Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Sklep ElwronSklep Elwron
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[ATmega32]Nie mogę uruchomić LCD na zestawie ZL3AVR

11 Lut 2009 18:51 3107 25
  • Poziom 9  
    Witam
    problem polega na tym ze nie chce mi odpalic lcd (z reszta nic nie chce ruszyc) piny podlaczone sa poprawnie program napisany jest poprawnie zasilanie jest ~4,5 JTAG jest wylaczony a lcd nawet nie błyśnie. co jest nie tak??

    Poprawiłem tytuł - regulamin p.11.1
    [zumek]
  • Sklep ElwronSklep Elwron
  • Poziom 28  
    Złe napięcie/uszkodzony wyświetlacz/zły program/źle ustawione fusebity
  • Poziom 9  
    program jest dobra na 100% wyświetlacz jest nowy to chyba raczej jest dobry. czyli zostaje napięcie i fusebity (w BascomAVR JTAG jest 1.disable) napięcie musi być 5v ?
  • Poziom 28  
    w PDF'ie do wyświetlacza/sterownika podaje jakie powinno być. Ogólnie to twój temat nie opisuje wyczerpująco problemu, brak podstawowych danych więc nie da się pomóc za bardzo.
  • Sklep ElwronSklep Elwron
  • Poziom 9  
    w pdf zasilanie 5V. pisze program wrzucam do chipa (wszystko jest jak nalezy) odlaczam isp podlaczam lcd i nic sie nie dzieje .
    Config Lcdpin = Pin , Rs = Pinc.0 , E = Pinc.2 , Db4 = Pinc.4 , Db5 = Pinc.5 , Db6 = Pinc.6 , Db7 = Pinc.7
    tak sa podlączone piny i tak jest w programie.
    JTAG jest wylaczony (dowiedzialem sie na elektrodzie ze tak ma byc)
    co mam jeszcze napisac??
    aha caly ten zestaw to ZL3AVR
  • Poziom 23  
    Spróbuj pokręcić potencjometrem PR1 na płytce masz go obok LCD. Reguluje on kontrast wyświetlacza, ale w skrajnym położeniu może wygaszać wyświetlacz zupełnie.
  • Poziom 18  
    Powinno to wyglądać tak.

    Config Lcdpin = Pin , Db4 = Portd.3 , Db5 = Portd.4 , Db6 = Portd.5 , Db7 = Portd.6 , E = Portd.1 , Rs = Portd.0
    Config Lcdbus = 4
    Config Lcd = 16 * 4

    Nie Db4=Pinc.4 lecz DB4=portc.4 i powinno działać.
  • Poziom 9  
    podkręciłem potencjometr do końca widać tylko pola cyfr ale nic sie nie pojawia żaden tekst który był zadeklarowany w programie, no i nie ma podświetlenia, zrobiłem tak ja mówi spektra też nic. chyba jednak jest za niskie napięcie. w komplecie był zasilacz z przestawnymi napięciami. w instr zestawu zasilanie ma byc 9v na plytce jest zasilacz (prostownik, filtr, stabilizator) który na wyjściu ma 5V ale tylko wtedy gdy na wejściu bedzie 9V. a jak na zasilaczu przestawie na 9V to napięcie jest ponad 20V! więc płytke zasilam z ustawieniem 6V wtedy napięcie jest ~8,50V i teraz nie wiem co robić. załatwiać jakiś inny zasilacz czy co?
  • Poziom 18  
    Stabilizator 7805 do poprawnej pracy potrzebuje napięcia wyższego od wyjściowego o około 3,5V, a maksymalnie około 30V. Podłącz zwykły niestabilizowany zasilacz 9-12V i zmierz co wychodzi ze stabilizatora. Powinno być 5V. Jeśli jest inaczej to masz uwalony stabilizator.

    Przepraszam moderatorów za załącznik. Nie sprawdziłem. Post poprawiony - załacznik usunięty.
  • Poziom 9  
    czyli podłączyć ten zasilacz z napięciem np. 11V??
  • Poziom 18  
    Śmiało. Na płytce masz stabilizator 7805. Niestabilizowane 11V może być. Zwróć tylko uwagę na polaryzaję styków - żebyś nie pomylił +/-
  • Poziom 9  
    ok napięcie już mam z głowy. 5.05V. ale nadal jest to samo wyświetlacz nie ma podświetlenia i widać tylko pola liter. Nie ma tekstów ;/
    Kod programu:
    Code:

    $regfile "m32def.dat"
    $crystal = 1600000

     Config Lcdpin = Pin , Rs = Portd.0 , E = Portd.1 , Db4 = Portd.4 , Db5 = Portd.5 , Db6 = Portd.6 , Db7 = Portd.7
     Config Lcdbus = 4
     Config Lcd = 16 * 2

    Dim I As Byte





    Cls
    Lcd "##ATmega32## "
    Waitms 100
    Cls
    Waitms 10

    Lowerline
    Lcd "#######"
    Waitms 10
    For I = 1 To 10
    Shiftlcd Right
    Waitms 300
    Next I
    For I = 1 To 10
    Shiftlcd Left
    Waitms 300
    Next I

    Cls
    Lcd "################"
    Lowerline
    Lcd "###############"
    Cursor On
    End

    co jest nie tak z tym zestawem??

