Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Chart 210 - elektroniczny moduł zapłonowy - spory problem

08 Feb 2009 00:23 16967 25
    Anonymous
    Anonymous  
    kierbedz4
    Level 36  
    Można wstawić do tego zabytku każdy moduł tyrystorowy.Pobór prądu przez moduł to około 1.8A przy napięciu zasilania 12V Moduł tyrystorowy pracuje z orginalną cewką zapłonową która pracowała z zespołem młoteczek-kowadełko.Taki moduł wykonałem w roku 1983 do samochodu Fiat 125p i pracował bez problemu zaraz po zamontowaniu. Opisany był szczegółowo do wykonania w książce Elektronika w moim samochodzie.Zabudowana przetwornica pracująca na dwóch tranzystorach i odpowiednio nawiniętym transformatorze podawałą napięcie po wyprostowaniu około 300V ładując kondesator.Młoteczek pracując sterował bramką tyrystora o parametrach 700V 10A podając napięcie na cewkę.Iskra z tak zasterowanej cewki Wn jest tak dużą że producenci zalecają przerwę na świecy do 1.2 mm.Posiadam kilka nowych takich modułów.Jeden z nich pracował w moim Fiacie 126p przez 13 lat bez problemu.
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    stihler
    Level 15  
    Nie jestem pewien ale według mnie na akumulatorze ci to działać nie będzie, bo ten moduł w charcie raczej ma byc zasilany pradem zmiennym a nie stalym. tak slyszalem.
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    pawel0777
    Level 15  
    Czemu zdecydowałeś się na taką przeróbke.Co ona ma niby dawać?
    Anonymous
    Anonymous  
    stihler
    Level 15  
    Tak przy okazji. Ja mam charta. kiedys mialem w nim akumulator. dostalem charta od wujaszka, ale nie dzialal. dalem do mechanika to oni odpieli akumulator. nie wiem jak ale teraz dziala bez akumulatora. powiedzieli, ze modul wymienili, bo byl zepsuty. a moje pytanie to takie: czy chart bez akumulatora moze dzialac? czy oni mi zaplon przerobili? wie kto?
    Anonymous
    Anonymous  
    kwok
    Level 39  
    1 cewka zapłonowa
    15 zasilanie (plus)
    31 masa (minus)
    G sygnał z impulsatora
    nie rozumiem dlaczego twierdzisz że 31 i G są zwarte - to nie miałoby prawa wygenerować żadnej iskry
    podłącz impulsator jednym końcem do masy a drugi daj na G
    jeśli efekty nie będą zadowalające zamień miejscami przewody od impulsatora a jeśli nadal będzie nie tak tzn że w ten sposób tego nie przerobisz
    Anonymous
    Anonymous  
    stihler
    Level 15  
    Moje cewki od lądowania nie są do niczego podłączone. Kabelki są odizolowane taśma i sobie leżą z boku. A dlaczego mają się zepsuć? Co może się im stać? i dlaczego? co powinienem zrobic? ile z cewek ladowania wychodzi przewodow z silnika? 2? 3? bo mi 3 kable same zostaly.
    Anonymous
    Anonymous  
    kwok
    Level 39  
    na module od poldka to też chyba nie pojedzie bo one są praktycznie takie same tzn tak samo działają więc tu jest problem z kątem zapłonu i prawdopodobnie z jego przyspieszeniem więc nie baw się bo szkoda czasu i zamontuj orginalny
    Anonymous
    Anonymous  
    pawel0777
    Level 15  
    Jak już tyle nakombinowałeś to spróbuj przestawić więcej zapłon...może montaż magneta bez klina w innym punkcie na próbę.
    Anonymous
    Anonymous  
    krzycho385
    Level 11  
    Oj bigsoft obserwuję Cię na kilku forach, kombinujesz jak koń pod górę z tym modułem, chcesz pomocy od innych natomiast jak ktoś się do Ciebie zwraca o pomoc (problem rozwiązałeś z modułem już dawno) nawet nie raczysz odpisać.
    Oj chłopie nie ładnie, ale jak potrzebujesz pomocy to śmiało pisz ja też go rozwiązałem i teraz już Ci mogę pomóc.
    He he he
    Anonymous
    Anonymous  
    stihler
    Level 15  
    Widzę aktywność w tym temacie.
    Chciałbym się zapytać czy ma ktoś schemat(oryginalnego) modułu z Charta?
    Anonymous
    Anonymous  
    stihler
    Level 15  
    Dzięki. to by się zgadzało bo moduł ma tylko dużą obudowę a w środku malutko elementów ;)
    Jeszcze raz dzięki ;>