Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wytrawiarka - wybór termostatu.

13 Lut 2009 13:44 2571 4
  • Poziom 12  
    Witam,

    postanowiłem ostatnio zabrać się za budowę prostej wytrawiarki, przeanalizowałem projekty znajdujące się już na forum, jednak nie znalazłem odpowiedzi na następujące pytanie:

    Jaki układ pomiaru temperatury sprawdzi się najlepiej?
    Nie mam tu na myśli samej elektroniki, a bardziej jaki czujnik wytryma zanurzony w substancji trawiącej B327? Pomyślałem np nad układem
    http://sklep.avt.com.pl/p/pl/1765/regulator+t...warium+-+zestaw+do+samodzielnego+montazu.html
    w którym termistor bym wsadził w długą koszulkę termokurczliwą i zgrzał, aby zabezpieczyć to przed wytrawieniem.

    Co myślicie o powyższym pomyśle?

    xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

    Bardzo podobają mi się jeszcze parametry tego oto wykonania:
    http://sklep.avt.com.pl/p/pl/2040/regulator+t...mometr+-+zestaw+do+samodzielnego+montazu.html
    Jednak wraca tu sprawa zamocowania tego układu LM35 pod powierzchnią cieczy, jak by to zrobić, żeby wystarczająco długo podziałało?


    [Link do aukcji usunięto. Regulamin, punkt 10.11. Mariusz Ch.]

    ------------

    No to skoro nie link to może chociaż obrazek i instrukcja obsługi :)

    http://www.ibis.krakow.pl/images/tt4_zestaw.jpg
    http://www.ibis.krakow.pl/download/TT-4T.pdf

    Pomyślałem, że możnaby wywiercić otwór w ściance obudowy i przełożyć przez niego ten czujnik z odpowiednią uszczelką (jest to fi 5 więc pewnie coś bym dopasował) i to jeszcze jedno pytanko - czy środek trawiący może uszkodzić elementy gumowe?
  • Poziom 17  
    Do pomiarów temperatury w środowisku żrącym najlepiej wykorzystać gotowe czujniki Pt-100 w szklanej obudowie, niestety są drogie (około 100 zł).

    Zawsze można zabezpieczyć dowolny czujnik koszulką termokurczliwą lub umieścić w plastikowej rurce (probówce).
  • Poziom 12  
    Myślałem o probówce - jednak wadą jest spora izolacyjność cieplna jeżeli będzie ona pusta (oraz dodatkowo problemem może być łatwość konwekcji cieplnej w powietrzu - przez co jeżeli probówka była by otwarta to ciepło uciekało by gdzieś do pomieszczenia, a temperatura miałaby duże przekłamanie, a jeżeli zamknięta to tylko zostawała by kwestia bezwładności ciepnej powietrza no i w pewnym stopniu konwekcji, ciekawe jaka była by różnica temp u dołu i u szczytu pojemnika), a jeżeli wypełnimy ją np olejem transformatorowym to wadą bedzie duża bezwładność (tak mi się przynajmniej wydaje). Termometr planuję zamontować około w połowie wysokości wytrawiarki - powinno to dać pomiar możliwie wolny od zakłóceń.

    Czy może niepotrzebnie tragizuję i przekłamania wynikające z wymienionych powyżej czynników nie są istotne?
  • Poziom 40  
    Witam
    Do koszulki termokurczliwej dodaj jeszcze uszczelniacza, np. silikonu, który dokładniej zabezpieczy czujnik. Ja zastosowałbym LM35, można łatwo odczytać temperaturę, 10mV/°C .
  • Poziom 12  
    Witam,

    ostatnio dorobiłem się wytrawiarki, grzałka 100W kurtyna powietrzna i napowietrzacz, do tego termometr akwarystyczny za 5 zł. Moim zdaniem termostat to zbyteczny bajer, włączasz grzełkę czekasz aż będzie 40-45 st. C wyłączasz, wrzucasz płytkę i po 15 min jest wytrawiona (a temperatura w tym czasie spadnie może z 5 st. C) .

    to tyle z mojego doświadczenia.

    pozdrawiam

    Mikołaj