Tuner TV MEDION 7134 fax/modem model: CTX918 chipset: SAA7134HL
Ponieważ temat konfiguracji tego tunera powraca często zamieszczam sterowniki i skonfigurowany program DScaler dla konkretnie tego modelu. Udało mi się uruchomić TV UPC w tej konfiguracji. Może komuś się przyda, bo mnie nie było łatwo. Zeszło mi z tym trochę, może komuś będzie łatwiej
Wszystkie kanały TV mają krystalicznie czysty obraz, a dźwięk działa w stereo NICAM. Karta musi być połączona kabelkiem audio z kartą dźwiękową. Kanały ustawione są dla UPC - częstotliwości w poszczególnych miastach różnią się, dlatego pewnie każdy musi sobie sam zrobić korektę. W pliku program.txt można zmienić dane kanałów. Najważniejsze jest zaznaczenie na początku opcji w DScalerze w menu Źródła: 713x BDA Analog TV Capture (DShow) bez tego będzie widać czarny ekran. Gdyby czarny ekran nie zniknął to w menu USTAWIENIA > REGULACJA WIDEO > Domyślne i OK. Pomaga, kiedy wartość JASNOŚĆ jest ustawiona na 0, a potrafi się sama przestawić.
Konfiguracja DScaler dla PAL DK / Stereo Nicam kablówka UPC
Tuner musi być wykrywany jako: MEDION TV-Tuner 7134 MK2/3
Jeżeli komuś się udało ustawić opcję zgrywania w pełnym PAL i ustawienie kodeków to może się podzielić wiedzą, bo właśnie nad tym pracuję i wszelkie wskazówki mile są widziane
Nie mogę zgrywać w wyższej rozdzielczości niż 320x240, próba jej zmiany powoduje błąd "Ten format nie jest aktualnie dostępny". Zmiana jakiejkolwiek opcji w tym oknie powoduje wyświetlenie tego błędu. Korzystam z kodeka huffyuv i wszystko jest OK za wyjątkiem niskiej rozdzielczości i rozciągniętego obrazu do 16:9 mimo ustawienia Aspect Ratio - 4:3 Fullscreen.
Jak zmienić rozdzielczość na pełny PAL?
Załączniki:
1) Sterowniki Hybrid Capture and& Tuner Driver ver. 1.3.4.4 WHQL dla Windows XP
2) Program DScaler PL ver. 4.1.14

Ponieważ temat konfiguracji tego tunera powraca często zamieszczam sterowniki i skonfigurowany program DScaler dla konkretnie tego modelu. Udało mi się uruchomić TV UPC w tej konfiguracji. Może komuś się przyda, bo mnie nie było łatwo. Zeszło mi z tym trochę, może komuś będzie łatwiej

Konfiguracja DScaler dla PAL DK / Stereo Nicam kablówka UPC
Tuner musi być wykrywany jako: MEDION TV-Tuner 7134 MK2/3

Jeżeli komuś się udało ustawić opcję zgrywania w pełnym PAL i ustawienie kodeków to może się podzielić wiedzą, bo właśnie nad tym pracuję i wszelkie wskazówki mile są widziane

Nie mogę zgrywać w wyższej rozdzielczości niż 320x240, próba jej zmiany powoduje błąd "Ten format nie jest aktualnie dostępny". Zmiana jakiejkolwiek opcji w tym oknie powoduje wyświetlenie tego błędu. Korzystam z kodeka huffyuv i wszystko jest OK za wyjątkiem niskiej rozdzielczości i rozciągniętego obrazu do 16:9 mimo ustawienia Aspect Ratio - 4:3 Fullscreen.

Jak zmienić rozdzielczość na pełny PAL?
Załączniki:
1) Sterowniki Hybrid Capture and& Tuner Driver ver. 1.3.4.4 WHQL dla Windows XP
2) Program DScaler PL ver. 4.1.14