Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Obwód na wstędze mobiusa

Defenestrator 04 Feb 2009 20:00 7448 10
phoenixcontact
  • Obwód na wstędze mobiusa

Artykuł opisuje jak własnymi siłami zrobić odpowiednik drogich, wykonywanych na zamówienie elastycznych obwodów drukowanych. Można tego dokonać na wiele sposobów, lecz autorzy zdecydowali się na najprostsze możliwe wyjście - użyli papieru jako podłoża i przewodzącego atramentu jako ścieżek. Dodatkowym argumentem za takim właśnie wyborem materiałów był fakt, że atrament nie przesiąka na drugą stronę kartki, umożliwiając wykonanie prawdziwego jednostronnego obwodu drukowanego (wstęga mobiusa to obiekt topologiczny mający tylko jedną stronę). Sam układ zmontowany na tej płytce to po prostu linijka LED sterowana przez mikrokontroler ATtiny2313, dysponujący 17 liniami we/wy. Każde wyprowadzenie kontroluje jedną diodę, a całość jest zasilana z baterii litowej 3v.

Źródło
    Film pokazujący działanie układu

Obwód na wstędze mobiusa Obwód na wstędze mobiusa

Cool? Ranking DIY
    About Author
    Defenestrator
    Level 14  
    Defenestrator wrote 148 posts with rating 93. Been with us since 2007 year.
  • phoenixcontact
    lorak17
    Level 15  
    Wkraczamy w nową erę, papier w drukarkę atramentową i drukujemy obwody;) podejrzewam ze największą sztuką jest dolutowanie czegokolwiek do tych 'ścieżek', pomijając obciążalność prądową i wysychanie. Ale bardzo ciekawe :)
    spazz4
    Level 16  
    Co prawda wydrukować się jeszcze nie da ale idea zła nie jest, prezentowany układ nie był lutowany, po prostu w miejscach połączeń nałożono sporą ilość tuszu/farby przewodzącej i przyklejono tym element co ładnie widać na zdjęciach.
  • phoenixcontact
    Galareta
    Level 23  
    A gdyby to potem elektrochemiczne po miedziować i potem jeszcze chemicznie ocynować ? :D i drukować na foli?:]
    marenc
    Level 24  
    spazz4 wrote:
    Co prawda wydrukować się jeszcze nie da...
    i tu się nie zgadzam ;) Na wschodzie pracują nad taką technologią. Już spory czas temu czytałem, że wsadzili do drukarki 3 "tusze": jeden do ścieżek, jeden do rezystorów i jeden do kondensatorów. Drukowali to na folii(wnioskuje ze zdjęć), a jedynym problemem było to, że te "tusze" wymagały do pracy podgrzania i przetapiały folie :D Ciekawe na jakim etapie teraz są ;)
    mrowaa
    Level 15  
    Czytałem o tym ze 3 lata temu w jakimś czasopiśmie komputerowym. Szczerze się ucieszyłem bo nie mam talentu do robienia do płytek :) ale temat się urwał i tak zostało... Na polskiej stronie producenta nawet nie ma wzmianki (ostatnio sprawdzałem) a na zagranicznej są tylko jakieś dziwne atramenty. Może Wy coś wiecie o takich sprzętach (do domowego użytku)?
    Anonymous
    Level 1  
    Anonymous
    Anonymous  
    Paweł Es.
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Z tą wstęgą Moebiusa to to jest DOSŁOWNIE druk jednostronny :)

Ciekawe co to za tusz, może to coś jak klej przewodzący na bazie srebra używany do naprawy szyb samochodowych z ogrzewaniem.
    Dave_Masters
    Level 14  
    Hmm, a gdyby zrobić toner na bazie grafitu? Można by na papierze kredowym od razu obwody drukować.