Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Czarny ekran po restarcie komputera- Compiz Fusion

ks_fenix 10 Lut 2009 21:26 4152 24
  • #1 10 Lut 2009 21:26
    ks_fenix
    Poziom 23  

    Zainstalowałem Compiz-Fuzion na komputerze(konfiguracja poniżej). APT-GET dociągnął pakiety z repozytoriów i je zainstalował. Instalacja przebiegła bez żadnych błędów. Dodałem odpowiednie wpisy do xorg.conf. A później zrestartowałem X'Y.
    Wszystko przeprowadziłem pod KDE. Compiz działał bez zarzutów dopóki nie zrestartowałem komputera. Komputer normalnie się uruchomił wpisałem hasło i zaczął ładować się KDE. Minął ekran ładowani i pojawił się pulpit. Jednakże ułamek sekundy po tym pojawia się czarny ekran. Widać jedynie kursor myszki i jak się zmienia(tak jakby natrafiał na pliki pod nim). Mogę bez problemu wejść do linii komend przy pomocy Ctrl+Alt+F1.
    Dodam, że nie mam czarnego ekranu pod Gnome i w nim mogę normalnie bawić się Compizem.
    Sterowniki zamknięte. Najnowsze jakie były na stronie AMD
    Konfiguracja komputera:
    Asus P5B, Intel E2160(malpa)2.4GHz, 3GB Ram 800MHz(2x1GB Geil, 2x512MB Elpida)
    Seagate 7200.11 ST3500320AS, grafika ATI Radeon Sapphire 2600XT 256MB
    System: Debian Lenny 5.0

    Compiz instalowany wg poradnika :
    http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=2720
    Jak naprawić ten czarny ekran i co zrobić, żeby Compiz normalnie współpracował z KDE?

    0 24
  • #3 10 Lut 2009 22:13
    ks_fenix
    Poziom 23  

    Niestety nic nie pomógł mi ten link. W jaki sposób mogę dodać autostartu KDE 3 program fusion-icon pod Gnome? Udało mi się dodać do autostartu Gnom'a compiza i normalnie się włącza.

    0
  • Pomocny post
    #4 10 Lut 2009 22:48
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Spróbuj:

    Code:
    sudo kate ~/.kde/Autostart/compiz.desktop

    Stworzy to nowy plik. Wklej do niego:
    Code:
    [Desktop Entry]
    
    Encoding=UTF-8
    Exec=compiz –replace gconf & kde-window-decorator &
    GenericName[en_US]=
    StartupNotify=false
    Terminal=false
    TerminalOptions=
    Type=Application
    X-KDE-autostart-after=kdesktop


    Spróbuj w ogóle czy compiz działa poprawnie pod KDE wpisując w konsoli w uruchomionej sesji X`ów:
    Code:
    compiz --replace &

    0
  • #5 10 Lut 2009 23:10
    ks_fenix
    Poziom 23  

    Po wpisaniu polecenia wywala mi komunikat:

    Code:

    debian:/home/fenix# kate ~/.kde/Autostart/compiz.desktop
    No protocol specified
    kate: cannot connect to X server :0.0
    debian:/home/fenix#

    Spróbuje wywalić compiza i od nowa go zainstalować plus od razu wrzucić do Autostartu pod KDE

    0
  • #6 10 Lut 2009 23:13
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Robiłeś to jako root albo przez sudo?

    0
  • #7 10 Lut 2009 23:14
    ks_fenix
    Poziom 23  

    Jako root. Wcześniej dałem su

    0
  • Pomocny post
    #8 10 Lut 2009 23:19
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Taki pakiet masz:
    apt-get install compiz-fusion-kde
    ??

    0
  • #9 10 Lut 2009 23:31
    ks_fenix
    Poziom 23  

    Nie nie miałem tego pakietu. Ale nic wcześniej wywaliłem compiza opcją remove w apt. Zrestartowałem X'Y i zainstalowałem na nowo compiza razem z pakietem compiz-fusion-kde, zrestartowałem X'Y i pojawił się nieszczęsny czarny ekran.

    Dodano po 50 [sekundy]:

    Co można zrobić dalej?

    Dodano po 2 [minuty]:

    Jest i 2 problem i to nawet pod Gnome: Otóż nie odtwarza mi normalnie filmów, ponieważ film migocze(nie cały ekran, lecz jedynie obraz z filmu).

    0
  • #10 11 Lut 2009 00:06
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Co do migotania filmu to w Mplayerze np. zmień wyświetlanie video na X11.
    Jak nie pomoże to:

    Z terminala edytuj plik xorg.conf:

    Code:
    sudo gedit /etc/X11/xorg.conf

    Sekcja "Device" musi wyglądać tak...

    Code:
    Identifier "Configured Video Device"
    
    Driver "fglrx"
    Option "VideoOverlay" "off"
    Option "OpenGLOverlay" "on"
    Option "TexturedVideo" "off"

    Najpierw spróbuj ze zmianą na X11 jako wyjście video to wymusza odtwarzanie filmów przez OpenGL i mi wystarcza. Druga opcja jest trudniejsza.
    Co do Compiz to do jutra coś wymyślę muszę pogrzebać w configach.

