Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

oprawka bezpiecznika z woltomierzem

piter1984 05 Feb 2009 12:23 4065 18
Optex
    piter1984
    Level 15  
    Witam, mam pytanie odnośnie np takiej oprawki Link czy ten woltomierz cały czas mierzy i rozładowuje aku ? czy może, jest jakiś detektor spadku napięcia na bezpieczniku i wtedy si włącza, jakie mogą być prądy takie przy normalnym pomiarze a jakie przy standby o ile taki istnieje
  • Optex
    sysiu17
    Level 18  
    Voltomierz rozładowuje akumulator?? Nie zrozumiałem Twojego postu...
  • Optex
    Runcajs
    Level 25  
    Fakt faktem voltomierz jakis prad wezmie ale bys musial bardzo dlugo nieodpalac auta zeby kilka diod Ci rozladowalo aku, alarm szybciej rozladuje niz on wiec wg mnie nie bedzie mial zadnego zabezpieczenia to nie kondek ;)
    piter1984
    Level 15  
    no podpięty cały czas, zależy jaką ma rezystancję wewnętrzną w dodatku diody cyferek też pobierają prąd, więc czego nie rozumiesz ?

Dodano po 2 [minuty]:

no dobra ale ile on może pobierać ? 10, 50, 100 mA ?
    mistrzu86
    Level 15  
    To jest woltomierz elektroniczny więc on ma naprawde dużą rezystancję wewnętrzną. Nie ma obaw. Chyba ze samochód stoi miesiącami nie odpalany:) I to szybciej coś innego sie przyczyni ze aku padnie niz taki woltomierz.
    Myśle ze pobiera jeszcze mniej prądu niż napisałes.

Dodano po 6 [minuty]:

Może ja cos zasugeruje. Jak widac na zdjeciu montuje się go na kablu plusowym. Mysle ze on bedzie się załączał tylko gdy wzmak bedzie włączony. Bo w przeciwnym razie co ma mierzyc? Jaki potencjał. Miedzy plusem a czym?
    piter1984
    Level 15  
    stawiam że jest dodatkowy przewód do masy, ale znalazłem coś takiego http://www.allegro.pl/ załóżmy że ten w bezpieczniku jest mniejszy to i tak będzie <40mA
    Już jakiś czas widzę, że udzielasz się na CA, więc czas teraz zaznajomić się z regulaminem (dotyczy linka do alegro) i używaj przycisku "pisownia" bo błędy "dają po oczach" [S]
    mistrzu86
    Level 15  
    Ja znow juz jestem pewny ze ten pierwszy woltomierz jest podłączany tylko do plusa. Wiec wyłącza się przy niedziałającym wzmaku.
    Zeby był w jakis sposob podłączany jeszcze do masy to trzeba by było 4 zaciski a tam wyraznie są dwa.
    Co do tego drugiego woltomierza to nie wiem jak jest podłączany.
    piter1984
    Level 15  
    no dobra ale jak na samym plusie ma napięcie wskazać? musi być podpięty do masy
    Runcajs
    Level 25  
    Wg mnie on bedzie mial jakis dodatkowy cienki przewod do masy gdyz jak cokolwiek moze Ci dzialac na tylko jednym biegunie podlaczonym? jak do wzmaka dasz sam plus bez masy to tez Ci nie zadziala. Jakas dodatkowa masa musi byc. Ale ja bym sie nie bal by on rozladowal aku przy namieciu 12-14V bedzie pobierac za 20mA a systemy alarmowe baa nawet moduly centralnego zamka cos pobieraja wiec niema sie co bac. Chyba ze auta nie odpalasz pol roku ale wtedy to i bez voltomierza moze byc akumulator rozladowany.
    mistrzu86
    Level 15  
    Chyba jednak herezje pisałem.
    piter1984
    Level 15  
    no centralki alarmowe to nawet dużo pobierają, no dobra chyba się za jakiś czas skuszę na to bo ta moja oprawka obecna mam wrażenie że jakoś nie trzyma tego bezpiecznika tak mocno jak powinna. Zaś jeżeli prąd woltomierza będzie zbyt duży, to po prostu rozepnę przewód masy.