    Proszę o stosowanie znaczników [code] - uzupełniłem
    [zumek]
  • Poziom 18  
    Sprawdz, czy na 5 styku wyświetlacza LCD jest masa. To pin odczyt/zapis - powinien być na potencjale masy. Program jest OK. Sprawdz także, czy piny danych z LCD wchodzą na odpowiednie piny procka. Jak łaczysz gniazda - za pomącą złącz i taśmy - czy nie są odwrotnie połączone (lustro). Sprawdz bezpośrednio miernikiem czy pin z LCD dochodzą do pinów procka

    RS - 4 pin LCD do 14 pinu procka
    E - 6 pin LCD do 15 pinu procka
    Db4 - 11 LCD do 18 pinu procka
    Db5 - 12 LCD do 19 pinu procka
    Db6 - 13 LCD do 20 pinu procka
    Db7 - 14 LCD do 21 pinu procka
  • Poziom 9  
    wszystko jest ok na styku 5 jest masa. Piny lcd są poprawnie podłączone do procesora. A czy podświetlanie LCD jest wymuszane przez procesor czy powinno podświetlać zaraz po podłączeniu lcd do zasilania bez ingerencji procesora?? jak powinno odbyć się programowanie?? podłączyć programator wgrać soft odłączyć programator i później jakoś resetować procesor czy odłączać na chwile zasilanie?? a propo lcd do czego służą te 2 ostatnie piny lcd ?(pin 15 i 16 ) bo nie są nigdzie uwzględnione nawet na schemacie
  • Poziom 32  
    Cytat:
    a propo lcd do czego służą te 2 ostatnie piny lcd ?(pin 15 i 16 ) bo nie są nigdzie uwzględnione nawet na schemacie
    Właśnie tam podaje się napięcie odpowiedzialne za podświetlanie.
  • Poziom 18  
    Nie wszystkie wyświetlacze LCD mają podświetlenie. To właśnie piny 15 i 16. Podanie +5 na te piny powodują podświetlenie całego ekranu. Można je załączać programowo, ale trzeba kluczować +5 tranzystorem i sterować bazę pinem procka.

    Teraz dalej. Jakiej wersji BASCOMA używasz, jaki masz programator, czy masz skompilowany program bez błedów, Czy ten układ jest widziany przez Bascoma ? Czy udało Ci się zaprogramować choć raz ten procek?
  • Poziom 9  
    BASCOM-AVR
    programator stk200
    Program jest skompilowany bezbłędnie
    Układ jest widziany przez bascom
    Udaje mi sie zaprogramować procesor za każdym razem (tzn za każdym razem jak chcę go zaprogramować to wszystko jest ok nie wyskakują błędy, informacje że coś jest nie tak)
  • Poziom 18  
    To nie moze nie zadziałać. Jeśli programator widzi procek (programujesz pewnie z poziomu Bascoma) powinien Ci się zwiększać licznik programowań za każdym programowaniem. Czy tak jest? Czy podczas programowania widnieje prcek ATMEGA32? Jak masz ustawione fuse bity?
  • Poziom 32  
    Code:
    $crystal = 1600000 
    Tu tkwi twój błąd. Nie dość że chciałeś "nabrać" procka że masz zegar na 16MHz to jeszce ci to nie wyszło (napisałeś 1.6MHz). Wpisz tam 1000000 i po sprawie.
  • Poziom 9  
    dobra działa. zmieniłem port d na a. i wszystko działa tylko teraz bym chciał podświetlić ten wyświetacz. Spektra mógłbyś mi dokładnie wytłumaczyć jak to zrobić??
  • Poziom 18  
    Tranzystor BC548 kolektor do plusa - emiter do + LCD(15) -LCD(16) do masy. Baza przez ptranxystor 1k do dowolnego pinu procka. Sterowanie polego na ustwawieniu/resetowaniu pinu
  • Poziom 9  
    a czy moge zastosować BC547B ?? bo różni się tylko wzmocnieniem tak ??
  • Poziom 9  
    Dobra to już działa. ma jeszcze tylko jedno pytanie czy między emiterem tranzystora a 15 pinem lcd mogę umieścić potencjometr do ystawiania jasności podświetlenia ??
  • Poziom 32  
    Olej potencjometr i podłącz tranzystor do wyjścia generującego przebieg PWM. Wtedy procek będzie sterował jasnością podświetlania.
  • Poziom 9  
    ale istnieje taka możliwość ??