Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

HELIX'y DB 62.1 w dzwiach Hatchback'a.

koks1990 11 Feb 2009 22:12 2127 21
    koks1990
    Level 10  
    Mam następujące pytanie, czy zestaw głośników HELIX DARK BLUE 62.1 nadawał by się do zainstalowania w drzwiach Golfa IV? Chodzi mi o zakup kompletu czyli 4szt. głośników wraz z maskownicami i zwrotnicami. Czy kupując zestaw z maskownicami i zwrotnicami będzie potrzebny jeszcze jakiś wzmacniacz czy to co jest w zestawie (2 x GŁOŚNIKI, 2 x TWEETER,2 x ZWROTNICA, OKABLOWANIE, ŚRUBY MONTAŻOWE) starczy. Chodzi mi o to, że przychodzi do mnie paczka, podłączam pod radioodtwarzacz Pioneer i ładnie gra czy trzeba coś jeszcze dokupić? Nie znam się za bardzo na tym, wiem, ze dobrze byłoby wygłuszyć drzwi, ale teraz pytam tylko o kwestię samych głośników.
    powalla
    Moderator of CarAudio
    Przychodzi, podłączasz według instrukcji i gra .
    dan7770
    Level 14  
    W zupelnosci wystarczy.Jak bedzie gralo pod samym radiem to juz inna kwestia,ale zestaw jest kompletny - czyli montujesz glosniki,podlaczasz kable i gra.
    koks1990
    Level 10  
    O, dzięki Panowie, o taką odpowiedź mi chodził, czyli konkret. Obawiałem się, że będę musiał zakupić jeszcze jakiś markowy wzmacniacz, a to wydatek rzędu min. 250 zł, czyli więcej od zestawu HELIX'ów DB 62.1.
    powalla
    Moderator of CarAudio
    Powoli, powoli nie tak szybko, bo jeśli dokupiłbyś wzmacniacz, to te DB pokazałyby dopiero "pazurki", a tak pod radiem to grać będą ale na cuda nie licz .
    koks1990
    Level 10  
    powalla - no nie liczę na cuda, ale chyba trochę będzie przyjemniej grało mi z przodu :) Raczej zakup wzmacniacza odpada. Na półce z tyłu mam wsadzone 2 głośniki Pioneer'a 60 RMS, wiem, że tu każdy neguje głośniki na półce, ale skoro już są to niech będą, nie będę jeździł z dwiema dziurami na podszybiu :)
    P.S. A jakie jest wasze zdanie o firmie Audion i Boshmann, szukałem na forum i opinie są raczej negatywne, więc jak, ten sprzęt jest rzeczywiście taki nędzny (chodzi mi o głośniki).
    Runcajs
    Level 25  
    Ale Ty chcesz jeden zestaw wlozyc w polke? Czy moze miec w przednich drzwiach w tylnych i w polce glosniki? ps. nikt nie kaze Ci z dziurami jezdzic kilka dni temu przekonalem kumpla i kupil cala polke bez dziur do mazdy razem z orginalnymi maskownicami do drzwi dal 100zl za uzywki to polowa ceny wspolnianych Helix'ow. A na wzmacniacz miejsce sie zawsze znajdzie tylko nie mozna wszystkiego robic na goraco ale pomalu przemyslec :) pozdrawiam
    koks1990
    Level 10  
    Runcajs - Golf 3 - drzwiowy, sorry, zapomniałem napisać, więc w tylne drzwi głośniki nie będą dawane. Na półkę nie chcę nic dawać, bo głośniki już tam są, choć jakoś specjalnie nie widzę potrzeby ich tam, ale jak są to niech już wiszą. Chcę do auta założyć:
    2x niskotonowe (Woofer'y)
    2x wysokotonowe (Tweeter'y)
    Dać to na 2 zwrotnicach i pytam czy jest sens, i czy to jakoś pogra :)
    Runcajs
    Level 25  
    Pogra zdecydowanie pogra ale zebys nie kombinowal z tymi na polce, a moglbys komus je sprzedac dolozyc do polki potem i miec nowa lub postarac sie jakos te dziury zaslonic.
    ukashec
    Level 22  
    Te głośniki nie są do "łupanki". Same ciężko się słucha ze względu na przewagę wyższego pasma (chyba że ktoś tak lubi). Myślę że dopiero odcięte od dołu z subwooferem pokazują na co je stać.
    koks1990
    Level 10  
    ukashec - a do słuchania rap'u i hip-hop'u się nadadzą? Co to znaczy "Myślę że dopiero odcięte od dołu z subwooferem pokazują na co je stać."? A może polecacie jeszcze jakiś inne zestawy głośników, jakie firmy są godne zaufania?
    ukashec
    Level 22  
    Te głośniki nie schodzą nisko i do takich ciężkich rytmów nie nadają się. Jeśli słuchasz hip hopu to ciężko o zestaw przedni który sam temu podoła. Poza tym jeżeli już to potrzebny jest wzmacniacz.
    koks1990
    Level 10  
    ukashec - jakieś pomysły, co wrzucić, żeby ODROBINĘ wzmocnić wokal i bass?
    ukashec
    Level 22  
    Mało w życiu słyszałem więc nie będę się wypowiadał na temat innych głośników. Może ktoś inny coś poleci.
    Ja osobiście gdybym słuchał hip-hopu zainwestowałbym w skrzynię do bagażnika i wzmacniacz, a wtedy przód nie musiałby grać basem i mogłyby to być nawet te helixy.
    pipekkk
    Level 12  
    Te glosniki basu nie maja i juz, wygluszenie im nie pomaga. Jak ktos sie nastawia na soczyste brzmienie, lepiej niech sobie odpusci - moja opinia.
    berylus
    Level 11  
    pipekkk wrote:
    Te glosniki basu nie maja i juz

