Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
    Lurym
    Level 2  
    Droga prądu która przechodzi przez poszczególne części prostownika. Poszukuję informacji na ten temat, a także trochę informacji o diodach jakie występują w prostownikach.
    Anonymous
    Anonymous  
    Michał Adamiak
    Level 14  
    Czy mógłbyś sprecyzować jakiego prostownika (np. jednopołówkowego, dwupołówkowego, z filtrem indukcyjnym, pojemnościowym, ze stabilizatorem szeregowym, równoległym)?. Pytam tylko dlatego, że w zalezności od jego rodzaju, droga prądu trochę się różni. Jeśli chodzi o diody prostownicze, to najpopularniejsze kiedyś były BYP401-50, teraz 1N4001 - dotyczy to zwykłych zasilaczy np antenowych itp. Obecnie stosuje się mostki Graetza (w jednej obudowie cztery diody). Najwięcej zależy od prądu jaki chcesz uzyskać na wyjściu prostownika (przy wyższym amperażu odpowiednio stosuje się diody czy też mostki o większym dopuszczalnym prądzie obciążenia, a co za tym idzie większych gabarytach i konieczności stosowania radiatorów). Diody oczywiście są krzemowe (kiedyś stosowano germanowe bądź prostowniki selenowe).
    Pozdrawiam i Wesołych Świąt
    Anonymous
    Anonymous  
    Lurym
    Level 2  
    Ja szukam to dla kumpla.On pisze prace dyplomową i ma opisać cały prostownik samochodowy(?).Ja na tym się kompletnie nie znam i nie mam punktów na ściągnięcie pliku od bzzz.
    Tremolo
    Level 43  
    to niech kumpel doładuje konto, albo Ty za niego staraj się być aktywny na elektrodzie. Lepiej będzie jeśli weźmiesz cokolwiek z książki, pójdziesz do biblioteki (albo on pójdzie) przecież to nie wstyd. Terraz wszystko dają skserować
    Michał Adamiak
    Level 14  
    Czy dobrze zrozumiałem - prostownik "samochodowy"? Czy może chodzi o prostownik do ładowania akumulatorów samochodowych???