Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

disk boot failure, insert system disk and press enter...

sylles 05 Feb 2009 15:58 12266 19
    sylles
    Level 10  
    o co chodzi? od jakiegoś czasu coś mi się dzieje z kompem. najpierw
    pojawia się niebieskie tło, które szybko znika (a na nim coś
    napisane- system windows.......fizycznej pamięci ),a następnie
    czarne tło i na dole napis taki jak w temacie. potem juz nic się nie
    da zrobic. jak nacisnę enter, pojawia się to samo
    proszę, jak ktoś może - pomóżcie, bo to już mnie dobija.... br....o
    co chodzi?
    Matuzalem
    Level 43  
    Zacznij od zmiany taśmy sygnałowej, gdyby to nic nie dało przepnij dysk na inny kontroler IDE/ kanał S-ATA, a gdyby nadal było to samo to zacznij się za nowym HDD rozglądać.
    Oczywiście można zacząć od danych SMART, ale .... komu by się chciało w te cyferki wpatrywać.
    mat_ed
    Level 43  
    Dokładną konfigurację wraz z zasilaczem -marka,model,moc- przedstaw.
    Ściągnij,zainstaluj,uruchom HD Tune i wklej na forum screeny z WSZYSTKICH zakładek programu.

Co do niebieskiego ekranu,przydała by się dokładna treść komunikatu z błędem. W tym celu jak zalogujesz się do systemu wykonaj kolejno. Prawym na mój komputer - właściwości - zaawansowane - uruchamianie i odzyskiwanie (ustawienia) - następnie odhacz automatycznie uruchom ponownie. Jak pojawi się BSOD spisz dokładną treść i podaj na forum.

Taki "cuda" jak u Ciebie mogą również dziać się gdy są uszkodzone kondensatory. Proponuję je sprawdzić na płycie głównej i zasilaczu czy nie są spuchnięte/wylane.
    sylles
    Level 10  
    boze zebym ja rozumiała o czym piszesz....mozesz napisać to tak, zebym zrozumiała ?
    ;)
    a tak na marginesie, to komp jest na gwarancji, więc może go oddać...nie wiem...czy sama mam coś robić?
    mat_ed
    Level 43  
    Na gwarancji powiadasz hmm...a nie posiada przypadkiem plomb gwarancyjnych na obudowie ?
    mat_ed
    Level 43  
    W takim układzie bardzo mi przykro ale nie pomożemy koleżance. Zerwanie plomb jest równoznaczne z utratą gwarancji a w Twoim przypadku ingerencja we wnętrze komputera jest wskazana. Tak więc jeśli masz gwarancję należy z niej skorzystać.
    sylles
    Level 10  
    odhaczyłam automatycznie uruchom ponownie i co teraz ok dac?
    co ma się pojawic? i gdzie się ma to pojawić?

Jak pojawi się BSOD spisz dokładną treść i podaj na forum. - nie rozumiem tego
    mat_ed
    Level 43  
    BSOD - niebieski ekran z błędem.
    Tak jak pisałem nie pomożemy koleżance, nie mając informacji jaki zasilacz, stan kondensatorów itd. a w Twoim przypadku podanie ich jest równoznaczne z utratą gwarancji. Jeśli ją masz, to po co chcesz się męczyć ?
    sylles
    Level 10  
    bo musiałabym czekac przynajmniej te 2 tyg aż naprawią :) a jak się człowiek do komputera przyzwyczai, to trudno potem bez niego....
    ale i tak dziękuję za zainteresowanie :)
    User removed account
    User removed account  
    sylles
    Level 10  
    nie pojawia mi się ten bsod. weszłam w to, co kazaliście odhaczyłam automatycznie uruchom ponownie i dałam ok.

dlaczego nie ma tego bsod?
    mat_ed
    Level 43  
    Cierpliwie czekaj a jak się pojawi to podaj informacje, o które prosiłem.
    User removed account
    User removed account  
    sylles
    Level 10  
    ściągam ten program

Dodano po 1 [godziny] 7 [minuty]:

no to mam. ale chyba martwy już komputer :(. wyłaczył się i kilka razy nie mogłam go uruchomić. oto co spisałam z niebieskiego pola. za kazdym razem wyskakiwałi inne cyferki :
    pierwszy raz: ***stop:0X000000F4 (0X00000003, 0x89994268, 0X899943DC, 0X805D2970)
    rozpoczynanie zrzucania fizycznej pamięci

Dodano po 3 [minuty]:

za 2 razem :
    ***STOP 0X0000007A (0XE1A8C9DO, 0XC0000185, 0XBF311B7, 0X280AD860)
    ***win.32k.sys- Address BF9311B7 base at BF800000 Date Stamp 4802572a
    Matuzalem
    Level 43  
    win32k.sys to taki wachlarz możliwości, że można się na śmierć zaszukać przyczyny dochodząc, ale zarówno 0xF4 jak i 0x7A prowadzą w te: http://support.microsoft.com/kb/330100/pl okolice.
    To zaś oznacza, że nawet jeżeli to "tylko" niechlujstwo składacza to bez wizyty w serwisie się nie obejdzie, by te ustawienia sprawdzić i ew. poprawić.

To czy zrobisz to "już, teraz, zaraz", czy do poniedziałku poczekasz to juz Twój wybór.

Update: - poniżej drugi raz o 0x7A wspominasz.
    sylles
    Level 10  
    za 3 razem:
    ***STOP: 0X0000007A (0XE1A868C0, 0XC0000185, 0XBF90FB21, 0X5F2DA860)
    win32k.sys- Address BF90FB21 base at BF800000, date Stamp 48025f2a

Dodano po 2 [minuty]:

za 4 razem :
    0X000000F4 (0X00000003, 0X89AD7838, 0X89AD79AC, 0X805D2970)

Dodano po 1 [minuty]:

i ostatni raz, :
    STOP: C0000218 unknow Hard Error Unknow Hard Error
    Matuzalem
    Level 43  
    I po co to powtarzasz ? - Przecież to te same błędy, o których już pisałaś.
    Zamiast wątek rozbudowywać sięgnij, proszę, do linku w moim poprzednim poscie - tego do KB MS prowadzącego i poczytaj co to być może.
    Jeżeli to to samo lub coś podobnego to nikt Ci "zdalnie" tego nie naprawi.

O tym ostatnim jest tu: http://support.microsoft.com/Default.aspx?kbid=830084 i to by ,w zasadzie, można samodzielnie naprawić, ale mija się to z celem bo to nadal byłoby leczenie objawów, a nie przyczyn, które wyraźnie są natury sprzętowej.
    mat_ed
    Level 43  
    Wypadło by pobrać i przetestować pamięć w programie Memtest -> www.memtest.org Poza tym problem, o którym piszesz może być także spowodowany wylanymi kondensatorami, zasilaczem itd. ,których z racji plomb sprawdzić nie możesz, dlatego po raz kolejny powtórzę,że wizyta w serwisie Cię nie ominie i kontynuacja tematu nie znając podstawowych informacji o sprzęcie jest bez sensu!
    sylles
    Level 10  
    własnie tego się boję. dzięki wielkie za pomoc