Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Dekoder RDS -słaby sygnał MPX Diora AS502

marexsc 12 Lut 2009 17:57 4793 18
  • #1 12 Lut 2009 17:57
    marexsc
    Poziom 15  

    Zbudowałem sobie dekoderek RDS z postu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic710633.html z myślą podłączenia pod DIORA AS502.Sygnał podłączyłem pod 6 pin układu TDA1578A,rezonator 4.3320Mhz płytka wykonana bardzo starannie wygląda prawie identycznie jak ta ze zdjęcia,elementy takie jak na schemacie nic nie zmieniane.Układzik działa tylko nie wiem czy do końca poprawnie bo tylko na jednej stacji w dodatku ta stacją to R.Maryja wyświetla informacje.Radio to jest najsilniejszą stacją u mnie w okolicy pózniej RMF MAXX i RMF a na tych już RDS nie wyświetla,mam wrażenie że wychodzi za słaby sygnał z TDA1578 żeby wyświetlić informacje.Orginalnie zamontowany RDS w radiobudziku oraz w radiu samochodowym pokazuje mi RDS na wszystkich stacjach także napewno nadają.

    Dodano po 17 [minuty]:

    Przeleciałem schemacik i wpiąłem dekoderek pod 11 noge układu TDA6100 dekoderek wystartował,wyświetla na każdej stacji,nie wiem na 100% czy dobrze wpiąłem ale działa i tak mi wystarczy poniżej efekty

    -1 18
  • #2 03 Mar 2009 20:07
    riksza13
    Poziom 10  

    Właśnie zbudowałem taki dekoder i miałem ten sam problem ale już sobie poradziłem.
    To tak podepnij się do potencjometru R218 środkowe wyprowadzenie.
    Wszystko działa jak cza.

    Dodano po 5 [minuty]:

    Dekoder RDS -słaby sygnał MPX Diora AS502

    0
  • #3 12 Mar 2009 23:33
    dayus
    Poziom 21  

    Wydaje mi się,ze u mnie jest ten sam problem w Elizabeth Hi-Fi... bo też na nie każdej stacji pokazuje się RDS, jedyny napis to: RDS Decoder.

    Ja wpinam się w 3 nogę UL1601N - jest to wejście do układu stereo. Ale oryginalnie mam tam zmieniony dekoder na TA7343.

    Teraz powiedzcie mi Panowie,czy zauważacie ściszenie dźwięku,bądź tez zmianę jakości odbioru po podłączeniu RDS u i jego wyłączeniu? U mnie jest zauważalna ta różnica i nie wiem jak się mam jej pozbyc:/

    0
  • #4 13 Mar 2009 05:57
    marexsc
    Poziom 15  

    Podejrzewam że wpinasz nie w to miejsce co trzeba,jak wpinałem układ pod TDA1578A to też było to słychać jakby ciszej i więcej szumu natomiast jak podpiąłem pod TDA1600 żadnych zmian przynajmniej słyszalnych

    0
  • #5 13 Mar 2009 06:53
    dayus
    Poziom 21  

    Musze przeanalziowac Twoj schemat. Tam masz tda1600 czy tea160oo?

    0
  • #6 13 Mar 2009 08:44
    marexsc
    Poziom 15  

    Faktycznie namieszałem,u mnie siedzi TEA6100 w pierwszym poście też wkradł się błąd nie TDA tylko TEA i nie 1600 tylko 6100

    0
  • #7 13 Mar 2009 13:52
    dayus
    Poziom 21  

    Wydaje mi sie,ze wepne się przed rezystorami i kondensatorami na wejsciu dekodera stereo, sygnał wezmę prosto z tranzystora i wtedy chyba bedzie lepiej,bo tylu ukladów scalonych u mnie nie ma.

    0
  • #8 16 Mar 2009 15:22
    dayus
    Poziom 21  

    Sygnał MPX ma byc doprowadzany do RDSu przewodem koncentrycznym?

    0
  • #9 16 Mar 2009 17:02
    sq6ade
    Poziom 40  

    Nie - przecież podnośna RDS to nie są megaherce tylko dziesiątki kHz. Może być nawet kabel od żelazka.

