Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sony KV-27XR

Emilus20 30 Lis 2002 19:05 2598 19
  • #1 30 Lis 2002 19:05
    Emilus20
    Poziom 18  

    Trafil mi sie taki Tv z opisem cyka. Okazalo sie ze uszkodzony byl trafopowielacz. Poniewaz kilentowi zalezalo bardzo na czasie wymieniliem tylko trafo i oddalem tv. (blad !!!) Po 3 dniach tv wrocil poniewaz nie dzialal telegazeta. Jak sie okazalo wlasciciel kupil ten telewizor uszkodzony na szrotach w niemczech. Bez tej telegazety gral w sercisie z 2 tyg i zaczelo przebijac trafo. Wymienilem ja poraz kolejny, tym razem takze wszystkie wazne elki ale teletekstu nie ma nadal. Czasem trafia sie ze zlapie jakas strone ponaddto na niektorych programach zrywa synch poziomu. Czyli ustarki sie pokrywaja brak prawidlowej synch poziomej nie ma telegazety ale gdzie szukac tego czy moze to byc kwestia kondensatorow?

    0 19
  • #2 30 Lis 2002 19:54
    oldboy
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Jakie to jest chassis, nie mogę tego rozszyfrować.

    0
  • #3 30 Lis 2002 20:06
    Emilus20
    Poziom 18  

    Co do chassie to nie mam pojecia jakie to bo pierwszy raz spotkalem sie z czyms takim. Zasilacz jest na odzielej plytce zamontowany na kineskopie a po przecienej stronie szyjki zamontowana na kineskopie jest glowica i tar p.cz. Telegazeta znajduje sie pod plytka eurozlaczy, na plycie glownej jest procek, HV na trafie (1.439.332.42) odchylanie pionowe na tranzystorach i wzmacniacz mocy na STK ale nie pamietam jakim. TV charakteryzuje sie dwoma wystajacymi glosnikami po bokach.
    Nie wiem jak bardziej go opisac :(

    0
  • #4 30 Lis 2002 21:33
    oldboy
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Numer chassis najczęściej jest na płycie głównej, czasem jest na kineskopie lub na tylnej ściance obudowy. Z Twojego opisu wynika ,że konstrukcja tego TV jest nietypowa, ale w takim razie sprobuj ustalić jakie IC tam pracują. Bez tego nie wiadomo gdzie szukać usterki. Przegladnij dokładnie płytę główną i moduły pod kątem zimnych lutów.

    0
  • #5 30 Lis 2002 22:00
    ado
    Poziom 22  

    Co to znaczy wymieniles poraz kolejny trafo? (to co wstawiles sie posypalo).A co do problemu synchro wymontuj pc ta plytke z glowica i dobrze przelutuj powinno pomuc.PoWODZENIA

    0
  • #6 30 Lis 2002 22:58
    Richi
    Poziom 39  

    To jest chassis SX. Mam takiego tylko ze 21" . Schematu niestety nie mam. Ten zasilacz nie jest zamontowany na kinolu on jest poprostu z boku zawieszony podobnie jak z drugiej strony plyta z tunerem i pcz. Te dwie plyty przy naprawie dadza sie odchylic na boki lub calkowicie zdjac. Bede musial do mojego ten schemat poszukac jak znajde to zalacze jezeli ktos by znalazl prosze o kontakt. :lol:
    Pozdrawiam...

    0
  • #7 01 Gru 2002 10:54
    Emilus20
    Poziom 18  

    Jezeli chodzi o zimne luty to wszystkie uklady scalone przelutowalem. A trafo ktore jako pierwsze wstawilem uleglo uszkodzeniu zaczelo przebijac do rdzenia. Byla to tania podrobka za 47 zl i nie wiem czy to byla wina trafa czy tez elektrolitow, trafo wymienilem w ramach grawancji. To drugie dziala juz jakis czas ale wydaje mi sie ze tv wydaje nieco dziwny odglos kiedy jest brak sygnalu wizji(tak jak by linia zaczynala pracowac z nieprawidlowa czestotliwosci). Poniewaz klient nie chce tego tv to stal i czekal az forum elektrody znowu bedzie dzialac. Jutro go rozkrece i pospisuje jake tam uklady pracuja.

    0
  • #8 05 Mar 2003 13:11
    Emilus20
    Poziom 18  

    Sprawa stara ale nadal aktualna bo TV stoi i tylko zajmuje miejsce. Po wymianie trafa na kolejne zaczelo one przebijac do rdzenia i w efekcie wszystko wrocilo do stanu poczatkowego. Po wlaczeniu slychac tylko probkowanie przetwornicy. Tv jest zbudowany na nastepujacych ukladach:
    przetwornica: uPC1394
    procesor: M50436-515SP
    telegazeta: SAA5231
    H.drive: TDA2579
    P.Cz.: TDA2549
    Czy spotkal sie ktos moze ze schematem jest to prawdopodobnie wersja z wielkiej brytanii i co moze byc przyczyna niedomagan teog Tv?
    Pozdrawiam i z gory Dzieki

    0
  • #9 05 Mar 2003 17:11
    Emilus20
    Poziom 18  

    Rozdlubalem to zlosliwe urzadzenie. Okazalo sie ze tranzystor linii byl uszkodzony. Orginalu nie mialem wiec wstawilem zamiennik BU2508A. Po wlaczeniu wystartowal jednak obraz byl ciemny i wydawal bardzo dziwny swist. Po chwili zaczely przeskakiwc iskry w regulatorze FOCUS i spalil sie tranzystor ponownie. Co o tym sadzicie?

