Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lodówko-zamrażarka Argos CA 320 EKO, zamarzanie otworu odpły

ywcia 09 Feb 2009 10:24 5549 3
    ywcia
    Level 2  
    Witam
    Posiadam lodówko-zamrażarkę ARGOS CA-320 EKO. Posiada ona w środku na tylnej ścianie mały otwór do którego spływa skraplająca się woda. Problem polega na tym, że ten otwór ciągle zamarza. Jednego dnia zeskrobuję ten lód i przetykam ten otwór, a następnego dnia już otwór zamarza i gromadzi się lód. Lodówka ustawiona jest nas minimum. Nadmieniam, że używałam już wielu środków (sól, wrząca woda) i nic to nie daje. Proszę o radę bo nie wiem co mam robić?
    P.S. Tylna ściana w środku lodówki jest ok, tylko sam ten otwór zamarza.
    masio23
    Level 2  
    A lodowka była juz kiedyś naprawiana?? tzn był dobijany gaz? Może masz uszkodzony termostat.Od termostatu idzie taka kapilarka (rurka z zakonczeniem tam tez jest jakis gaz), ktory pod wplywem wyzszej temp. załancza termostat. sprawdz termostat bo to mogą byc dwie rzeczy:
    1.Za dużo gazu .... lub
    2 Termostat
    Lodowka za bardzo mrozi ona wogole sie wylancza?
    ROBSON33
    Admin of household appliances group
    Witam .
    Moim zdaniem mało czynnika chłodniaż się z tym upora.
    samsu100
    Level 23  
    A według mnie grzebanie w układzie chłodniczym nie pomoże. Zdarza się że po pewnym okresie użytkowania izolacja obudowy traci swoje właściwości (często nasiąka wodą) i zaczyna przemarzać. W szczególności że pewien odcinek rurki odpływowej idzie w ściane za zarażarką.
    Metody na naprawę widzę dwie: albo wyprowadzić rurkę odpływową na zewnątrz tyłu chłodziarki lub wydłubać izolację wzdłuż przebiegu rurki i ponownie ją zaizolować pianką. Chyba że sprzęt jest na gwarancji to oczywiście wtedy przysługuje wymiana produktu.