Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Antena + osprzęt ~~20km od Łaz/k Wawy

bodosz 08 Lut 2009 18:12 3974 23
  • #1 08 Lut 2009 18:12
    bodosz
    Poziom 10  

    Jak w temacie.
    Widzę że każda lokalizacja względem nadajnika potrzebuje innych anten więc już sam nie wiem czego szukać.
    Ja zmierzam do renowacji całego systemu antenowego.
    Będą 3 TV na poddaszu i 3 TV na parterze.
    Do tego Cyfrowy Polsat na poddaszu w jednym TV.

    Czy mogę liczyć na Waszą pomoc w doborze sprzętu i ewentualnie jakiś schemat jak to spiąć ze sobą.

    Dodam tylko że mieszkam ok 20-22km (gmina Izabelin) w linii prostej od nadajnika w Łazach, a do tej pory każdy TV działa na "siatkówce" która jest na poddaszu pod dachem z blachodachówki :-)
    Pozdrawiam i z góry dziękuje za porady.

  • #2 08 Lut 2009 18:16
    kaczmarj
    Poziom 23  

    Nasz tu przykładowy Link do strony i tam masz wszystko.
    A tu Link do przykaładowego schematu.

  • #3 08 Lut 2009 18:33
    bodosz
    Poziom 10  

    Szczerze mówiąc byłem na tej stronie bo nawet zamierzam kupić od nich sprzęt, ale chodziło mi o to, aby ktoś mógł mi podpowiedzieć z własnego doświadczenia jak to powinno wyglądać.
    Nie chcę iść na łatwiznę, ale nie w tym idea aby wydać pieniądze i tego nie spożytkować.
    Chcę to zrobić dobrze ale nie bez przesady, a jak wiadomo producenci zawsze chcą zarobić.
    Tak czy inaczej dzięki za zainteresowanie

  • #4 08 Lut 2009 18:34
    SP5ANJ
    VIP Zasłużony dla elektroda

    bodosz napisał:
    ...Widzę że każda lokalizacja względem nadajnika potrzebuje innych anten więc już sam nie wiem czego szukać. ...

    Tylko w trudnych warunkach w szczególności górskich.
    Cytat:
    Ja zmierzam do renowacji całego systemu antenowego.
    Będą 3 TV na poddaszu i 3 TV na parterze.

    A po co tyle tego ???.
    Cytat:
    Dodam tylko że mieszkam ok 20-22km (gmina Izabelin) w linii prostej od nadajnika w Łazach, a do tej pory każdy TV działa na "siatkówce" która jest na poddaszu pod dachem z blachodachówki

    Wystarczy jedna antena skierowana na Łazy i po kłopocie.
    Zobacz stronę firmy DIPOL http://www.dipol.com.pl , polecam antenę ATX-91 .


    Pozdrawiam.

  • #5 08 Lut 2009 20:13
    bodosz
    Poziom 10  

    Co do ilości "tego" to już tłumacze.
    Na parterze na chwile obecną i na czas budowy poddasza.
    1. Ja z żonką
    2. Szwagierka
    3.Teściowie

    Na poddaszu będzie.
    1.Salon
    2.Pokój dziecka
    3.Nasz pokój.

    Poddasze to bardziej na przyszłość.

    Antenka wygląda ciekawie tylko ciekawi mnie co z kanalem 1.

    Wg. http://pl.wikipedia.org/wiki/Maszt_radiowy_w_RaszynieTVP 1 nadawana jest na kanale 11 a ta antenka ma zakres 21-60.
    Czy powinienem dokupować jeszcze drugą.
    Np zestaw A0710 +A1910 też z Dipol-u??
    Pozdrówka

