Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Rozrusznik gwiżdze a silnik nie kręci

Pistol 07 Feb 2009 21:20 12293 18
    Pistol
    Level 11  
    Mój problem wygląda tak: Od jakiegoś czasu miałem problem z rozrusznikiem w BMW E36 316(czasami bendiks mi nie łapał i trochę tam zgrzytało) ale zawsze po kilku próbach udawało się uruchomić silnik. Dzisiaj natomiast miałem sytuację taką że po przekręceniu stacyjki rozrusznik zakręcił chwilkę i się zaciął na amen. Co więcej po odpuszczeniu kluczyka w stacyjce nadal podawany jest jakby prąd na rozrusznik co objawia się tym ze rozrusznik gwiżdże (tak jakby kręcił się tak sam wirnik bez oporu). Gwizd nie ustaje nawet po wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki. Pomaga jedynie odłączenie akumulator ale jak chcę ponownie podłączyć klemy to strasznie się iskrzy ( prawdopodobnie przez duże obciążenie na rozruszniku). Dodatkowo jeszcze zauważyłem że świeci się cały czas podświetlanie zegara mimo że nie ma włożonego kluczyka w stacyjce.

Czy ktoś potrafi podpowiedzieć mi co może powodować że wciąż podawany jest prąd na rozrusznik mimo że nie ma kluczyka w stacyjce?
    goldwinger
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Napraw rozrusznik i po sprawie
    bslaw
    Level 18  
    Pistol wrote:
    Czy ktoś potrafi podpowiedzieć mi co może powodować że wciąż podawany jest prąd na rozrusznik mimo że nie ma kluczyka w stacyjce?

Przekręcenie stacyjki nie załącza bezpośrednio rozrusznika, a jedynie podaje prąd na włącznik elektromagnetyczny (poprawiłem). Jego zadaniem jest zazębienie kółka zębatego z wieńcem znajdującym się na kole zamachowym i zwarcie styków podających prąd na uzwojenie rozrusznika. Styki te są zasilane bezpośrednio z akumulatora - załączają b. duże prądy - rzędu 150 - 200 A.
    Podane objawy świadczyłyby o niesprawnym włączniku elektromagnetycznym.
    goldwinger
    bslaw wrote:
    włącznik elektromagnetyczny (tzw. "bendiks")

Bzdura
    Pistol
    Level 11  
    czyli to oznacza że napięcie jest stale podawane dla tego że bendiks jest "załączony"?
    bslaw
    Level 18  
    goldwinger wrote:
    bslaw wrote:
    włącznik elektromagnetyczny (tzw. "bendiks")

Bzdura

Bzdura, że bzdura. A może byś uzasadnił. U mne we wsi tak potocznie nazywano na w.wym. część.
    Kol. Pistol - tak jak powiedziałem - żeby zakręcił się rozrusznik, muszą być zwarte styki we włączniku elektromagnetycznym.
    ociz
    Moderator of Cars
    bslaw wrote:
    U mne we wsi tak potocznie nazywano na w.wym. część.

Profesjonaliści nie używają potocznych, wiejskich nazw tylko poprawnych, zwłaszcza że bendiks to całkiem inna część.
    bslaw
    Level 18  
    Skruszony - poprawiam. A tak a`propos - gdzie są Zełwągi?
    goldwinger
    Niedaleko Olsztyna a raczej Mrągowa
    Fatko
    Level 18  
    Witam
    Częsta awaria w B ollidzie M łodzieży W iejskiej.
    Pęknięta sprężynka w elektro-wyłączniku-zapieczone styki.
    PS.(bendiks-to tryb zazębiający jedno kierunkowy)
    Anonymous
    Anonymous  
    bslaw
    Level 18  
    Wymontuje, czy nie - jaki jest powód pisania tego rodzaju nic nie wnoszących postów?
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    goldwinger
    Zawsze w literaturze spotykałem się z nazwą zębnik.
    A wracając do bendixa to system przesuwno-obrotowego zębnika jest tą nazwą określany
    Anonymous
    Anonymous  
    viper555
    Level 39  
    Oczywiście jak by to się nie nazywało wiadomo o co chodzi nawet mam kilka na których pisze -zespół sprzęgający i jest podany typ rozrusznika , natomiast chodzi o częste mylenie nazwy bendix z elektromagnesem czyli włącznikiem elektromagnetycznym.P