Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z Hitachi CMT 2141

01 Gru 2002 10:20 2118 5
  • Poziom 2  
    Mam kłopot z TV Hitachi CMT 2141 który zrywa częstotliwość pionową i poziomą obrazu wizji, fonia jest OK. Menu wyświetlane na ekranie jest prawidłowe i stabilne. Podejrzewam układ scalony HA51339 SP-3 ale mogę się mylić. Jeśli ktoś spotkał się z takim przypadkiem proszę o poradę. Jeżyk :?
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • R.I.P. Zasłużony dla elektroda
    Układ scalony HA... to odpowiednik znanego M51339SP-3. Zanim go zaczniesz podejrzewać to należy upewnić się czy sygnał VIDEO wchodzący na p.18(SYNC SEP) jest prawidłowy(pomiar oscyloskopem). Nie znam rozwiązania układowego w tym odbiorniku ale w podobnym CMT2130 sygnał z tunera przechodzi przez przełącznik transoptorowy(HC3002) i już na tej drodze może zostać zniekształcony, co będzie powodować objawy jak u Ciebie.
  • Poziom 2  
    Dzięki za podpowiedź mam pewien kłopot muszę znaleźć lepszy oscyloskop, bo na tym co mam obecnie niewiele widać i przyjrzeć się sygnałowi Video. O efektach powiadomię.
    Jeszcze raz dziękuję, pozdrawiam.
    Jeżyk
  • Poziom 2  
    Okazało się że uszkodzenie polegało na wylaniu elektrolita 220/25 i przetrawienu ścieżki pod lakierem która podaje sygnał VIDEO wchodzący na p.18(SYNC SEP), po wymianie elektrolita i zmostkowaniu ścieżki TV pracuje normalnie.
    Dzięki za pomoc pozdrawiam.
    Jeżyk
  • Poziom 16  
    Znalazłem ten wątek i potwierdzam usterkę - elektrolit się zlał i przeżarło ścieżkę. Poza nim jeszcze kilka innych na module secam się zlało. Jakieś trefne te kondzorki (tej firmy).
  • Poziom 25  
    Witka.
    I ja dorzucę kamyczek do ogródka Hitachi.
    Ten sam kondziołek c700 220/25V.
    Siknęło z niego tak, że wysechł na wiór a elektrolitem załatwił ścieżkę masy do układu scalonego napędzającego linię.
    TV przechodził po włączeniu do stanu czuwania i koniec, nie chciał się załączać do pracy.
    Ponieważ wcześniej czytałem ten post, po wymianie kondensatora szczególnie przyjrzałem się drukowi i okazało się, że pod zielonym lakierem(druk z pozoru nieuszkodzony) miedź wyparowała.
    Tym samym swoim postem dziękuję za zwrócenie mi uwagi na typowy jak się okazuje w tym TV problem.
    HeJ