Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Alpine CDE-7822R nie czyta plyt i gubi fale radiowe

spirit 10 Apr 2004 15:00 1617 5
    spirit
    Level 11  
    Witam

Mam juz to radyjko jakis czas i na poczatku nie bylo z nim najmniejszych problemow. Pozniej zaczelo sie z nim cos dziac... Sa z nim teraz z nim 2 problemy:

1. Nie czyta plyt. Po wsadzeniu czasami od razu wypluwa, a nie raz mieli i mieli i nic. Nie raz uda mu sie przeczytac jakas oryginalna plyte a reszty wogole. Czyscilem plyta czyszczaca, a pozniej sama soczewke ale nic to nie pomoglo :(

2. Gubi fale radiowe. Czasami zlapie normalnie zakres ale po chwili go gubi i sa szumy. Nie raz jak wjade na jakies wertepy to znowu lapie ale roznie to bywa. Nie raz jest tez tak, ze jak np. Radio zet jest na 93,6 i przestaje grac... to przechodze na zakres o 0,10 mniejszy czyli na 93,50 i znowu gra. Ale generalnie nie da sie normalnie ustawic tego radia, bo co chwila sa szumy i nie da sie sluchac :(

Co moze byc walniete i jak to moge naprawic? Jaki bylby koszt ewentualnych czesci? Prosze o pomoc! Z gory dziekuje
    iNTELL
    Level 30  
    1 - zapewne laser do wymiany
    2 - tu może być wszystko, zimny lut, naderwany jakiś element lub coś z głowicą, jeśli się na tym zbytnio nie znasz to sam nie naprawisz.
    Generalnie naprawe będzie cię kosztowałą dużo więc nie wiem czy się opłaca naprawiać ten sprzęt.
    spirit
    Level 11  
    Z radioodbiornikami samochodowymi sie nie bawilem zeby cos wymieniac... ale zeby cos wymienic to mysle, ze nie byloby wiekszego problemu... tylko musialbym wiedziec dokladnie co kupic i wymienic lub na jakie elementy zwrocic uwage, ktore tak jak piszesz mogly sie naderwac czy cos w tym stylu...

A ile kosztuje wymiana lasera i czy duzo przy tym roboty jest?

Nie da sie tego naprawic jakims malym kosztem? Czy lepiej sprzedac to radio jako uszkodzone i nie zawracac sobie nim glowy?

Zadowolony z niego bylem wiec szkoda by mi bylo sie go pozbywac... tym bardziej, ze pewnie nie dostane za niego zbyt wiele :(
    iNTELL
    Level 30  
    Laser do tego jak już dostaniesz będzie kosztował około 300zł, przy głowicy mogło paść wszystko, musisz pomierzyć napięcia, popatrzeć co mogło paść, a najlepiejj dać komuś do zrobienia kto z CarAudio ma już jakieś doświadczenie.
    spirit
    Level 11  
    Tyle, ze jak dam do zrobienia to tez sporo bede musial za to zaplacic :( Chcialem jakims najtanszym kosztem... samemu jakby dalo rade. Ale jak piszesz, ze laser 300zl bedzie kosztowal to chyba nie oplaca sie tego naprawiac :(

Ile taki sprzecik moze byc wart jak jest uszkodzony?
    iNTELL
    Level 30  
    Nie wiem ile on może kosztować uszkodzony, jak chcesz to napisz do mnie na gg to może wezme na czesci (numer 5066377).