Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Stuki w silniku, cinquecento 700

sojkapitan 08 Feb 2009 09:34 18914 15
    sojkapitan
    Level 9  
    cześć. Mam problem, mianowicie silnik przypomina nieco diesla, a konkretnie:
    -po odpaleniu słuchać z silnika jakieś stuki ( na ssaniu kiedy są większe obroty, kiedy silnik się zagrzeje i pracuje bez ssania nie ma stuków)
    -stuki pojawiają się przy większych obrotach, jazda na trasie jest przez to dość uciążliwa
    -głośne stuki pojawiają się przy ruszaniu kiedy dodaje się więcej gazu, maksymalnie wysokie np w sytuacji kiedy jadę bardzo wolno i próbuję jechać na 2 zamiast z jedynki, wtedy tłucze się tam coś naprawdę głośno

Rozmawiałem o tym z mechanikiem i jednym sprzedawcą - ich zdaniem to hydr. popychacze zaworów, ponoć dobrze przy tym wymienić również wałek rozrządu. W książce serwisowej wyczytałem że takie popychacze wymienia się przy ok 150 tyś km, a mój niby mam przejechane ledwie ponad 90tyś. samochód kupiłem w grudniu 2008 i wiadomo - przebieg mógł być dużo większy...
    jeśli ktoś miał podobny problem to bardzo proszę o radę. Nie chciałbym wymienić tego wszystkiego wydając łącznie z mechanikiem grubych kilkaset złotych, po czym okazałoby się że to panewki wału albo takie tam.
    Zwierzak81
    Level 24  
    Nie miałem styczności z CC700 ale zgodziłbym się z mechanikami, że to luzy na popychaczach. To co opisujesz pasuje idealnie do tej "usterki" i dzieje się tak w każdym samochodzie gdzie występują nadmierne luzy na zaworach.
    dydorobert
    Level 13  
    samochód na podnośnik, zdjąć pokrywę zaworów, kręcić kołem pasowym kału korbowego (klucz 36) aż zawory na którymś z cylindrów zaczną się mijać (koniec wydechu - początek ssania tzn zawór zewnętrzny kończy się zamykać a wewnętrzny zaczyna otwierać) wtedy na drugim cylindrze (nieruchome zawory) sprawdzasz poruszając dźwigienkami czy są luzy - nie powinno ich być - jeśli padnięty popychacz to wyczujesz luz; nast. obrót wału aż zaczną się mijać na cylindrze sprawdzanym i popatrz na dźwigienki zaworowe drugiego również nie powinno być luzu; jeżeli wymiana to popychacze + wałek (zajmie ci to około jednej godziny ale będziesz miał pewność czy stukają popychacze)
    Marian Jagodziński
    Level 12  
    Zgadzam się z przedmówcą ,należy wymienić popychacze+ wałek .Nadmierny luz zaworów objawia się metalicznym stukiem w okolicy rozrządu.Natomiast panewki to głuchy tempy odgłos na wysokości miski olejowej . chciałbym zauważyć że popychaczy są dwa rodzaje.Jeżeli trzeba mam dane.
    Martini_R_
    Level 10  
    Ja również potwierdzam że to popychacze, gdyż sam to przerabiałem z moim CC700. Panowie w serwisie fiata twierdzili że to raczej główna bolączka silnika 900 i dziwili się że coś takiego dzieje się w 700. Po wymianie wszystko wróciło do normy :)
    sojkapitan
    Level 9  
    dziękuje wszystkim za informacje, nie mam już wątpliwości. Po rozmowie z mechanikiem zdecydowałem się na wymianę: popychaczy, wałka rozrządu, mechanik stwierdził, że trzeba jeszcze wymienić gumki na zaworach. Ponadto planowanie głowicy, wszystkie uszczelki i tp. Myślę, że po tej"operacji" poza moim portfelem wszystko będzie git:)
    dydorobert
    Level 13  
    do wymiany wałka i popychaczy w cc 700 nie trzeba zdejmować głowicy...
    sojkapitan
    Level 9  
    Nie znam się w sumie, pewnie i nie trzeba. Ale na pewno czeka mnie też wymiana uszczelki pod głowicą (mechanik jest konkretny więc pewnie wiem co mówi - niekoniecznie z powodu luzu na zaworach), dlatego i ona pójdzie do roboty skoro już ją wyciągnę. Co by nie mówić te silniki to szrot...szkoda słów
    celloplayer
    Level 1  
    Witam, mam podobny problem z CC700. Stuka, a do tego wlewam codziennie olej.Lampka smarowania ciągle się świeci. Dzisiaj strasznie stukało a potem stanął na krzyżowce i kaput. Trafił na parking i czeka w kolejce do mechanika. Czy mieliście podobne problemy?Najbardziej mi tu nie pasuje nie gasnąca lampka oleju. Co to może być?
    Z góry dziękuje.
    romoo
    User under supervision
    WItam mam swojego cc700 i od pewnego czasu zaczął tracić moc i dzisiaj się za niego wziąłem.
    Mianowicie przy ok 3000 obr zaczyna przerywać i strzelać w wydech.
    Oblukałem wlewająć paliwo do gaźnika że z ruru dolotowej wywala na zewnątrz czyli zawory.
    Zdjąłem dekiel zaworów i wszystkie są twardo podparte i nie mają luzu boje się że się nie zamykają.
    Nawet śrubokrętem ich nie cofnie.
    szczepanstjepan
    Level 20  
    Na pewno się nie zamykają. Jak próbowałeś je cofać??
    romoo
    User under supervision
    Ktoś planował głowice ok 2mm i wiadomo co nie zrobił z zaworami.
    Szlifowanie koników i znowu wykręca się na 6000obr.
    Swoją drogą to jakiś tepat robił bez mózgu.
    szczepanstjepan
    Level 20  
    celloplayer wrote:
    Witam, mam podobny problem z CC700. Stuka, a do tego wlewam codziennie olej.Lampka smarowania ciągle się świeci. Dzisiaj strasznie stukało a potem stanął na krzyżowce i kaput. Trafił na parking i czeka w kolejce do mechanika. Czy mieliście podobne problemy?Najbardziej mi tu nie pasuje nie gasnąca lampka oleju. Co to może być?
    Z góry dziękuje.

Koniec żywotu silnika.
    Remont lub inny kupić, lepiej kupić inny bo remont jest zbyt kosztowny.
    300-400zł im masz fajny motor do niego.
    szczepanstjepan
    Level 20  
    romoo wrote:
    Kup sobie 900ccm ze skrzynią jest to niebo a ziemia do 700ccm.

Masz 100% racji ale to koszt ok 1200zł, czyli 3 razy więcej jak silnik 700ccm.
    Ale jak kolega ma kasę to czemu nie...:]