z dostrojeniem

cinson 03 Lut 2009 18:20 1804 7
  • #1 03 Lut 2009 18:20
    cinson
    Poziom 10  

    Witam,
    Przestroiłem głowicę UKF wg. opisu z serwisu elektroniki.
    Radio wszystko odbiera ale słychać w tle różne gwizdy i szumy szczególnie w stereo. Nie posiadam żadnych przyrządów więc stroiłem na dwie stacje graniczne. W Lublinie jest to radio ER - 87,9MHz i radio ZET - 107MHz. Heterodyna pokrywa całe pasmo. Dodam jeszcze, że jak dostałem to radio to pokruszone były rdzenie cewki L1 i cewki L5 (wstawiłem inne z głowicy GFE105 - Zodiak.
    Wymieniałem już tranzystor T1 BF314 oraz trymer C2. Radio nie odbierało w stereo ale okazało się, że uszkodzony był kondensator C94(220pF) przy stereodekoderze UL1621.
    Kiedyś przestrajałem takie radio i nie było problemów.
    Już kilka razy próbowałem zestroić to radio ale za każdym razem były takie same rezultaty. Silniejsze stacje odbiera nawet bez anteny ale z anteną i tak szumi. Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł z czego mogą pochodzić te zakłócenia to proszę o sugestie.

    0 7
  • #2 03 Lut 2009 19:46
    dybas
    Poziom 37  

    Proponuję następujące kroki:
    1. Wymienić jeszcze raz T1. Można użyć lepszych BF214, BF182 itp.
    2. Sprzęgnąć cewki L4 i L5 kondensatorem 2,2 µF.
    3. Zestroić obwody w.cz. głowicy elementami L1, L4,L5, C2, C9, C13, zwracając uwagę na wpływ regulacji. Mogą być uszkodzone zwłaszcza trymery.
    4. Dostroić obwody wzmacniacza p.cz. cewkami L9, L10, L12, L13. Regulację należy robić z wyczuciem z uwagi na brak wobuloskopu.
    5. Wymienić filtry F1 i F2.
    6.Wymienić US1, chociaż to brzytwa dla tonącego.
    Jaką wartość pokazuje wskaźnik poziomu sygnału?

    0
  • #3 04 Lut 2009 06:13
    cinson
    Poziom 10  

    Cewki już sprzęgałem ale kondensatorem 3,3pF - to ma być uF?
    Te filtry ceramiczne też już były wymieniane ale nic nie zmieniło US1 też poszedł do wymiany. Wszystkie te części miałem ze starego Zodiaka więc może któraś jest uszkodzona. Sprawdzę jeszcze raz. Poziom sygnału czasami nawet przekracza 10 zależy od dostrojenia a tak mniej więcej zależy od stacji i ustawienia anteny od 7 do 9. Nie wiem czy dobrze myślę ale może to być przebicie np z innego zakresu? Gwizdy w tle są podobne jakby się szukało stacji na długich czy mw.

    0
  • #4 04 Lut 2009 09:19
    dybas
    Poziom 37  

    Przepraszam za błąd. Oczywiście chodzi o 2,2 pF. Ale jeśli poziom sygnału jest tak wysoki, to oznacza, że czułość tunera jest dobra i nie ma sensu jakaś ingerencja. Przy podejrzeniu wpływu pracy toru AM na głowicę proponuję odciąć zasilanie US2.

    0
  • #5 05 Lut 2009 19:10
    cinson
    Poziom 10  

    Odciąłem zasilanie US2 i wyciszyłem tor am potencjometrem R67 i niestety nic. Szumy nadal są. Chyba jednak głowica nie pracuje tak jak powinna. Tak duży poziom sygnału uzyskuje dość długą anteną więc chyba jakoś źle dostrojona. Zmienię jeszcze raz tranzystor T1 na BF214. Mam tylko takie pytanie: to czwarte wyprowadzenie tranzystora to jest masa i mam ją podłączyć do masy? Wymienię też trymery C10 i C12 ale dostałem tylko takie od 3÷30pF więc ciężej będzie zestroić jeżeli w ogóle można takie zastosować. Spróbuje jeszcze raz sprzęgnąć cewki L4 i L5 kondensatorem 2,7pF. Pamiętam, że przed przestrojeniem podłączyłem konwerter w celu sprawdzenia czy radio w ogóle odbiera i efekty były podobne czyli niski poziom sygnału i szumy ale myślałem, że to wina starego konwertera.
    Pozdrawiam

    0
  • Pomocny post
    #6 05 Lut 2009 21:44
    dybas
    Poziom 37  

    Nogę tranzystora zostawiałem w powietrzu. Trymery 3÷30 pF to zły pomysł-będą kłopoty z precyzyjnym dostrojeniem. Możliwe, że winna szumom jest jednak pośrednia.

    0
  • #7 05 Lut 2009 22:51
    cinson
    Poziom 10  

    Trochę błądzę.
    Wstawiłem ten tranzystor i trymery na próbę. Przy strojeniu wzmocnienia wszystko idzie dobrze poziom sygnału wzrasta głośniej słychać stacje ale szumy nie ustają. Mimo, że poziom sygnału jest na ok 9. Myślałem, że to może dekoder stereo więc wstawiłem TCA4500A. Nie wiem czy to taki sam układ jak UL1621 ale zauważyłem, że się grzeje ten TCA i to mocno. Rezystor R80 jest dobry. A tak w ogóle co to jet ta pośrednia?
    Kręcenie cewkami L9 i L10 daje tylko zmniejszenie poziomu sygnału więc reguluje na max sygnału a cewkami L12 i L13 zmienia mi położenie wskaźnika FM TUNING i osłabia odbiór stacji więc też reguluje na najmocniejszy odbiór i ustawienie wskaźnika na 0 ale nadal szumi.

    0
  • #8 11 Lut 2009 19:18
    cinson
    Poziom 10  

    Ustaliłem skąd pochodzą szumy. Dziwne ale źródłem zakłóceń był router internetowy z funkcją wifi. Może dlatego, że stroiłem radio ok 0,5m routera. sprawdzałem na innym odbiorniku i też zakłócenia były. Dodatkowo nie zamontowałem do strojenia dolnej blachy co również wpływało na regulacje.
    Mam jeszcze problem, bo grzeje się dość mocno dekoder stereo UL1621N. Opornik R80 (240ohm) też się grzeje. Wymieniłem opornik na 220ohm. Napjęcie jakie dochodzi na nóżkę 16 UL1621 to 13,5V a było ok 11,5V. Będzie to miało jakiś wpływ na pracę tranzystora T8? Dekoder pracuje prawidłowo. Co może być powodem tego grzania się scalaka? Jeszcze jedno po tych modernizacjach spadł poziom sygnału FM i dadio słabiej odbiera.

    Dziękuję dybas za zainteresowanie tematem.
    Pozdrawiam.

    0
  Szukaj w 5mln produktów