Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Hyundai Q770 - zmniejszony obraz

cris69 12 Feb 2009 22:00 3625 2
    cris69
    Level 10  
    Witam
    Parę tygodni temu zakupiłem kartę graficzną Asus GeForce 9600 GT i po zainstalowaniu zauważyłem, że obraz wyświetlany na monitorze się zmniejszył tzn. pojawiły się wąskie czarne paski wokół ekranu monitora ( na starej karcie graficznej wszystko było ok. ) . Monitor to Hyundai Q770 17”. Jakie kolwiek próby zmiany ustawień na monitorze nie dają pożądanego efektu, rozciąganie obrazu w pionie czy w poziomie powoduje „chowanie się obrazu pod czarnymi paskami”, przywracanie ustawień fabrycznych monitora również nie pomaga. Próbowałem wszystkich możliwych ustawień w panelu sterowania nvidia, zmiana rozdzielczości, częstotliwości itd. wszystko bez zmian ( choć przy 85 Hz jest jeszcze gorzej - wyższa lub niższa może być )Instalowałem najnowsze sterowniki jakie są do pobrania ze strony nvidi, dwa razy formatowałem system, resetowałem bios.
    I to jest pierwszy problem, a drugi to taki, że karta graficzna ma oczywiście wyjście TV podłączyłem więc odpowiedni kabel ( s-video – scart ) do telewizora ( kineskopowy Fhilips 29” ) i wszystko niby ok. (jakość oczywiście nie powala na kolana ale filmy da się oglądać ) poza tym, że czarne paski pojawiły się również na ekranie telewizora. O ile ich szerokość na monitorze wynosi parę mm, do czego z bólem można się przyzwyczaić, to na ekranie TV ok. 2 cm. czego już zaakceptować się nie da.
    Moje pomysły się wyczerpały, ręce opadły, błagam POMOCY!!!
    Karta graficzna j/w.
    System XP sp3
    andrzejlisek
    Level 29  
    Sprawdź, czy te same problemy z obrazem występują na innym monitorze.

Zainstaluj program PowerStrip i w nim popróbuj różne ustawienia. Ten program pozwala dokładnie kontrolować wszystkie parametry związane z analogowym sygnałem obrazowym.

Często karty graficzne z wyjściem TV-Out fabrycznie dają obraz z marginesami.

Czasem (zależy od sterownika) wystarczy poszukać odpowiednich ustawień i pokombinować.

Ponadto istnieje program "TV Tool", który działa tylko z kartami NVidii (nie wiem, czy wszystkie, czy tylko niektóre), ponoć pozwala wyświetlić obraz na całym ekranie.

Jeżeli wszystko, co związane z wyświetlaniem na TV zawiedzie, to można wyprowadzić na telewizor sygnał ze złącza VGA na 2 sposoby, które różnią się ceną, jakością i trudnością w użytkowaniu.

1. Zakup mikroprocesorowego konwertera VGA->TV, koszt ok. 150zł. Konwerter podłącza się pod wyjście VGA, a do konwertera podłącza się telewizor. Nie potrzeba żadnych sterowników. Konwerter od strony komputera jest tym samym, co monitor. Niektóre konwertery pozwalają podłączyć monitor i wtedy i na telewizorze i na monitorze będzie taki sam obraz.

2. Zakup lub zbudowanie prostej przejściówki VGA->EuroScart. Tutaj konieczny będzie program PowerStrip, nie da się wyświetlać naraz obrazu na monitorze i na telewizorze. Koszt takiego czegoś w częściach ok. 10-20zł. Na forum dużo informacji na ten temat, jak skonfigurować, żeby działało.
    cris69
    Level 10  
    Wielkie dzięki za podpowiedź. Jeszcze nie próbowałem wymienionych programów ale obawiam się, że niewiele pomogą ( kombinowałem już z programem RivaTuner ) no ale oczywiście sprawdzę.
    Problem jest o tyle dziwny, że do monitora i telewizora podłączyłem inny komputer i kwestia marginesów jest dokładnie taka sama ( w przypadku telewizora zmniejszony obraz występuje nie tylko przy wyświetlaniu obrazu z komputera, ale również po odłączeniu i wyświetlaniu wszystkich programów TV oraz z innych źródeł np. z nagrywarki. Wygląda na to, że moja karta graficzna wprowadziła trwałe zmiany w ustawieniach wyświetlania obrazu w obu urządzeniach. Dostępne funkcje zmiany ustawień w monitorze i TV nie dają możliwości cofnięcia tego efektu. Wydaje mi się, że może to mieć coś wspólnego z częstotliwością odświeżania . Dla monitora kombinacja niektórych ustawień typu rozdzielczość-częstotliwość daje jeszcze gorszy efekt. Dla TV jedyna dostępna częstotliwość to 60Hz a wydaje mi się, że powinno być 50Hz.
    Na innym forum zasugerowano mi regulację odchylenia pionowego i poziomego potencjometrami na kineskopie i jeśli nic innego nie pomoże to chyba spróbuję.