Witam
Potrzeba matka wynalazków i przyszło człowiekowi pogrzebac w laserach.
Potrzebuje wskaźnika dużej mocy, wybór padł na laser DVD - miałem zepsuta nagrywarke.
Rozebrałem sprzęt, wyjąłem laser, zbudowałem eksperymentalny układ do zasilania i test - laser działa.
Przygladam sie dalej głowicy odkrywam drugi układ. Laser?
Nagrywarka z LightScribe wiec możliwe.
2 lasery - jedna wyjsciowa soczewka ->ciekawy układ optyczny wewnatrz głowicy.
Konkretnie każdy z laserków ma własną soczewke, nastepnie sa płytki (szklane?) po 1 na laser, umieszczone pod różnym kątem (odbicie wewnetrzne?) oraz pryzmat (tak to wygląda, chcociaz jest bardzo podobne do płytek) za tym szkielko (podejżewam ze jakis filtr, ciekawie wycięty, płaski, ale nie kwadrat/prostokat ale romb) i za tym soczewka wyjsciowa.
Oczywiście pominąłem 'dziurke' która promienie wracaja i trafiaja na jakiś układ scalony (14 nózek, przeźroczysta obudowa )
I pytania:
1. Jakiej mocy tego 2 lasera moge się spodziewac?
2. Cóż to za filtr na wyjsciu
3. Czy wykozystanie soczewki wyjsciowej w kolimatorze to dobre wyjscie?
(dla lasera głównego nie udało mi się wyjąc jego 'osobistej' soczewki ;] )
Przepraszam jesli się powtarzam, ale nie znalazłem nigdzie tematu odpowiadającego na te pytania.
Edit. Co do filtra, własnie zauważyłem na forum post, w którym pisze ze jest to siatka dyfrakcyjna. Kolejne pytanie - Po cóż ona tam się znajduje?
Potrzeba matka wynalazków i przyszło człowiekowi pogrzebac w laserach.
Potrzebuje wskaźnika dużej mocy, wybór padł na laser DVD - miałem zepsuta nagrywarke.
Rozebrałem sprzęt, wyjąłem laser, zbudowałem eksperymentalny układ do zasilania i test - laser działa.
Przygladam sie dalej głowicy odkrywam drugi układ. Laser?
Nagrywarka z LightScribe wiec możliwe.
2 lasery - jedna wyjsciowa soczewka ->ciekawy układ optyczny wewnatrz głowicy.
Konkretnie każdy z laserków ma własną soczewke, nastepnie sa płytki (szklane?) po 1 na laser, umieszczone pod różnym kątem (odbicie wewnetrzne?) oraz pryzmat (tak to wygląda, chcociaz jest bardzo podobne do płytek) za tym szkielko (podejżewam ze jakis filtr, ciekawie wycięty, płaski, ale nie kwadrat/prostokat ale romb) i za tym soczewka wyjsciowa.
Oczywiście pominąłem 'dziurke' która promienie wracaja i trafiaja na jakiś układ scalony (14 nózek, przeźroczysta obudowa )
I pytania:
1. Jakiej mocy tego 2 lasera moge się spodziewac?
2. Cóż to za filtr na wyjsciu
3. Czy wykozystanie soczewki wyjsciowej w kolimatorze to dobre wyjscie?
(dla lasera głównego nie udało mi się wyjąc jego 'osobistej' soczewki ;] )
Przepraszam jesli się powtarzam, ale nie znalazłem nigdzie tematu odpowiadającego na te pytania.
Edit. Co do filtra, własnie zauważyłem na forum post, w którym pisze ze jest to siatka dyfrakcyjna. Kolejne pytanie - Po cóż ona tam się znajduje?