Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dobry program do zarządzania siecią

sunrise69 09 Feb 2009 00:32 12200 11
Nazwa.pl
    sunrise69
    Level 2  
    Mam sieć prywatną i chciałbym mieć wgląd za pomocą jakiegoś programu do tego co inni użytkownicy i ile pobierają danych gdyż bardzo spowalniają łącze. Jest to 1 MB łącze w netii. Udostępniam te łącze bezprzewodowo. Użytkowników jest 12.
    Liczę na podpowiedzi i sugestie ze strony bardziej zorientowanych, z góry dzięki za pomoc
  • Nazwa.pl
    WMichał
    Level 32  
    Nie dziw się, że masz wolnego neta jak dzielisz go na 12 osób. Przejrzyj logi routera, tam masz informacje.
    sunrise69
    Level 2  
    Z założenia ten net ma służyć tylko i wyłącznie do przeglądania stron czy odczytywania poczty i nic wiecej oni o tym wiedzą ale jak to ludzie i tak nie posłuchają. Net chodzi elegancko do czasu jak ktoś nie zacznie coś ciągnąć z sieci.
    A można coś bliżej wyjaśnieć o co chodzi z tymi logami rutera ?? bo trochę nie wiem o co chodzi ??
  • Nazwa.pl
    radekb83
    Level 11  
    Jeżeli dzielisz łącze routerem to raczej małe szanse podejrzenia co kto robi (chyba, że soft zmodyfikujesz).
    Jeżeli rozsyłasz radiowo możesz pakiety śledzić ale to raczej mało etyczne zachowanie.
    Jeżeli dzielisz łącze serwerem linuxowym to masz masę narzędzi do tego. Wystarczy chociażby postawić serwer proxy (np. squida) i masz dynamiczne logi co kto w danym momencie otwiera (jakie strony WWW).
    sunrise69
    Level 2  
    hymmm no mam ruter i droga radiową udostępniam, ale muszę coś zrobić bo zamulają ten net po przez ściąganie różnych żeczy. Mam zamiar na Akces pointa wgrac nowe oprogramowanie ale narazie szukam czegoś innego
    alvaro99
    Level 22  
    nie chcę się wtrącać ale te Twoje rzeczy nie wróżą niczego dobrego ;)
    mar1aczi
    Level 26  
    Jeśli masz zwykły sprzętowy router SOHO (czyli takie pudełeczko do domu ;)) to na jego standardowym firmware niewiele zdziałasz. Popatrz za jakimś alternatywnym firmware do swojego routera badź będziesz musiał zakupić sprzęt który pozwoli filtrować ruch i będzie posiadał QoS. Przy zakupie rozważ RouterBoard'a z Mikrotikiem. Wiedza jednak będzie niezbędna bądź chęci i trochę zaparcia. W konfiguracji google będzie Ci pomocne :)
    gelkoz
    Level 10  
    A nie lepiej zostawić temat podglądania i kontrolowania a zamiast tego postawić HTB do zarządzania przydziałem pasma?
    sunrise69
    Level 2  
    hymmm no dobre macie pomysły no zobaczę coś na pewno wykombinuję
    alvaro99
    Level 22  
    polecam router vigor drytek 2500 ... tylko ze on po wifi nie chodzi i ma 4 porty :D ...mozna na nim pasma ustawić i z tego co pamiętam blokować P2P