Zamontowałem sobie mikro elektrownie fotowoltaiczną off grid, więc chiński miernik znalazł sobie nowe zastosowanie, pokazuje bilans energii na akumulatorach. Topla zmieniła biegunowość, ale już jej nie sprawdzałem na pojemność, jedynie zmierzyłem jej RW - 19,4 mOhm. Kupilem kolejne wcielenie Exide 55ah 2012r za 50zł. Miał duże ubytki wody i pojemność ok 17ah. Jemu też zrobiłem przebiegunowanie, ale pojemności jeszcze nie mierzylem, jeszcze nie do końca się poddał, bo napięcie jałowe 12,62V. RW wczoraj 15,3 mOhm. Dziś po dobie Szajtan maszyny 14,1 mOhm.
Co do przeróbek, to nie sądzę, że trzeba by było redukować prąd impulsu. Cała jej uroda w tym, że ma potężnego kopa i trzeba iść raczej w krótkie i grube przewody niż odwrotnie. Kondensatorory użyłem takie jakie miałem w domu, nie kupowałem ich. Pracują już trochę czasu i nic się z nimi nie dzieje. Modyfikować i eksperymentowac oczywiście można, byle nie zrobić sobie lub komuś krzywdy.
Tak wyglądają i brzmią prądy Szajtan maszyny. Więc jak są jakiekolwiek podejrzenia na przerwanie obwodu, oberwania płyty, czy duże ubytki wody, poniżej poziomu płyt, to lepiej nie używać, bo może wybuchnąć.
https://youtu.be/vIHsLfcJpt4