Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TV Plazma Thomson 42WM03L wymiana płyty ZSUS

Agielos 07 Feb 2009 11:38 7536 3
    Agielos
    Level 23  
    Witam .
    Mam pewien problem telewizor w Thomson ale w środku to LG.
    Uszkodzona była płyta ZSUS 6871QZH030B , po jej wymianie TV uruchania sie, fonia jest prawidłowa , reaguje na pilota słychać pracujący moduł YSUS i ZSUS prawidłowe napiecia z przetwornicy , ale niestety ekran pozostaje całkowicie ciemny .
    Co w takim przypadku trzeba wziąść jeszcze pod uwagę i w jakim kierunku dalej skierować poszukiwania , wymieniałem już kilka płyt ZSUS ale nigdy nie miałem jeszcze takiego przypadku coby po jej wymianie coś było nie tak . Czy może sprzedali mi jakiś uszkodzony moduł ZSUS , bo w dzisiej szych czasach można wszystkiego sie spodziewać . Jak można sprawdzić w takim przypadku czy jest on dobry.
    Nie mam dużego doświadczenia w plazmach bo w wiekszości naprawiam telewizory LCD TFT , wiec może dla bardziej obeznanych kolegów w tym temacie jest to niezbyt mądre pytanie , ale prosze o wyrozumiałość.
    Agielos
    Level 23  
    Klient twierdzi ze przed uszkodzeniem obraz zaczął blednąc i ciemnieć aż znikł całkowicie , po otwarciu tv jak pisałem wcześniej znalazłem uszkodzoną chybrydę i rozerwaną jedną diodę 61FC4 na module ZSUS . Wymiana płyty nie usuneła usterki i w dalszym ciagu panel wyświetlacza pozostaje całkowicie czarny , podejrzewam jeszcze uszkodzenie YSUS jednak nie jestem pewien czy na sto procent jego uszkodzenie może powodować całkowity brak obrazu , czy może poszła sama matryca nie wiem co o tym myśleć , ale mysle że matryca nie może sie aż tak uszkodzić coby nic kompletnie nie było widać .
    Proszę bardzo kolegów o jakieś wskazówki.
    lisek
    Service technician RTV
    ZSUS (6871QZH030B) (Z-sus czasem jest 6870QZE009H) jest przeznaczony do plasm Toshiba ( 42WP48R_/LG/ nawet Sony .. zbudowanych na bazie panelu LG 42V5
    dokladnie PDP42V50341 , part.no – 3315Q-E018A

reszta modułów:
    YPSU – J006A , part.no – 6709V00010A.
    Board Z - LGE PDP 030826, model : 42V5 –Z , p/n – 6871QZH030B.
    Board YSUS – LGE PDP 030915, model : 42V5 YSUS, p/n – 6870QYE007G.
    czasem 6871QYH027C
    TV Plazma Thomson 42WM03L wymiana płyty ZSUS

Zalecenie firmy : wymień dodatkowo Y-board(sus)
    -sprawdz nap. zgodnie ze stickerem

TV Plazma Thomson 42WM03L wymiana płyty ZSUS W ramach Walentynkowej promocji dla poczytania , wszystkim którzy pragną naprawiać plasmy
    Co prawda manual-training dla LG (ale idea działania plasmy ta sama)
    Agielos
    Level 23  
    YSUS w tym TV to 6871QYH027B niestety ale zmylił mnie nie przepalony bezpiecznik 6.3A napiecia VS , dlatego myslałem że raczej nie powinno być problemu z tą płytą , i to było moje błędne myslenie , po wyjeciu płyty i odlutowaniu Chybrydy okazało sie moim oczom rozsadzone sześć tranzystorów i tak kończa sie naprawy plazmówek , bo i jak tu teraz powiedzieć klientowi jak sie na początku powiedziało że koszt naprawy bedzie w okolicach 230 Euro , bo tak mniej wiecej cenie sobie za wymiane samego ZSUS , jak tu nagle trzeba dodać do tego ponad 200Euro wiecej czyli koszt naprawy TV jest prawie taki sam jak koszt nowego telewizora , gdzie tu sens i logika serwisowania . Nie wiem jak w polsce ale w grecji wiekszośc servisów , nie naprawia ani plazmówek ani LCD , twierdząc że jest to pozbawiane sensu , i maja słuszna racje.
    Lekcja jaką wyciągnąłem z tego TV to taka że jeżeli mamy w danym modelu całkowity brak obrazu i nie przepalony bezpiecznik zasilania VS płyty YSUS , i jednocześnie widzimy uszkodzoną płytę ZSUS , to jest prawie że pewne że do wymiany kwalifikuje sie tez i YSUS , czyli naprawa nie opłacalna.

Dodano po 32 [minuty]:

Chciałbym podziękować koledze ,, lisek ,, za wspaniałą lekturę.