Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Urządzenie przekaźnikowe sterowane poprzez COM i LPT

badgerman 09 Feb 2009 19:24 2428 3
    badgerman
    Level 14  
    Witam.

Na bazie artykułów
    http://www.jtz.org.pl/Html/mini/Coffee.pl-2.html#ss2.2
    http://www.hardwarebook.info/Serial_(PC_9)

Oraz programów napisanych dla dystrybucji Debian i NND starałem się stworzyć kartę zamykającą obwód dla 6 linii (5 sterowanych z portu LPT i jednej sterowanej z portu COM). Problemem było to, że urządzenie musi być podłączone pod 2 komputery które nawzajem się obserwują i w razie zawieszenia się jednego z nich drugi go resetuje. Ponadto jeden z komputerów ma możliwość zresetowania routera, całej sieci (Switche i druga podsieć z własnym routerem switchem i centralą telefoniczną), modemu1 i modemu2.

Problem z napięciami na porcie COM rozwiązałem poprzez wstawienie stabilizatora napięcia L7805CV Diody 1N4002 (jak mniemam pozwoli mi to osiągać napięcie wyjściowe +5V i 0V) dla sygnalizacji podłączyłem z rezystorem diodę.

Port LPT:
    podłączyłem linie wg schematu w artykule 1. Do każdej linii dodałem początkowo diodę 1N4002 i diodę Led z rezystorem. Spowodowało to niestety za duży spadek napięcia (do około 3.8V ) więc zrezygnowałem tego. teraz prowadzę wyprowadzenia z LTP do diody i do wejść bramek (bramki AND na układzie 4081, XOR 4070 i NOT 4069). Z bramek wyjścia prowadzić chciałem na tranzystory i na diody LED aby sygnalizować kiedy linia jest załączana...

Sprawę resetu komputera z LPT rozwiązałem w ten sposób, że 8 linii podzieliłem na 5 linii do sterowania i 3 linie które muszą przybrać odpowiednią wartość aby sygnał z pozostałych 5 był brany pod uwagę (pomierzyłem wyjścia komputera podczas startu - jeśli idzie prąd to na wszystkie piny, więc w teorii powinno to zabezpieczyć przed niechcianym rebootem sieci).

Teraz problemy:

1. posługując się schematem artykułu pierwszego do sterowania przekaźnikiem za pomocą tranzystora zobaczyłem dziwną rzecz

Vcc
                                      |
                                 +---------+
                                 |       __|__
                            Przekaźnik    /^\  Dioda 1N4002
                                 |       /---\
                                 |         |
                                 +---------+
                                 |
                               | /
                       4.7K   B|/ C
    port równoległy >-\/\/\/\/-|       Tranzystor NPN: BD547A lub 2N2222A
                               |\  E
                               | V
                                 |
    pin GND portu równ. >--------+
                                 |
                             Uziemienie

o co chodzi z wpięciem tej diody ? czy ona ma być wpięta równolegle z przekaźnikiem ? Jeśli tak to jak ona ma chronić ? Jeśli nie tak to jak ? Przed nim ? dlaczego sterowanie odbywa się na masie a nie za pomocą napięcia ?

2. Napięcie po przejściu przez bramkę jeśli są podpięte diody LED spada i nie jest w stanie wywoływać odpowiednich stanów w następnej bramce... Czy jest jakiś sposób aby zapobiec temu zjawisku ?

dla zainteresowanych dodaje także zdjęcia - może lepiej to wtedy zostanie zobrazowane - powyższy tekst jest może nieco zawiły, więc w razie niejasności z chęcią przybliżę każdy szczegół

prezeswal
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Witam.
    badgerman wrote:

o co chodzi z wpięciem tej diody ? czy ona ma być wpięta równolegle z przekaźnikiem ? Jeśli tak to jak ona ma chronić ? Jeśli nie tak to jak ? Przed nim ? dlaczego sterowanie odbywa się na masie a nie za pomocą napięcia ?

2. Napięcie po przejściu przez bramkę jeśli są podpięte diody LED spada i nie jest w stanie wywoływać odpowiednich stanów w następnej bramce... Czy jest jakiś sposób aby zapobiec temu zjawisku ?

Dioda jest włączona prawidłowo - zabezpiecza tranzystor przed przepięciami w chwili zatykania go.
    Rezystor szeregowy z diodą musi mieć większą wartość (ale dioda słabiej świeci) albo włączyć bufor (np. bramka 4050,inverter 4049, tranzystor, itp).
    Pozdrawiam.
    badgerman
    Level 14  
    no dobrze- nabyłem bufory serii 4050 - teraz inne pytanie - gdzie w nich się podaje napięcie i gnd ? jedyny rysunek jaki podsunęły mi google pokazuje że w lewym górnym i lewym dolnym ma być napięcie ??

ok - zdaje się że znalazłem jeszcze jeden:

Vss to na nasz gnd ?
    swoją drogąśmieszna ta kosteczka - aż dziwne że chińczycy jeszcze nie zrobili Hex-Buffera w obudowie dip 14, albo w dip16 7 buforów (w zasadzie dało by się to tam upakować - a tak nie dość że kość dłuższa to i napięcie nietypowo osadzone0