Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zmywarka Whirlpool ADP 5966 - kod F4 - pobiera wode

bobuss 11 Lut 2009 19:28 7317 10
  • #1 11 Lut 2009 19:28
    bobuss
    Poziom 16  

    Witam !!

    Mam problem z Zmywarką Whirpool ADP 5966. Po włączeniu programu i wciśnięciem przycisku start zmywarka pobrała wodę ( widoczna jest w komorze zmywarki) , następnie nic się nie dzieje przez ok 10 min - następnie wyświetla komunikat F4 na wyświetlaczu i mruga kontrolka START.

    Po rozkręceniu zmywarki mogę stwierdzić że :
    - wirnik pompy myjącej nie jest zablokowany ,
    - nie ma wycieków ,
    - na podstawce zbierającą wode pod zmywarką nie ma wody,czujnik na podstawce nie jest zablokowany
    - wąż odprowadzający brudną wode jest czysty ,
    - filtr jest czysty

    Co może być przyczyną??

    Zauważyłem , że jeden z czujników ( jest wkręcony od spodu w biały plastik który przekazuje wodę do pomp) ma odcięte kabelki - wygląda to na to że od nowości to było tak zrobione - czujnik jest biały wygląd to walec ok 3 cm)

    0 10
  • Pomocny post
    #2 11 Lut 2009 19:58
    schnauzerman
    Specjalista AGD

    Sprawdź czy coś nie blokuje turbinki pompy spustowej.

    0
  • #3 11 Lut 2009 20:09
    bobuss
    Poziom 16  

    nie , nic nie blokuje, turbina jest swobodna

    0
  • #4 11 Lut 2009 22:04
    ROBSON33
    Moderator AGD

    schnauzerman napisał:
    Sprawdź czy coś nie blokuje turbinki pompy spustowej.

    Lub czy pompa nie ma luzów?
    Jeżeli ma to silnik pompy do wymiany.

    0
  • #5 11 Lut 2009 22:09
    bobuss
    Poziom 16  

    jutro rano odłączę ją i podłącze do zewnętrznego źródła zasilania pompę spustową jak i pompę myjącą

    0
  • #6 11 Lut 2009 23:04
    Jasxx
    Poziom 21  

    czy ta część z odciętymi kabelkami ma podobny do tego wygląd:
    http://sklep.north.pl/rysunki/rysunki_czesci/38/3862178.jpg

    Jeżeli tak to nie masz czujnika NTC tylko OWI. Błąd F4 to problem z wypompowaniem wody, a skoro wszystko inne masz sprawne to zapewne czujnik OWI cały czas sygnalizuje obecność wody. Zapewne jest brudny i wystarczy go przeczyścić. Znajduje się on na dnie zmywarki, pod sitami po prawej stronie.

    Niepokojące jest jednak to, że po 10 min bez mycia masz ten błąd.

    0
  • #7 12 Lut 2009 00:21
    bobuss
    Poziom 16  

    wygląd tego czujnika jest zbliżony do tego:

    http://www.czesciagd.pl/images/481228268051.jpg

    różni się mocowaniem przewodów - ten na zdjęciu ma wkładane kabelki , a ten u mnie ma wyprowadzone kabelki , i są one jak by ucięte. za co jest odpowiedzialny ten czujnik?

    0
  • Pomocny post
    #8 12 Lut 2009 00:49
    Jasxx
    Poziom 21  

    To jest to! Jest to czujnik NTC od pomiaru temperatury. Tak więc masz na 100% OWI. jest on odpowiedzialny za pomiar temperatury wody, stan zanieczyszczenia wody i obecność wody. Przeczyść go. Pewnie jest zarośnięty brudem.

    1
  • #9 12 Lut 2009 21:05
    bobuss
    Poziom 16  

    Witam , zdiagnozowałem już przyczynę - jednak okazało się że nie zauwazyłem po wyjęciu pompy odprowadzającej na kanał doprowadzjący , w nim był jakis przezroczysty plastik który blokował turbine pompy.

    Mam jeszcze jedno pytanie - co oznacza błąd F0 i FB?? tak na przyszłość by wiedzieć by nie pisać już na elektrodzie:)

    0
  • #10 12 Lut 2009 22:28
    Jasxx
    Poziom 21  

    F0 - wada czujnika OWI, odpowiedzialny za sprawdzanie obecności wody, temperatury wody i stanu zabrudzenia wody
    Fb - wada zaworu rozdzielającego, odpowiedzialny za kierowanie wody do poszczególnych ramion w zmywarkach z opcją ich wyboru

    1
  • #11 12 Lut 2009 22:46
    bobuss
    Poziom 16  

    ok dziękuję , poprosze o zakonczenie tematu

    0
  Szukaj w 5mln produktów