Witam.
Występują błędy P0170 i P1130 - wyrzuca je sobie np po przejechaniu 160 km albo 230 km albo nawet 130 km przy pracy na gazie-zawsze są te same i zawsze w parze.
Dzisiaj podpiąłem sobie auto pod komputer i patrzyłem na zachowanie sond.W aucie mam dwie sondy.
Pokazują wartości różne ,które zmieniają się w różnych zakresach.
Pomiary zrobiłem dla różnych prędkości obrotowych silnika-na postoju (nie w trakcie jazdy) i oto co wyszło:
*prędkość silnika 800obr/min :sonda1 pokazała zakres zmieniających się co chwila wartości 78-862 mV a sonda nr2 235-255mV,
*prędkość silnika 2000 obr/min : sonda 1 od 78-882mV a sonda 2 od 213-235 mV,
*prędkość silnika 3000obr/min : sonda 1 od 78-862 mV a sonda 2 od 588 do 804mV.
Auto wtedy pracowało na benzynie i oczywiście silnik wygrzany.
Potem przełączyłem na zasilanie lpg i sprawdziłem pomiar przy 2000 obr/min i sonda 1 pokazała od 78do843 mV a sonda 2 od118-298mV.
W zasadzie to cały czas wartości na sondach skaczą i program wyświetlał je co okolo0,3 s.
Więc chyba są sprawne.
Zauważyłem jeszcze jedną rzecz w innych parametrach pracy silnika.Program wyświetla napisy RICH oraz LEAN w funkcji "B1S1 Air fuel ratio" zmieniając co sekundę naprzemiennie rich potem lean potem znowu rich potem lean (uboga/bogata jak rozumiem mieszanka) może to poprawna praca ,tego nie wiem ale tak pokazywał.Używałem programu AB-COM
Co do opisu błędów to mam odpowiedź z innego forum
P0170 - Nieprawidłowy skład mieszanki - mieszanka za uboga lub za bogata
P1130 - (HO2S) czujnik 1 błąd czasowy sygnału(pewnie zbyt długo sygnał nie dochodzi lub nie dochodzi wcale)
oraz z jeszcze innego forum:
P0170 mieszanka paliwo - powietrze bogata / uboga
P1130 obwód O2 czujnik 1 (sonda) sygnał poza zakresem zmian
Oba błędy razem powiązane
Jak myślicie od czego łapie mi ten błąd.Będę wdzięczny za jakieś porady.
Występują błędy P0170 i P1130 - wyrzuca je sobie np po przejechaniu 160 km albo 230 km albo nawet 130 km przy pracy na gazie-zawsze są te same i zawsze w parze.
Dzisiaj podpiąłem sobie auto pod komputer i patrzyłem na zachowanie sond.W aucie mam dwie sondy.
Pokazują wartości różne ,które zmieniają się w różnych zakresach.
Pomiary zrobiłem dla różnych prędkości obrotowych silnika-na postoju (nie w trakcie jazdy) i oto co wyszło:
*prędkość silnika 800obr/min :sonda1 pokazała zakres zmieniających się co chwila wartości 78-862 mV a sonda nr2 235-255mV,
*prędkość silnika 2000 obr/min : sonda 1 od 78-882mV a sonda 2 od 213-235 mV,
*prędkość silnika 3000obr/min : sonda 1 od 78-862 mV a sonda 2 od 588 do 804mV.
Auto wtedy pracowało na benzynie i oczywiście silnik wygrzany.
Potem przełączyłem na zasilanie lpg i sprawdziłem pomiar przy 2000 obr/min i sonda 1 pokazała od 78do843 mV a sonda 2 od118-298mV.
W zasadzie to cały czas wartości na sondach skaczą i program wyświetlał je co okolo0,3 s.
Więc chyba są sprawne.
Zauważyłem jeszcze jedną rzecz w innych parametrach pracy silnika.Program wyświetla napisy RICH oraz LEAN w funkcji "B1S1 Air fuel ratio" zmieniając co sekundę naprzemiennie rich potem lean potem znowu rich potem lean (uboga/bogata jak rozumiem mieszanka) może to poprawna praca ,tego nie wiem ale tak pokazywał.Używałem programu AB-COM
Co do opisu błędów to mam odpowiedź z innego forum
P0170 - Nieprawidłowy skład mieszanki - mieszanka za uboga lub za bogata
P1130 - (HO2S) czujnik 1 błąd czasowy sygnału(pewnie zbyt długo sygnał nie dochodzi lub nie dochodzi wcale)
oraz z jeszcze innego forum:
P0170 mieszanka paliwo - powietrze bogata / uboga
P1130 obwód O2 czujnik 1 (sonda) sygnał poza zakresem zmian
Oba błędy razem powiązane
Jak myślicie od czego łapie mi ten błąd.Będę wdzięczny za jakieś porady.