Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czujki alarmowe - co mżna z nich zrobić ?

Ping_ 09 Feb 2009 14:27 3035 7
Optex
    Ping_
    Level 10  
    Witam. Od jakiegoś czasu posiadam 5 rodzajów czujników ruchu. Jako że mam teraz trochę czasu chciałbym czegoś się o nich dowiedzieć, coś z nimi zrobić. Jako że nigdy nie bawiłem w czujniki ruch chciałbym się dowiedzieć kilku rzeczy:
    1) Czy są jakieś schematy jak to podłączyć
    2) Czy mogę zrobić z tego alarm - ale to chyba nie możliwe bez centralki :/
    3) Czy mogę zrobić z tego zwykły czujnik ruchu który zapala jakieś źródło światła i gasi go po pewnym czasie - i najlepiej jak to zrobić?

Z góry dziękuję za pomoc
  • Optex
    suworow
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Nie wiem czy zwróciłeś uwagę ale wysłałeś tylko dwa pingi.:D:D:D:D:D
    Dorób jeszcze dwa lub jeden skasuj.
    co do czujek to
    Z pięcionama rodzajami czujek mozna zrobic przynajmniej 5 róznych ( miedzy innymi te o które pytasz)rzeczy opisanych w przynajmiej 5 postach tu na forum. Przeczytaj je a potem pytaj do woli.
  • Optex
    Ping_
    Level 10  
    Oj przepraszam za te "kilka" tematów - od rana próbowałem zrobić jeden konkretny post ale cały czas mi wyskakiwał błąd i myślałem że te posty się nie wysyłają a tu niespodzianka :/

To miałbyć post ze zdjęciami konkretnych czujek ale widze że mi nie wyszło :/

Przepraszam.

P.S. dodałem teraz zdjęcia tych czujek - i chodzi mi dokładnie co z nich moge zrobić i do czego wogóle służą?
  • Helpful post
    suworow
    Tak jak pisałeś śa to czujniki alarmowe. żeby nie przeciagac tematu . t w każdej z nich jak i w wiekszości czujników alarmowwych wogóle da sie wyodrebnic 6 zacisków.
    2 sabotazu oznaczone najczęsciej jako tamper lub t. Generalnie pozostaja zwarte do siebie gdy czujnik jest zamkniety( spręzynka na plytce) i rozwieraja gdy jest otwarty
    2 linii oznaczane jako c i nc lub relay. Pozostaja zwarte ze soba gdy czujka ma zasialanie i nie wykrywa ruchu ( dioda sie nie świeci) i rozwieraja gdy czujnik wykryje ruch lub straca zasilanie ( zapali sie dioda)
    +- zasilanie gedzie podajesz cos w okolicach 12dc.

1 alarm kilka przekaźników przekaźnik czasowy np plc dantoma, sygnalizator, do uzbrajania radiolinia/zamek szyfrowy/ stacyjka/ lub zwykły ukryty wyłacznik. Zasilacz na 12V i ewentualnie akumulator. i prostownik.. W zasadzie zbudujesz w ten sposób prostą centrale analogową( ale z biegiem czasu mozna zawsze ja rozbudować ) Dla zabawy warto Finansowo niezbyt .Dokładając kilkadziesiat złotych kupisz używana centrale z klawiaturą.

2. sterowanie obwodami elektrycznymi. Przez zaciski relay przepuszczas minus zasialnia lampki i masz lampke która pali sie gdy nie ma Ciebie w pokoju i gaśnie gdy się tam zjawiasz. Ale wystarczy mały przelkaźnik i możes odwrócić ten niezbyt korzystny stan rzeczy. Może byc tez tak żejedna z czujek posiada styjk no ( raczej rzadkość) wtedy przekaźnik nie jest potrzebny Oczywiście mówimy tu o urz adzeniach zasilanych prądem stałym (zwróć uwagę na obciązalnośc styków czujnika by nie przesadzić z moca urzadzeń.) Gdybys chcial sterowac czyms na zmienne wtym 230 to kupujesz odpowiedni przekaźnik z cewka na 12 dc i stykami roboczymi na 230 v. Niestety jest to zazwyczaj koszt około 50 zl. a więc taniej wyjdzie zakup dedykowanego czujnika do zapalania lamp.
    Na poczatek miernik akumulaor i pobaw sie czujnikami by zobaczyć jaka bedzie reakcja na otwarcie spręzynki i czy wykrycia ruchu.
    Pozdrawiam

ps. Czy o to chodziło?
    Ping_
    Level 10  
    Oto mniej więcej mi chodziło :)

Jeden czujnik sobie już przetestowałem i lampka jest zapalona, i gaśnie gdy wykryje ruch :) niestety po 3 sek znowu się oświeca :/ ale spróbuję sam coś wykombinować i inne czujki przeestuje :) wtedy może zrozumiem jak to działa :) dziękuję za pomoc :)

A co do tej centrali alarmowej - masz może jakiś schemat bo posiadam jakąś klawiature z wyświetlaczem, jakiś głośnik ze stroboskopem - może mógłbym jakoś z tego zbudować prosty alarm żebym sam zrozumiał jak to działa :)
    suworow
    Ping_ wrote:
    Oto mniej więcej mi chodziło :)

Jeden czujnik sobie już przetestowałem i lampka jest zapalona, i gaśnie gdy wykryje ruch :) niestety po 3 sek znowu się oświeca :/ ale spróbuję sam coś wykombinować i inne czujki przeestuje :) wtedy może zrozumiem jak to działa :) dziękuję za pomoc :)

A co do tej centrali alarmowej - masz może jakiś schemat bo posiadam jakąś klawiature z wyświetlaczem, jakiś głośnik ze stroboskopem - może mógłbym jakoś z tego zbudować prosty alarm żebym sam zrozumiał jak to działa :)

No z tym zrobieniem własnej cyfrowej centrali i to w dodatku pod konkretną kalwiaturę to bym się chyba na razie nieco wstrzymał.
    Tak działa czujnik pir wykrywa ruch przekaźnik trzyma kilka sekund i puszcza> do wydłużenia tego czasu może posłużyć Ci np przekaźnikowy licznik czasu (PLC) Dantoma za jakeś 15 zł lub zdecydowanie bardziej rozbudowany ale i droższy firmy pulsar
    Pozdrawiam
    Ping_
    Level 10  
    suworow wrote:

No z tym zrobieniem własnej cyfrowej centrali i to w dodatku pod konkretną kalwiaturę to bym się chyba na razie nieco wstrzymał.
    Tak działa czujnik pir wykrywa ruch przekaźnik trzyma kilka sekund i puszcza> do wydłużenia tego czasu może posłużyć Ci np przekaźnikowy licznik czasu (PLC) Dantoma za jakeś 15 zł lub zdecydowanie bardziej rozbudowany ale i droższy firmy pulsar
    Pozdrawiam

No to z centralką się narazie zatrzymam :)

A żeby wydłużyć czas trzymania przekaźnika to gdzie należy wpiąć ten PLC ?
    suworow
    przez styki linii czujnika nalezy podac sygnal sterujący na plc a pod styki robocze PLC podłaczyć odbiornik. Układ taki nie bedzie zbyt doskonałym i nie do końca może spselniac twoje oczekiwania..Ale zawsze od czegoś trzeba zacząc....

ps.Jeżli chcesz sie troche tym pobawić i załapać o co chodzi dokup od razu kilka przekaźników, opóźniacz czasu i jakiś kontaktron. To może sie przydać.