  • #6 08 Lut 2009 20:22
    kondensator
    Poziom 36  

    bodosz napisał:
    chodziło mi o to, aby ktoś mógł mi podpowiedzieć z własnego doświadczenia jak to powinno wyglądać. Nie chcę iść na łatwiznę, ale nie w tym idea aby wydać pieniądze i tego nie spożytkować. Chcę to zrobić dobrze
    Nie podałeś dokładnej lokalizacji. Od tego może zależeć, czy temat będzie "typowy" czy trudny. W okolicy Warszawy TV jest nadawana na 17 kanałach z dwóch lokalizacji, ważna jest odległość i kąty między nimi, oraz oczywiście przeszkody terenowe. Dodatkowo kanały się zazębiają i dwa z nich (27 i 44 z RTCN Łazy) są celowo nadawane z absurdalnie wysoką mocą. Po co z tak dużą mocą - ano żeby w statystykach wykazać objęcie większej ilości mieszkańców zasięgiem (co jest nieprawdą, ale papier przyjmie i dziennikarze to kupią...) a tak naprawdę żeby utrudnić poprawny odbiór i skierować strumień zdesperowanych ludzi na inne dodatkowo płatne sposoby odbioru tych programów za których prawo do swobodnego odbioru już zapłacili.
    Z RTCN Łazy są k. 11, 27, 33, 35, 41, 44, 48 (DVB-T), 51
    Z RTCN PKiN są k. 10, 21, 23, 26, 31, 34, 45, 48 (DVB-T), 55 (DVB-T)
    Stacje UKF są nadawane z polaryzacją V (pionową) z PKiN i centrum Warszawy, oraz niektóre z RTCN Łazy. Z polaryzacją H nadaje Radio Jutrzenka z Ursynowa. Ale prawidłowy odbiór UKF zwykle zapewni jedna antena z polaryzacją V lub H/V na wysięgniku >70cm obok masztu, a do TV potrzebne są oddzielne anteny na k. 10...11 i na k. 21...60.
    Wszystkie te anteny montuje się na metalowym maszcie (masztach) w odpowiednich odległościach, a przewody z nich (jak najkrótsze i najlepsze) doprowadza się do wzmacniacza wielozakresowego, który ma na odpowiednich wejściach przepuszczać tylko sygnały RTV (a nie CB, GSM, Taxi itd.). Takimi nie wzmacniającymi sygnałów nie RTV wzmacniaczami do małych instalacji np. w domkach są np. Kathrein VCC37, Kathrein VCB28.
    Tu właśnie może być (i często jest) problem z absurdalnie dużymi mocami nadajników na kanałach 27 (800kW) i 44 (316kW) sąsiadującymi z 33 (20kW), 41 (20kW), 26, 31, 34, 45 (po 3kW). Za silne sygnały przesterowywują wzmacniacz i mamy zakłócenia... Sprzedawcy m.in. w "dużej hurtowni" proponują "strojone korektory kanałowe" które są prymitywnymi mało selektywnymi pułapkami na jedną częstotliwość" powodującymi duże niedopasowanie (odbicia) i nierównomierne zmniejszenie sygnału danego kanału w ramach jego szerokości 8MHz (co jest fatalne w TV analogowej i niedopuszczalne w TV cyfrowej. Problem jest możliwy do rozwiązania, ale nie prymitywnymi metodami. Wiele zależy od lokalizacji i faktycznych wartości sygnałów z anten w danym miejscu.
    Do wyjścia wzmacniacza wielozakresowego podłącza się instalację rozprowadzającą : odgalęźniki, zakończenie pionu, czasem rozdzielacz pionów. Do jednego pokoju projektuje się kilka przyłączy sygnałów z odgałęźników ale to nie problem - koszt instalacji na 4 punkty i na 14 punktów jest bardzo podobny. Wszystkie elementy instalacji (anteny, maszty, ekrany przewodów (odgałęźniki mają do tego zaciski na obudowie)) obowiązkowo połączyć z masą budynku i instalacją odgromową.
    Jeżeli chcesz wiedzieć więcej - pisałem o bezpiecznych, trwałych, nie powodujących zakłóceń i nie odbierających zakłóceń instalacjach antenowych i ich elementach (m.in. dobrych przewodach koncentrycznych: bez aluminium, bez PCV, bez odbić) wiele razy, nie tylko na Elektrodzie (także f. Radiopolska, f.SEP) - wystarczy trochę poszukać np. przez profil lub pod hasłami "podzbiorcza", "sieć masy budynku", "MATV", odgałęźnik". Pamiętaj, że kanapę, okno czy motorower łatwo zmienić, instalację wbudowana w budynek - już nie, a od tego jak będzie zrobiona zależy nie tylko zadowolenie z jej działania po wielu latrach, ale i od początku bezpieczeństwo budynku, urządzeń elektronicznych w nim i ludzi. Sprawy instalacji elektrycznej i innych instalacji (także antenowej), zabezpieczeń przewiwprzepięciowych, odgromowych, przeciwazakłóceniowych (EMC) ściśle się łączą, a "oszczędności" będą coraz kosztowniejsze - jaki sprzęt elektroniczny był w domu, biurze 10, 20, 30 lat temu ? Wiele osób robi "aby szybciej i z tego co akurat jest pod ręką" a później... "źle działa", "popsuło się po burzy", "coś zakłóca" i co raz nowe niespodziewane wydatki na PC, kamery, alarm, domofon, TV... Do przemyślenia.