Dodano po 10 [minuty]:

chociaż powiem szczerze że najbardziej mnie kusi kondzior z woltomierzem, tylko przy tak krótkich przewodach i niezbyt dBdragowych prądach to chyba nie warto
    miki87
    Level 20  
    Ja mam coś takiego:

I normalnie zakłada się na kablu plusowym jak zwykły bezpiecznik, a żeby wyświetlacz się załączył to niebieskim kabelkiem trzeba podać masę.
    W związku z tym można na tym cienkim kabelku założyć wyłącznik i nie będzie Ciągle włączony:)

Dodatkowo niebieska dioda informuje czy bezpiecznik jest sprawny. Tzn. czy prąd jest na wejściu i wyjściu bloku bezpiecznika:

Natomiast w przypadku klemy jest to inaczej rozwiązane bo klema działa oddzielnie a voltomierz ma odrębny plus i minus:

oprawka bezpiecznika z woltomierzem\

piter1984
    Level 15  
    a masz jakiś miernik żeby orientacyjnie sprawdzić ile prądu to pobiera
    domino987
    Level 22  
    Też mam oprawkę z woltomierzem, oczywiście ma dodatkowy cieńki przewód który podłączasz pod masę. U mnie jest tak, że woltomierz się włącza przy jakis spadkach napięć, np włącze śwuatła załącz się woltomierz, świeci przez kilka minut i jeżeli nie bedzie jakiś spadków napięcia przechodzi w stan czuwania. Mierzyłem prądy jakie pobiera ale teraz nie pamietam a nie chcę strzelać.
    trance84
    Level 28  
    Ludzie ale wy macie problemy.
    Koledzy wyżej już napisali że pobór będzie minimalny i prędzej aku sam siądzie niż go ten woltomierz rozładuje.
    Radio na czuwaniu bierze więcej prądu niż on.
    piter1984
    Level 15  
    widzisz no ja mam taką naturę że ciekawią mnie konkretne wartości, albo chociaż rząd tych wartości
    konik83
    Level 16  
    trance84 wrote:
    Ludzie ale wy macie problemy.
    Koledzy wyżej już napisali że pobór będzie minimalny i prędzej aku sam siądzie niż go ten woltomierz rozładuje.
    Radio na czuwaniu bierze więcej prądu niż on.

Ziarnko do ziarnka...
    radio+alarm+centralny+woltomierz+jakies inne pierdoly i tak sie zbiera.
    I czas "trzymania" akumulatora zaczyna sie skracac.

Mozna mase do tego gadzetu podac przez przekaznik, ktory zamyka obwod dostajac napiecie z REMOTE radia. I po problemie. Zabawka swieci tylko jak radio jest wlaczone.
    Woolly24
    Level 17  
    Quote:

Ziarnko do ziarnka...
    radio+alarm+centralny+woltomierz+jakies inne pierdoly i tak sie zbiera.
    I czas "trzymania" akumulatora zaczyna sie skracac.

Mozna mase do tego gadzetu podac przez przekaznik, ktory zamyka obwod dostajac napiecie z REMOTE radia. I po problemie. Zabawka swieci tylko jak radio jest wlaczone.

Lepiej się martw żebyś nie zostawił samochodu na noc na światłach.:D
    miki87
    Level 20  
    domino987 wrote:
    Też mam oprawkę z woltomierzem, oczywiście ma dodatkowy cieńki przewód który podłączasz pod masę. U mnie jest tak, że woltomierz się włącza przy jakis spadkach napięć, np włącze śwuatła załącz się woltomierz, świeci przez kilka minut i jeżeli nie bedzie jakiś spadków napięcia przechodzi w stan czuwania. Mierzyłem prądy jakie pobiera ale teraz nie pamietam a nie chcę strzelać.

w sumie ta moje chyba też ma tą opcją, że przy braku poboru prądu wyłącza się po jakiś czasie, dokładnie nie pamiętam bo już pół roku w szafce leży.
    Także myślę, że większość tych w miarę dobrych wyświetlaczy będzie się samo wyłączało.