Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Laser DVD -> soczewka, pryzmat, filtr czyli co i jak?

Osmo 13 Feb 2009 13:08 7869 8
    Osmo
    Level 18  
    Witam
    Potrzeba matka wynalazków i przyszło człowiekowi pogrzebac w laserach.
    Potrzebuje wskaźnika dużej mocy, wybór padł na laser DVD - miałem zepsuta nagrywarke.

Rozebrałem sprzęt, wyjąłem laser, zbudowałem eksperymentalny układ do zasilania i test - laser działa.
    Przygladam sie dalej głowicy odkrywam drugi układ. Laser?
    Nagrywarka z LightScribe wiec możliwe.

2 lasery - jedna wyjsciowa soczewka ->ciekawy układ optyczny wewnatrz głowicy.
    Konkretnie każdy z laserków ma własną soczewke, nastepnie sa płytki (szklane?) po 1 na laser, umieszczone pod różnym kątem (odbicie wewnetrzne?) oraz pryzmat (tak to wygląda, chcociaz jest bardzo podobne do płytek) za tym szkielko (podejżewam ze jakis filtr, ciekawie wycięty, płaski, ale nie kwadrat/prostokat ale romb) i za tym soczewka wyjsciowa.

Oczywiście pominąłem 'dziurke' która promienie wracaja i trafiaja na jakiś układ scalony (14 nózek, przeźroczysta obudowa )
    I pytania:
    1. Jakiej mocy tego 2 lasera moge się spodziewac?
    2. Cóż to za filtr na wyjsciu
    3. Czy wykozystanie soczewki wyjsciowej w kolimatorze to dobre wyjscie?
    (dla lasera głównego nie udało mi się wyjąc jego 'osobistej' soczewki ;] )

Przepraszam jesli się powtarzam, ale nie znalazłem nigdzie tematu odpowiadającego na te pytania.

Edit. Co do filtra, własnie zauważyłem na forum post, w którym pisze ze jest to siatka dyfrakcyjna. Kolejne pytanie - Po cóż ona tam się znajduje?
  • Helpful post
    Carll
    Level 15  
    Ad.1 100-150mW w IR
    Ad.2 Może to być lustro dichroiczne lub jakiś polaryzator.
    Ad.3 Używasz soczewki wyciągniętej z głowicy lasera? Nie jest to dobre na dłuższą metę rozwiązanie ale na początek ok.
    Osmo
    Level 18  
    Jak rozumie orginalna soczewka jest kiepskiej jakości?
    Czym w takim razie ją zastapic?

Tymczasem nie chce upalic lasera, dlatego chce zbudowac zródło pradowe w oparciu o 7805CT, na podstawie aplikacji:
    Laser DVD -> soczewka, pryzmat, filtr czyli co i jak?

Czy jest to dobry układ do zasilania lasera?

Czy napięcie 5V jest ok?
    Inne posty nieźle namieszały mi w kwestii napięcia, twierdzac ze ważny jest prąd a nie napięcie.
    Carll
    Level 15  
    Kolimator z bazarowego wskaźnika będzie już lepszy .

Myślę ze LM317 będzie dobrym materiałem na źródło prądowe.

W diodach laserowych ważne jest natężenie (A) a nie napięcie zasilania, 5V jest ok.
    Osmo
    Level 18  
    W tej chwili stosuje soczewke z bazarowego laserka, w testowym kolimatorze.

Zastosowałem 7805CT, R1 34 Ohm co daje ok 147mA + Ib (wyczytałem że to 3mA) i jest nieźle.

Jutro dopracuje kolimator, natomiast inne tematy mówią ze optyka z bazarowego laserka raczej się nie nadaje. O ile można to optyka nazwac.

Planuje uzyskac w miare równoległą wiązke. Testy wykazały ze teraz na 25 metrach plamka ma kilka centymetrów, także jutro zbuduje kolimator z bardziej precyzyjną regulacją (obecnie mam gwint o skoku 1,75mm).

Z założenia układ bede sterował poprzez mikrokontroler (znajdzie się w uzadzeniu sterowanym przez uC), zapewne impulsowo poprzez PWM. Czas pracy przewiduje ok 5 minut nie wiecej (jednorazowo, praca ciagła (zasilanie impulsowe), by oko odbierało wiązke jako ciągły, nie migoczacy promien).
    Carll
    Level 15  
    Na stronie tme.pl jest dioda z optyka HLDPM10-650-3 i to jest według mnie dobre rozwiązanie . A co to będzie za urządzenie ze będziesz tym sterować przez uC? Jakieś urządzenie biostymulacyjne?
    Osmo
    Level 18  
    hehe, nie, nie bawie sie w takie rzeczy, to wykracza poza moje zainteresowania i wiedze.

Buduje montaż do wykonywania astrofotografii (fotografii nocnego nieba, w moim wypadku głównie konstelacji) i laser ma pomaga w dokładnym wycelowaniu osi obrotu w gwiazde polarną by potem precyzyjnie ustawic montaż na biegun ;)

Napęd urządzenia sterowany jest poprzez mikrokontroler (precyzyjne ustawianie obrotów, silnik krokowy), tak więc mam uC pod ręką.

Chciałbym uzyska w miare równoległą wiązke, tak by widoczny promień był przyzwoitej długosci.
    Tego typu metody są już stosowane, z tym ze przy użyciu zielonego promienia (lepsza widocznosc). Np miałem niedawno stycznosc z układem wyposażonym w laser zielony 5mW. Zastosoje czerwony (bo mam wszystkie dostepne czesci, nic nie musze kupowac jak narazie), a większa moc zrekompensuje mniejszą widocznosc. Laser wycelowany w niebo, obserwacje gdzies dalego w polach wiec o uszkodzenie wzroku innych osób się nie boje. Co najwyżej zestrzelę jakis samolot :P
    Carll
    Level 15  
    Jeśli potrzebujesz dobrą zbieżność wiązki lasera to przydał by się układ optyczny bardziej złożony .
    otp2
    Level 14  
    Dobrej jakości optykę znaleźć można w drukarkach laserowych, ksero także proponuję szukać i rozbierać :)