Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Corsa B oświetlenie sufitowe nie gaśnie

tomi_154 12 Feb 2009 15:26 15437 11
    tomi_154
    Level 13  
    Witam szanownych fachowców :)
    Corsa B rocznik 95. Nie gaśnie żarówka po zamknięciu drzwi (włącznik oświetlenia i świateł jest wciśnięty więc to odpada) .
    Problem już występuje któryś raz , pierwszy raz się włączyło i nie zgasło jak wjechałem komuś w tył samochodu i dopiero jak podjechałem do warsztatu to mi gościu pogrzebał coś za lewym przednim reflektorem (tym po stronie kierownicy) i problem ustąpił .
    Poprzednio jak się nie chciało wyłączyć sam jakoś naprawiłem jak pogmerałem na chybił trafił tam w kabelkach za reflektorem .
    Ale wczoraj sam w nocy załączył się alarm i zapaliło się to cholerne światło kabinowe i nie gaśnie (ten wyświetlacz informacyjny też się pali)
    Pogrzebałem znowu za reflektorem ale nic to nie dało , więc wyjąłem bezpiecznik numer 1 (on jest od oświetlenia kabiny , klaksonu , świateł awaryjnych ).
    Jak wkładam bezpiecznik z powrotem to problem powraca.
    Wydaje mi się , że to zwarcie występuje przy dużej wilgotności powietrza.
    Proszę o każdą radę jak samemu się za to wziąć i gdzie szukać przyczyny.
    Mam miernik oraz taki tester z żarówką i żabką co się ją podłącza do masy=karoserii ale nie wiem do końca co on bada.

Ostatecznie poszukam elektryka , ale wolałbym nie płacić w kółko za to samo .
    enauto
    Level 29  
    Sprawdź włącznik krańcowy alarmu - ten od pokrywy silnika.
    tomi_154
    Level 13  
    Tak to wygląda jak na zdjęciu .

Czerwone strzałki wskazują dwa luźne przewody . Żarówka oświetleniowa bagażnika też nie gaśnie . Kostka taka czarna pod apteczką jest mokra. Zaraz pójdę sprawdzić ten czujnik co załącza alarm jak ktoś maskę podniesie (chyba jego masz na myśli )

Dodano po 40 [minuty]:

Tego końcowego włącznika alarmu to nie mam od czasu jak miałem pas przedni wymieniany :) teraz to stwierdziłem . Za to dodatkowo wykręciłem i psiknąłem WD40 te styczniki w drzwiach prawych i lewych i nadal to samo.

Dodano po 8 [minuty]:

Nie wiem jak rozebrać pokrętło/włącznik do świateł ...może się popsuł i czy jest w pozycji wyciągniętej lub wciśniętej to nie wyłącza oświetlenia.
  • Helpful post
    licho23
    Level 20  
    rozepnij tą kość za apteczką i się przyjrzyj dokładnie.
    User removed account
    User removed account  
    tomi_154
    Level 13  
    Kostka idzie na pierwszy ogień , potem ściągam plastikowy boczek o obejrzę czy nadkola nie przemiękły i czy wszystko nie pływa (wcale bym się nie zdziwił) . Dam znać jak poszło i co znalazłem ale dopiero jutro za dnia.
  • Helpful post
    User removed account
    User removed account  
  • Helpful post
    wwwsokol
    Level 24  
    tomi_154 wrote:
    Witam szanownych fachowców :)
    Corsa B rocznik 95. Nie gaśnie żarówka po zamknięciu drzwi (włącznik oświetlenia i świateł jest wciśnięty więc to odpada) .

Chyba to wykluczył.
    tomi_154
    Level 13  
    Napisałem , że gałka jest wciśnięta żeby nie dostać odpowiedzi ,że jak gałka jest wyciągnięta to się światło zapala i żebym ją wcisnął :P
    Samego uszkodzenia gałki nie brałem pod uwagę .

Gałkę też jutro rozbiorę jeśli dam radę się do niej dobrać , bo jeszcze tego nie rozbierałem ale pokombinuje.

Dodano po 38 [minuty]:

Oki już rozkminiłem jak się to rozbiera :) zdjęcie zapożyczone z allegro dla potomnych

Włącznik / gałkę rozebrałem , nawet jak ją od kostki odłączyłem to żarówka nadal się świeci więc problem w innym miejscu jest umiejscowiony.
    Jutro akcja suszarka , bo jak przewody z tyłu przy kostce są zalodzone to wystarczy ,że któryś ma przebicie ....

Na chłopski rozum wyobrażam sobie to tak :
    Karoseria jest masą a od włącznika wzdłuż samochodu biegną wiązki przewodów jednożyłowych plusowych które potem w kostkach się rozgałęziają i biegną do poszczególnych żarówek , na podgrzewanie szyby
    i do silniczka wycieraczki no i jeden dodatkowy tworzy obwód alarmu.
    I teraz jeśli przez nasz przewód plusowy do żarówki oświetlającej bagażnik płynie non-stop prąd to musi mieć zwarcie z innym przewodem ,w którym cały czas płynie prąd więc wypada na to ,że jest nim przewód od alarmu który dodatkowo jako jedyny nie przechodzi przez kostkę.

Teraz proszę mnie wyprostować jeśli moje wyobrażenie jest błędne
    a pomoże mi to lepiej ogarnąć problem.

Skombinowałem interesującą nas część schematu :

Lecz żeby go zrozumieć trzeba mieć odpowiednie wykształcenie/doświadczenie więc zostawiam to rasowym elektrykom - elektronikom

E13- oświetlenie bagażnika
    E14- oświetlenie kabiny
    S2.2 - wył. światła wewnętrznego
    S15,S17,S31,S32,S47 - wyłącznik drzwi i klapy bagażnika

Jeśli ktoś może wskazać punkty gdzie może być zwarcie ewentualnie przerwa to proszę o propozycje.
    pełny schemat + oznaczenia mogę wysłać zainteresowanym na priva
  • Helpful post
    licho23
    Level 20  
    Wilgoć w złączu za tylną lewą lampą masz z powodu pęknięcia wężyka spryskiwacza szyby tylnej w przelotce gumowej. Tam też mogą być poprzerywane przewody instalacji klapy . Poza tym alarmista pewnie nie odseparował obwodów drzwi i klap diodami i wszystkie lampiony się zapalają.
    tomi_154
    Level 13  
    Instalację alarmową zakładał mi znajomy znajomego pseudoelektryk z cyklu partacze.pl więc pewnie (na pewno) jest bez diod.
    Wytłumacz gdzie te diody i jakie być powinny to pomyślę na wiosnę żeby to poprawić.
    tomi_154
    Level 13  
    Sorki ale byłem chory (wyszło grzebanie na mrozie w elektryce :P )
    Problem rozwiązany poprzez demontaż lewego boczku pod apteczką i odseparowanie przewodów.
    Nie zauważyłem wycieku płynu spryskiwacza , bo wszystko było zalodzone na maxa w bagażniku butla od gazu w miejscu koła zapasowego i cała wilgoć tam się gromadzi . Poczekam do wiosny i konkretnie odizoluje wszystkie przewody.
    Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Problem rozwiązany = temat zamknięty.