  • #7 08 Lut 2009 20:24
    kaczmarj
    Poziom 23  

    Zapewne jak już pisałeś wcześniej zakupu dokonasz w Dipolu w W-wie. Nie wiem jak stolica, ale jak kupując w Łodzi zawsze mogę liczyć na fachową pomoc w sklepie. Myślę, że Dipol w Warszawie również służy pomocą i znajomością lokalnego rynku i zapotrzeboowania na anteny. Jeśli już wiesz co chcesz uzyskać- lepiej zapytać w sklepie ?

  • #8 10 Lut 2009 19:18
    bodosz
    Poziom 10  

    Jutro wstąpie do Dipol-u więc zobacze co mi doradzą.
    Zauważyłem jeżdżac po okolicy ze 95% domów ma tzw. siatkówki. Pozostałe 5% to innego typu :-)

  • #9 10 Lut 2009 19:37
    kaczmarj
    Poziom 23  

    Nie kupuj siatki !! To poprostu niewypał. W Dipolu wszystko ci powiedzą i dobiorą.

  • #10 11 Lut 2009 16:03
    bodosz
    Poziom 10  

    Kupiłem dzisiaj zestawik :
    ATX-91
    7/6-12
    Zwrotnica ZA-4M
    Wzmacniacz Terra HS-013.

    Potrzebuje teraz porady, aby czegoś nie popalić.
    Nie wiem czy w zwrotnicy przestawiać zworki. Normalnie są otwarte.
    W wzmacniaczu raczej bez problemów. Włącznik na ON i po ustawieniu anten pozostaje ewentualna regulacja wzmocnienia??
    Pozdrawiam i dziękuje za udział w dyskusji.

    Nikt mi nie poradzi co z tą zwrotnicą. Please :-)

  • #11 12 Lut 2009 12:15
    irekr
    Moderator

    Par pytań:
    1. Co widzisz lepiej: PKiN czy Łazy?
    2. Czy masz prosty miernik uniwersalny?
    3. Czy kiedykolwiek robiłeś takie instalacje?
    4. Jakaś bliższa lokalizacja? Gmina Izabelin to dość spory obszar.

    Zwory w zwrotnicy okreslają które z wyjść ma mieć przenoszone napięcie zasilania przychodzące z kabla antenowego. Jeżeli od strony odbiornika nie podajemy zasilania do wzmacniaczy ustawienie tych zwor jest dowolne.
    Z zastosowaniem wzmacniacza się wstrzymaj (na razie), w odległości 20 km od łazów sygnał TVP2 (najsilniejszy sygnał w okolicy) jest tak duzy że do prawidłowego odbioru trzeba stosować tłumiki. Mozesz sie spodziewać poziomów sygnału rzędy 90 dB a wzmacniacz który posiadasz ma maksymalny poziom wyjściowy 105 dB i zakres regulacji tylko 15 db co daje minimalne wzmocnienie 7 dB. W momencie uruchamiania instalacji po prostu wstaw "beczkę" w miejsce wzmacniacza i dokładnie sprawdź co z jakimi poziomami leci z jakiego kierunku.

    sukcesów
    pozdrawiam

  • #12 12 Lut 2009 13:02
    bodosz
    Poziom 10  

    Teoretycznie lepsza widoczność powinna być na Łazy. Na PeKiN mam po drodze cały Żoliborz.
    Miernik uniwersalny jak najbardziej dostępny.
    Takich instalacji nie wykonywałem. Jedynie zwykle na siatkówkach :-)
    Na co dzień w pracy wykonuje instalacje wykrywania pożaru i sterowanie automatyką budynku i inne niskie prądy, więc miernik nie jest mi obcy i kabelki też.