    0
  • #10 05 Mar 2003 22:03
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #11 06 Mar 2003 01:13
    Richi
    Poziom 39  

    Sprawdzales juz napiecia na zasilaczu czy maja wlasciwe wartosci ????
    Napiecie zasilania WN powinno wynosic 135V. Dla zabezpieczenia wstaw do tego zasilania dioe R2M rownolegle. Tranzystor oryginalny to 2SD1497.

    0
  • #12 06 Mar 2003 07:30
    Emilus20
    Poziom 18  

    Napiecie ma wartosc dokladnie 134.7V Przetwornica jest zaopatrzone w nowe elki i wydaje mi sie ze pracuje prwaidlowo. Uszkodzenie musi byc gdzie w okolicach generatora linii lub ktorys elementow w linii niestety bez schematu niewiem za co sie zlapac a nie chce wymieninac wszystkiego pokolei.

    0
  • #13 06 Mar 2003 08:16
    slabyedi
    Poziom 11  

    Transystor 2508 jest za szybki , pozatym nie ma diody i opornika miedzy basa i emiterem. Powoduje to przepiecia
    na trafie i zniszczenie trafa albo
    transystora.
    Blad synchronizacji i dekodera kolorow to najczesciej zimne luty na cewkach
    na pcz karcie i zimne luty na Videotexcie.
    Nie wiem jakie to szasis ale musisz
    nadlutowac caly tunermodul.
    Obowiazkowo trzeba wymienic luty
    w koncowce odchylania pionowego
    (male kondensatory - wszystkie).

    0
  • #14 06 Mar 2003 08:21
    slabyedi
    Poziom 11  

    2SD1497 jest "miekkim" transystorem
    jesli sie nie myle ma opornik 5 ohm
    miedzy baza i emiterem i diode BY298
    miedzy emiterem i kolektorem , dla prob mozesz orginal taka przebudowa zastapic , 135 volt puszczaj przez opornik wikszy niz 22 ohm i conajmniej
    15 wat (dla prob)

    0
  • #15 06 Mar 2003 08:23
    slabyedi
    Poziom 11  

    Jeszcze raz , do przebudowy uzywaj
    normalnego bu508

    0
  • #16 06 Mar 2003 08:24
    slabyedi
    Poziom 11  

    i jeszcze raz :
    bu 508 d ma juz diode w srodku
    tez uzywalem

    0
  • #17 06 Mar 2003 08:28
    krzysiek
    Poziom 27  

    :arrow: slabyedi oczywiscie milo ze pomagasz ale niepisz postow jeden po drugim uzywaj przycisku zmien
    pozdrawiam :)

    0
  • #18 06 Mar 2003 14:45
    Emilus20
    Poziom 18  

    Wedlug www.tme.pl zamiennikeim 2sd1497 jest bu2508A czyli tranzystor bez diody i rezystora. Chcialem dzis kupic tarafo ale okazalo sie ze jest brak i trzeba poczekac. Uklad od telegazety kosztuje grosze okolo 15 zl brutto wiec kupie go moze cos da jego wymiana dziekuje wszystkim za zainteresowanie i pomoc i mam nadzieje ze wreszcie pozbede sie tego koszmatnego OTVC

    0
  • #19 07 Mar 2003 00:32
    Richi
    Poziom 39  

    Mam schemat na papierze do chassis RX gdzie welug porownan jest ten sam zasilacz. Tranzystor w moim byl oryginalny 2SD1497 dlatego tez ci tak podalem. Co do tej diody to napisalem to gdyz w moim TV zasilacz w odstepach czasu zmienia napiecia na wyjsciu o ok 40% i to na nie wiecej ja 1-2 sekundy i wtedy pada tranzystor. Schemat do RX chassis jest w dziale TV schematics lub do znalezienia na poczatu tego dzialu.

    0
  • #20 07 Mar 2003 10:01
    Emilus20
    Poziom 18  

    Mam trohce zamalo punktow aby sciagnac ten schemat narazie przegladam baze schrmatow elektrody. Dzieki Richi teraz juz wiem co szukac. W moim przypadku wydaje mi sie ze tranzystor sie pali z powodu zlego sterowania w poniedzialek przywiza trafa to wznowei wali z tym sprzetem.

    Schemat udalo mi sie sciagnac ale jest duzo roznic miedzy schematem a tym plyta.

    0