Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ile wziąć za postawienie mostu wifi?

edu79 08 Feb 2009 12:38 1893 12
    edu79
    Level 10  
    Mam krótkie pytanko ile powiedzieć facetowi za postawienie mostu wifi? Chodzi mi o samą robocizną (czyli montaż anten, położenie kabla,konfiguracja uruchomienie)
    zendenman
    Level 15  
    Zależy . Można most robić między budynkami na 40 metrach i między miejscowościami na 10 kilometrach ( lub więcej ), Na 40 metrach to prosta sprawa i trzeba liczyc jeden dzień pracy z jakies 300- 400 zł z fakturą. Natomiast jakis bardziej profsjonalny to też trzeba policzyc ile dni ci zejdzie i podobnie obliczyc .
    edu79
    Level 10  
    zendenman wrote:
    Zależy . Można most robić między budynkami na 40 metrach i między miejscowościami na 10 kilometrach ( lub więcej ), Na 40 metrach to prosta sprawa i trzeba liczyc jeden dzień pracy z jakies 300- 400 zł z fakturą. Natomiast jakis bardziej profsjonalny to też trzeba policzyc ile dni ci zejdzie i podobnie obliczyc .

Odległość jakieś 200m nie więcej przewiduję to na dzień pracy bo później muszę wszystko pospinać do routera i rozesłać na wszystkie gniazda w sumie jakieś 25-30 gniazdek. W sumie musze wycenić całość czyli most zarobienie około 30 gniazdek i zabicie ich na krosownicy konfiguracja i uruchomienie. do tego drugie tyle gniazd TV i pospinanie ich w rozdzielaczu karty.
    zendenman
    Level 15  
    To jeśli niema w okolicy bałaganu w eterze daj dwie mydelniczki wl 5000v 2 2 panele 17 dbi ( jesli jest dobra widocznośc ) i po moście . To tak z jeden dzień ci zajmie drugi dzień na gniazdka i uruchodzmienie . Z tym tv nie bardzo rozumiem multiswitch ma tam iśc czy cos ?? To napewno ponad 1500 zł musisz za to brac w razie co będzie z czego schodzic . Jak sam będziesz robił to napewno z 5 dni roboczych ci zejdzie . Przy takich instalacjach lubi coś wyskoczyc .
    edu79
    Level 10  
    zendenman wrote:
    To jeśli niema w okolicy bałaganu w eterze daj dwie mydelniczki wl 5000v 2 2 panele 17 dbi ( jesli jest dobra widocznośc ) i po moście . To tak z jeden dzień ci zajmie drugi dzień na gniazdka i uruchodzmienie . Z tym tv nie bardzo rozumiem multiswitch ma tam iśc czy cos ?? To napewno ponad 1500 zł musisz za to brac w razie co będzie z czego schodzic . Jak sam będziesz robił to napewno z 5 dni roboczych ci zejdzie . Przy takich instalacjach lubi coś wyskoczyc .

Myślałem o 2x Linksys wrt54g do tego 2 anteny kierunkowe i swich 24 portowy na górę i 8 na dół?
    zendenman
    Level 15  
    Ale zamierzasz to zrobić na 5 Ghz ( Polecam ) czy na 2,4 bo wrt54g chyba niema modułu na 5 ghz.
    Co do switchy to używałem Planeta switche i byłem zadowolony.
    edu79
    Level 10  
    zendenman wrote:
    Ale zamierzasz to zrobić na 5 Ghz ( Polecam ) czy na 2,4 bo wrt54g chyba niema modułu na 5 ghz.
    Co do switchy to używałem Planeta switche i byłem zadowolony.

Na 2,4 wszystko chciałem zrobić na liksysie zawsze preferuję jedną firmę w trakcie budowania sieci. Mówisz ze 1500 za całość? Nie wiem czy to nie zbyt drogo ja na kieleckie? P.S. czemu polecasz 5Ghz?
    Deepone
    Level 22  
    Można się domyślać dlaczego @zendenman poleca 5GHz, jest dużo mniej urządzeń pracujących w tym zakresie, możliwe, że tam gdzie to chcesz wykonać nie będzie żadnego w zasięgu czyli nie powinieneś mieć problemów z zakłóceniami.
    Na 2.4GHz możliwe że coś już tam pracuje i całkiem możliwe, że na takim kanale (lub kanałach), że nie znajdziesz rozsądnego do działania a jeżeli ten most ma działać w miarę stabilnie to warto by to brać pod uwagę, rozpiętość kanału to 22MHz czyli tak naprawdę masz do dyspozycji 3 możliwości bez zakłócania się z innymi (1, 6, 11 i wyższe, możesz użyć innych pamiętając o rozpiętości kanału - kanały zachodzą na siebie).
    Dodatkowe zakłócenia mogą powodować inne urządzenia jak np. bluetooth, bezprzewodowe klawiatury na 2.4GHz i masa innych urządzeń które pracują w tym pasmie.
    Jednak nie oznacza to, że będziesz miał kłopoty z tym, jeżeli w okolicy nie ma zbyt dużo urządzeń tego typu lub kogoś kto chce "przeszkadzać" innym w tych pasmach to nie przejmuj się tym.
    Co do ceny to zależy też jak bardzo zasobny portfel ma klient.
    Weź też pod uwagę naprawy gwarancyjne gdyby się coś działo np trzeb poprawić gniazdko, antenę czy jakiś inny problem uniemożliwiający prace tego mostu np za po 3 dniach i nie będzie to z winy klienta, jeżeli weźmiesz mniejsze pieniądze a będą takie zgłoszenia to zaczniesz jeździć i naprawiać to za darmo a kto wie czy nie dopłacisz.
    edu79
    Level 10  
    W sumie tam nie ma nic:) jest tylko jedna sieć radiowa. Z tym dopłacaniem to masz rację. Zawsze może się cos przydarzyć. Po resztą jeszcze muszę się zorientować na jakiej częstotliwości działa tamta sieć.
    abdenagof
    Level 23  
    myśle że linksys to zły wybór, bardzo awaryjne urządzenia, kiedyś zakładałem je na potęgę jednak w ciągu 2-3 lat wszystkie się wysypały

dla 30 userów dałbym 2x mikrotik napewno będziesz miał spokój, jesli nie masz środków to black AP

jak będziesz wyceniał prace to po prostu licz godzinę po 80zl netto na osobę, radiolinia + gniazdka+ panel myśle że 16h co daje jakieś 1300zł
    edu79
    Level 10  
    abdenagof wrote:
    myśle że linksys to zły wybór, bardzo awaryjne urządzenia, kiedyś zakładałem je na potęgę jednak w ciągu 2-3 lat wszystkie się wysypały

dla 30 userów dałbym 2x mikrotik napewno będziesz miał spokój, jesli nie masz środków to black AP

jak będziesz wyceniał prace to po prostu licz godzinę po 80zl netto na osobę, radiolinia + gniazdka+ panel myśle że 16h co daje jakieś 1300zł

To teraz mi troszkę zamieszałeś:) Ja z powodzeniem stosuję linksysa i nic sie nie dzieje. Z kolei mikrotika ciężko dostać masz może jakiś namiar na konkretne urządzanie?
    abdenagof
    Level 23  
    na allegro jak wpiszesz mikrotik w wyszukiwarke, to wyjdzie pare płyt, kart wifi do płyt i obudów, komplet bez anteny na jedną stronę mostu 400zł
    edu79
    Level 10  
    Dziękuję wszystkim za pomoc:)