    Lokalizacja
    N: 52*18`30"
    E: 20*45`55"
    Truskaw gm.Izabelin, pow.Warszawa Zachód

    Poprawka co do odległości
    Łazy ~~27km
    PKiN~~17km

    Niestety ale pewnie dopiero w sobotę zamontuje maszt i będę mógł testować ale dlatego zbieram informacje.
    Pozdrawiam

  • #13 13 Lut 2009 10:16
    irekr
    Moderator

    Jeżeli złożysz całość według ogólnych zasad to nie powinno byc problemów.
    ATX-a na samą górę, nie przejmuj się piorunami, jak przywala to i tak skasuje wszystko.
    Antenę na kanały 10/11 zainstaluj tak byś mógł ja kręcić niezależnie od ustawienia ten na szczycie (do której możesz nie mieć dostępu po postawieniu)
    Chodzi o to by byc gotowym na sytuację, w której jedna antena patrzy na PKiN a druga na Łazy.
    Zwrotnicę załóż tak byś miał do niej wygodny dostęp stojąc na dachu. Wskazane jest założenie opornika 75 omów w miejsce niepodłączonej anteny UKF. Może być dowolnego typu, jak zajmujesz się automatyka to taki opornik powinieneś mieć. Jak nie masz 75 to mogą być dwa po 150 omów, wszelkie mutacje są możliwe.

    Na początek podłącz kabel do jednego, Twoim zdaniem najlepszego telewizora, najlepiej takiego w którym można zaprogramować kanał przez wybranie go z listy a nie "auto tuning". Bardzo wygodne są małe telewizorki przy antenie albo chociaż taki który będziesz widział, jak będziesz "kręcić". Jakbyś mógł pożyczyć jakiś wskaźnik sygnału to już będzie bosko. Dobrym pomysłem jest miliwoltomierz podłączony do kabla antenowego jako "odbiornik". Miernik podłączony do anteny ustawionej na Łazy powinien pokazać około 0,1 V w antenie.

    Nie używaj opasek (makaronu) do mocowania kabli. Rozpadną się w ciągu max 6ciu miesięcy. Dobra taśma 3M jest bezkonkurencyjna.

    Jak już wszystko złożysz to sprawdź czy przypadkiem nie zrobiłeś jakiegoś zwarcia. Oglądanie panoramy okolicy przez kilka godzin w lutym nie zawsze jest przyjemne.
    "Pelengację" zacznij od możliwie najsłabszego sygnału czyli TV4 na kanale 33 z Łazów i 45 z PKiN.
    Na spokojnie oceń jakość odbioru (nie tylko siłę sygnału) wszystkich sygnałów z Łazów I PKiN. Chłopakom z EMITEL-a system antenowy na UHF udał się tak średnio i ma on sporo dziwnych wcięć, co jest wynikiem zamontowania go na krawędzi masztu. Zwracaj uwagę na wielkość odbić. Mieszkasz dość daleko od lasu ale ten las jest wyższy od Twojego domu i sygnał może podlegać różnym zmianom.

    Wzmacniacza na razie nie instaluj.
    Daj znać jak wyszło...
    sukcesów

  • #14 13 Lut 2009 13:27
    bodosz
    Poziom 10  

    Dzięki za wskazówki.
    Cały osprzęt mam już przygotowany, tylko czekam na lepsze warunki pogodowe, aby włazić na dach z wiertarką :-)
    A jeszcze pytanko. Czy na tym samym maszcie mogę zamontować antenę sat, czy montować ją niezależnie od naziemnej?
    Pozdrawiam

  • #15 13 Lut 2009 14:33
    irekr
    Moderator

    Antenę satelitarna mocuje się zawsze jak najniżej, by uzyskać największą sztywność mocowania. Nawet lekkie kiwanie anteny na wietrze będzie powodowało rwanie sygnału.
    Dlatego antenę satelitarną jak najniżej, nawet na południowej ścianie, na ziemi, obowiązkowo na sztywnym. Do anteny satelitarnej trzeba mieć dostęp tak z przodu czy tyłu, by ja móc dobrze wizować. I lepiej na oddzielnej rurę (wspornik), mocowanie w podstawie masztu ma ten minus ze w razie konieczności lub przypadkowym obróceniu masztu ulega rozwizowaniu także satelita. Oszczędność tutaj to zły doradca.
    No i na jak najkrótszym kablu, tam leci około 1 GHz sygnał...

    I jeszcze jedna ważna uwaga; nie wolno wykonywać żadnych otworów w kominach. Mocowanie wyłącznie przy pomocy opasania na drutach lub taśmach. Pamiętaj o odporności instalacji na działanie wiatru.