    0
  • #10 16 Mar 2009 17:30
    marexsc
    Poziom 15  

    Napewno nie zaszkodzi,dodam tylko tyle że jak miałem zle wpięty i sygnał był słaby podłączenie kablem ekranowanym bardzo pomogło

    0
  • #11 17 Mar 2009 20:23
    dayus
    Poziom 21  

    A mieliście tak,ze literki powoli wskakiwaly i byly niepelne słowa pokazywane? Bo to mnie jeszcze zastanawia? Moze sprobowac sie wpiac w inne miejsce?

    0
  • #12 17 Mar 2009 20:26
    sq6ade
    Poziom 40  

    Tak jest jak sygnał stacji jest słaby/zakłócony albo kiepsko dostrojony tuner do fali.

    0
  • #13 17 Mar 2009 21:04
    dayus
    Poziom 21  

    Zawiesza sie pokazywanie RDSu nawet z innej fali, mam ustawione radio o innej czestotliwosci,a na wyswietlaczu pokazuje mi sie jeszcze informacja RDS z poprzedniego radia.

    Fale odbierane są w miarę OK, bez szumów itpo,ale informacje na wyswietlaczu nie sa pokazywane calkiem ok.

    0
  • #14 17 Mar 2009 21:07
    sq6ade
    Poziom 40  

    Takie coś mi się nie przytrafiło a używam tego dekodera od dawna.

    0
  • #15 17 Mar 2009 21:17
    dayus
    Poziom 21  

    Czy kwarc 433NDK26. to 4,332Mhz? Bo taki mialem,to tam wsadzilem,nie wiem,czy wtedy z innym kwarcem bedzie to dzialalo OK,czy w ogole,czy z jakimis bledami. Moze tutaj jest błąd?

    RDS praktycznie dobrze pokazuje mi tylko na 1 czeskim radiu F1, Radiu ZET i to chyba wszystko. Radio Maryja jeszcze jakos tam pokazuje, RMF i inne radyjka. Ale na wiekszosci w ogole nie pokazuje.
    Choć sprawdzam to na 1m kablu zamiast anteny,ale dzwiekowo fale są odbierane OK. Na stero tylko czasem lekki szum.

    Mam zmienioną głowicę UKF na Glorię(wzmocnienie ustawione na stałe na 5V), dekoder Stereo na TA7343, ale to chyba nie powinno być problemem.

    Probowalem się wpinac w roznie miejsca przy wejsciu stereodekodera, za tranzystorem i po tranzystorze, żadnych efektów:/

    To jak gubi sie sygnal,badz zmieniana zostaje fala na inną, to powinien pojawić się napis RDS Decoder? U mnie wiesza sie na pozostalych informacjach.

    0
  • #16 17 Mar 2009 21:24
    marexsc
    Poziom 15  

    Napewno słaby sygnał (miałem te same objawy) musisz spróbować wpiąć się w inne miejsce,nie ma po drodze żadnego PR albo oporu ? W diorze siedzi PR i trzeba się wpiąć przed nim inaczej dzieją się takie właśnie cuda.

    0
  • #17 17 Mar 2009 21:26
    sq6ade
    Poziom 40  

    Z tym kwarcem będzie OK.
    Natomiast jeśli na stereo masz jakieś szumy to RDS też może nie działać.
    Zadbaj o dobrą antenę.

    0
  • #18 17 Mar 2009 21:31
    marexsc
    Poziom 15  

    nie wiem czy to jest ten sam kwarc,ale można spróbować 8.664Mhz i jedną noge zewrzeć do masy powinno działać.

    0
  • #19 17 Mar 2009 21:39
    dayus
    Poziom 21  

    Jeśli ktoś zna się dobrze na radiu, tzn. zasady dzialania superheterodyny,detektora itp, to móglby mi powiedziec dokladnie w które miejsce sie mam wpiąć.

    W te punkty(czerwone) się wpinałem:
    Dekoder RDS -słaby sygnał MPX Diora AS502

    Efekty zawsze takie same. Może spróbować się wpiąć na wejście/wyjście filtra/cewki F3? Tylko,że tam jest coś ponad 10V,wiec chyba mogę tym uszkodzić układ RDSu.
    Bo już jednego TDA7330B uwaliłem,poprzez podanie zbyt wysokiego napięcia na wejście sygnałowe.


    --edit--
    Po instalacji anteny UKF (A0200) RDS pracuje dużo lepiej ;) Czyli za słaby sygnał miało. Ale jeszcze nie na każdej stacji pokazuje,ale jest dużo lepiej ;)

    0
  Szukaj w 5mln produktów