Mam krótkie pytanko ile powiedzieć facetowi za postawienie mostu wifi? Chodzi mi o samą robocizną (czyli montaż anten, położenie kabla,konfiguracja uruchomienie)
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therezendenman wrote:Zależy . Można most robić między budynkami na 40 metrach i między miejscowościami na 10 kilometrach ( lub więcej ), Na 40 metrach to prosta sprawa i trzeba liczyc jeden dzień pracy z jakies 300- 400 zł z fakturą. Natomiast jakis bardziej profsjonalny to też trzeba policzyc ile dni ci zejdzie i podobnie obliczyc .
zendenman wrote:To jeśli niema w okolicy bałaganu w eterze daj dwie mydelniczki wl 5000v 2 2 panele 17 dbi ( jesli jest dobra widocznośc ) i po moście . To tak z jeden dzień ci zajmie drugi dzień na gniazdka i uruchodzmienie . Z tym tv nie bardzo rozumiem multiswitch ma tam iśc czy cos ?? To napewno ponad 1500 zł musisz za to brac w razie co będzie z czego schodzic . Jak sam będziesz robił to napewno z 5 dni roboczych ci zejdzie . Przy takich instalacjach lubi coś wyskoczyc .
zendenman wrote:Ale zamierzasz to zrobić na 5 Ghz ( Polecam ) czy na 2,4 bo wrt54g chyba niema modułu na 5 ghz.
Co do switchy to używałem Planeta switche i byłem zadowolony.
abdenagof wrote:myśle że linksys to zły wybór, bardzo awaryjne urządzenia, kiedyś zakładałem je na potęgę jednak w ciągu 2-3 lat wszystkie się wysypały
dla 30 userów dałbym 2x mikrotik napewno będziesz miał spokój, jesli nie masz środków to black AP
jak będziesz wyceniał prace to po prostu licz godzinę po 80zl netto na osobę, radiolinia + gniazdka+ panel myśle że 16h co daje jakieś 1300zł