  • #16 13 Lut 2009 15:26
    bodosz
    Poziom 10  

    I tu mnie zmartwiłeś co do mocowania do komina.
    Mam przygotowane zwykłe mocowanie na 4 śruby i do tego 1,5 sztyca.
    Ale są ku temu jakieś przesłanki by nie wiercić?
    Jak na poważnie to lecę zaraz kupić mocowanie opasaniem. (które wydaje mi się jakieś słabe)

  • #17 13 Lut 2009 17:08
    irekr
    Moderator

    Robienie dziur w kominie jest sprzeczne tak z prawem budowlanym jak i z rozsądkiem. Takie uchwyty zawsze po jakimś czasie odpadają...
    najlepszy uchwyt jaki istnieje to http://www.dipol.com.pl/uchwyt_antenowy_kominowy_oaw-01_E9210.htm natomiast nigdy nie kupuj http://www.dipol.com.pl/obejma_kominowa_ok-43t13_E8514.htm lub http://www.dipol.com.pl/obejma_kominowa_ok-50w13_E8516.htm.. te dwie ostatnie praktycznie nie dają się porządnie zaciągnąć.
    Pierwszy uchwyt na drut trzeba zakładać najlepiej w dwie osoby. Dobrze zaciągnięty drut powinien zachowywać się jak struna. W zależności od szerokości/długości komina będzie wydawał inny dźwięk, ale musi być wyraźnie słyszalny.
    Najlepszy byłby taki, który jest na taśmę ale co zaciągania służy gwintowany pręt/śruba zaciągana tak jak w pierwszym uchwycie.

  • #18 13 Lut 2009 17:29
    bodosz
    Poziom 10  

    Dzisiaj już nie zdążyłem pojechać, więc może kupie jutro na Wolumenie.
    Szczerze to myślałem o takiej obejmie na pręt, też z oferty Dipol. Wygląda solidnie.
    Niestety nie mam odwagi wchodzić na dach (ok 10m), tym bardziej że pokryty śliską blachodachówką, więc przy takiej pogodzie moja praca się odwleka.
    Jak tylko dam radę zrobić to od razu się odezwę.
    Pozdrawiam

  • #19 13 Lut 2009 21:08
    irekr
    Moderator

    Nie założyłbym tego u siebie. Prawdopodobnie po zaciagnieciu - mocnym - cała konstrukcja sie wygnie. Poza tym jest to jeden drut a nie dwa, zawsze dwa druty to stabilniej..

  • #20 13 Lut 2009 21:18
    bodosz
    Poziom 10  

    Faktycznie. Nawet tego nie zauważyłem.
    W takim razie to odpada i zasugeruje się Twoimi propozycjami.
    Jeszcze raz dzięki :)

  • #21 21 Lut 2009 17:44
    bodosz
    Poziom 10  

    Witam.
    Dzisiaj pogoda dopisała więc załadowałem się na dach i zrobiłem.
    Kupiłem jednak obejmę kominową na taśmach http://sat.sklep.pl/go/_info/?id=20551..
    Po wstępnym ustawieniu anten na Łazy okazało się że wszystkie kanały oprócz TVP1 są ok. Jedynka była wyraźna, ale na środku był duży przebijający pas.
    Po ustawieniu anteny VHF na PKiN i przestrojeniu TV odbiór jedynki b.dobry.
    Narazie działa na 2 odbiornikach i co ważne - nie montowałem wzmacniacza.
    Teraz pytanko.
    Jeżeli teraz obraz jest dobry, to nawet jak podepnę 6 odbiorników to obraz będzie bez zmian?
    Bo nie wiem czy zachować sobie ten wzmacniacz czy może go odsprzedać.
    Pozdrawiam i dziękuje.

  • #22 21 Lut 2009 20:41
    SP5ANJ
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Każdy następny odbiornik TV wprowadza tłumienie o około 3dB.

    Teoretycznie jeżeli będziesz miał razem 6 punktów z podłączonymi TV to 6*3dB= 18dB (to tylko dla prostszego wyjaśnienia).

    Więc zostaw sobie ten wzmacniacza bo na pewno będzie potrzebny.


    Pozdrawiam.

  • #23 21 Lut 2009 22:13
    bodosz
    Poziom 10  

    Ok. Dziękuje za wyjaśnienie.
    W takim razie sobie go zostawie.
    Pozdrawiam

  • #24 22 Lut 2009 19:11
    irekr
    Moderator

    Najpierw włącz ten dzielnik by pogonić te 6 odbiorników. Jeżeli na jakimś zabraknie sygnału, wówczas jest sens zastosować wzmacniacz bardzo dokładnie dobierając miejsce jego włączenia i ustawiona wielkość wzmocnienia.
    Melduj co wyszło....

 
Black Friday do -15%
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Ferguson