Trochę basu jest, ale do HH, rap itp to za mało. Z takich budżetówek mogę polecić sinus live sl160. Przynajmniej woofery dają taką ilość basu, że jak nie odetnę przodu, to z tyłu mds08 nie ma co robić, ale w drzwiach jest taka sieka, że trzeba naprawdę dobrze je zrobić. Mówię oczywiście o starszej wersji, bo o nowych słyszałem, że nie są już za dobre, palą się czy coś takiego. Jak kupowałem je to porównywałem z jakimiś Hertzami, magnatami i tym podobne inne markeciarskie i jeśli chodzi o bass, to grały najlepiej.
    Aha i zapomniałem dodać, że muszą grać pod wzmakiem inaczej lipa.
    darekpasterski
    Level 11  
    Potwierdzam dziś założyłem i... wg mnie one raczej krzyczą , i nie chodzi tylko o woofer wysokie tęż są jakieś takie jak by zahaczały ciut za dużo o średnie tony, raczej żałuję zakupu, a zanosiło się na taki dźwięk już w media w gablocie ale pan powiedział że w samochodzie to inna bajka itd , lecz wg mnie barwa dźwięku pozostała ta sama.
    Ładniej grały nawet jakieś alpiny współosiowe ale posłuchałem mądrego pana i ...
    Bez suba to one raczej do smyczków a raczej o to mi nie chodziło .
    Radio clarion 288 usb+ wygłuszenie+ sub soling cp 1000 który jakoś to wszystko jeszcze ratuje , ale i tak słychac troszkę dziure między basem a średnimi tonami .
    Woolly24
    Level 17  
    Miałem te helixy i nie narzekałem. Im potrzeba zasilania - wzmacniacz to obowiązek. W dobrze wygłuszonych drzwiach i pod odpowiednim wzmacniaczem bas się ukazuje. Średnie nie są w nich złe. To sprzęt budżetowy więc kokosów nie będzie. Ale one grają i grają przyzwoicie. Pod co masz podpiętego tego solinga?
    Maverick_No1
    Level 12  
    Woolly24 wrote:
    Miałem te helixy i nie narzekałem.

"Te helixy" czyli nowe, czy stare? Sluchalem ostatnio starych helixow (koles je kupil ladne pare lat temu) i to zupelnie inne glosniki! Kilka razy pisalem, ze sprzedawca mi mowil, ze od jakiegos czasu helixy nie nadaja sie do niczego. Dopiero jakies 2 tygodnie temu zrozumialem, dlaczego helixy sa powszechnie zachwalane.

Ale jak powiedzialem - to zupelnie inne glosniki. Teraz nawet tanie alpiny czy jbl'e graja ladniej niz te DB 62.1

--
    pzdr:
    Mavi (Maverick No1)

edit: wtorny anaflabetyzm;)
    darekpasterski
    Level 11  
    Woolly24 Pod co masz podpiętego tego solinga?
    Pod nic, to jest tuba aktywna.
    ukashec
    Level 22  
    Maverick_No1 wrote:

"Te helixy" czyli nowe, czy stare? Słuchałem ostatnio starych helixów (koleś je kupił ładne parę lat temu) i to zupełnie inne głosniki! Kilka razy pisałem, ze sprzedawca mi mówił, ze od jakiegoś czasu helixy nie nadają sie do niczego. Dopiero jakieś 2 tygodnie temu zrozumiałem, dlaczego helixy są powszechnie zachwalane.

Ale jak powiedziałem - to zupełnie inne głośniki. Teraz nawet tanie alpiny czy jbl'e graja ładniej niz te DB 62.1

--
    pzdr:
    Mavi (Maverick No1)

Nowe tzn. kiedy kupione? Ja kupowałem swoje DB 62.1 w lipcu zeszłego roku...
    Maverick_No1
    Level 12  
    ukashec wrote:
    Nowe tzn. kiedy kupione? Ja kupowałem swoje DB 62.1 w lipcu zeszłego roku...

Ja sie dowiadywalem jakos w pazdzierniku/listopadzie, ale od kiedy konkretnie to nie wiem.

--
    pzdr:
    Mavi (Maverick No1)