    0
  • #11 11 Lut 2009 13:11
    ks_fenix
    Poziom 23  

    Ok wieczorem spróbuje te konfigi pozmieniać.

    0
  • #12 11 Lut 2009 13:20
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Nie rzucaj się na konfig od razu bo sama zmiana na X11 powinna wystarczyć żeby Mplayer działał poprawnie.

    0
  • #13 11 Lut 2009 14:03
    ks_fenix
    Poziom 23  

    Tylko, że ja odtwarzam na Kaffeine tudzież na Totemie. Spróbuje bez tych konfigów. :D

    0
  • #14 11 Lut 2009 14:30
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda

    W opcjach kaffeine i Totema powinna być podobna opcja odpowiedzialna za sprzętowe odtwarzanie.

    0
  • #15 11 Lut 2009 17:47
    ks_fenix
    Poziom 23  

    W kaffeine była opcja, aby zmienić na openGL, ale brakowało jakichś wtyczek. W Totemie nie ma takiej opcji(a przynajmniej ja nie znalazłem). Zainstalowałem Mplayera i działa normalnie po ustawieniu na X11.
    Ale co dalej z tym czarnym pulpitem?

    0
  • #16 12 Lut 2009 13:13
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Daj w załączniku xorg.conf.
    Jeśli masz autologowanie to wyłącz i przed zalogowaniem się do X`ów przejdź do konsoli i wsmaruj:

    Code:
    sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg

    Da Ci to w rezultacie czysty xorg.conf (oryginał daj wcześniej tu!) i sesja KDE powinna wystartować. Jeśli ruszy to:
    Code:
    sudo aticonfig --initial

    i sterownik fglrx zrobi sobie nowy konfig.
    Jeszcze jedna sprawa. Jeśli masz Compiza w autostarcie KDE to go wyłącz.
    Podejrzewam błąd wyświetlania sprzętowego w KDE i dlatego Compiz się kładzie. Jak uruchomimy pomyślnie direct rendering to wtedy przywrócisz Compiz do działania.

    0
  • #17 12 Lut 2009 15:07
    ks_fenix
    Poziom 23  

    Autologowanie? Mi pojawia się ekran w którym mam podać hasło. Poniżej mogę wybrać rodzaj sesji: Gnome, KDE i inne.
    Mogę to zrobić po tym czarnym pulpicie poprzez Ctrl+Alt+F1?

    0
  • #18 12 Lut 2009 15:16
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Jak podajesz login i hasło ręcznie to nie masz autologowania. Logujesz się z palca.
    W oknie logowania powinna być do wyboru sesja konsoli.
    Po czarnym pulpicie jak to ładnie nazywasz ;) możesz tylko konieczny będzie restart X servera.

    0
  • #20 12 Lut 2009 17:49
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Ta sekcja:

    Code:

    Section "Extensions"
        Option         "Composite" "Enable"
    EndSection

    jest zbędna.
    Co z przekofigurowaniem sterownika jak pisałem wyżej?

    0
  • #21 12 Lut 2009 17:56
    ks_fenix
    Poziom 23  

    Niestety z przykrością muszę donieść, że prze konfigurowanie nie pomaga. Robiłem to w trybie filesave czyli w sesji czystej konsoli. Pliki niby zostały prze konfigurowanie poprawnie i została zapisana kopia zapasowa, lecz po zalogowaniu do KDE znowu jest czarny ekran. Robiłem to kilkukrotnie i jest to samo.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Dodam, że czarny ekran zniknął jedynie wtedy, gdy odinstalowałem compiza.
    Czy aktualizacja do KDE 4.1 mogłaby pomóc?

    0
  • Pomocny post
    #22 12 Lut 2009 18:07
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Jeśli już wsiadać na KDE4 to nie potrzeba Compiza. Większość efektów ma KDE4 - pływające okienka itp itd.
    Można wtedy zainstalować Compiz w wersji minimalistycznej dla samej Dekstop Cube i Rotate Cube.

    0
  • #23 12 Lut 2009 23:23
    ks_fenix
    Poziom 23  

    A więc próbowałem zainstalować KDE4, zainstalował się. Podczas do instalowywania programów, dostałem komunikat od APT, że kilkaset programów jest nieużywanych. Więc dałem polecenie apt-get autoremove. Niestety usunął mi wszystko z KDE.
    Spróbuje jeszcze raz od nowa zainstalować KDE.

    0
  • #24 16 Lut 2009 18:57
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Z sesji GNOME pozbądź się KDE3 i dopiero zainstaluj na czysto KDE4.

    0
  • #25 16 Lut 2009 19:19
    ks_fenix
    Poziom 23  

    Tak też zrobiłem i wszystko działa od kilku dni bez problemu :D.
    Czy można na tym pulpicie co jest normalnie umieścić ikony? Bo teraz muszę wchodzić nonstop w pasek i tam wybierać folder home/Desktop.

    0