Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lutowanie diod w klawiaturze SE w810i

gavron04 14 Feb 2009 18:57 2977 26
NDN
    gavron04
    Level 21  
    Witam, mam pytanie :
    1. Potrzebuję jakiś poradnik jak to zrobić, (znalazłem temat jak użytkownik wymieniał w 3210, czy ten sposób jest dobry?).
    2. Jaką lutownicą to robić?
    3. Jakie będą mi jeszcze potrzebne rzeczy i jakie diody kupić??

pozdrawiam,

gavron04

Jak by był to zły dzial to sory i prosze o przeniesienie do odpowiedniego.
  • NDN
    Marcco89
    Level 11  
    Poradnik będzie dobry. najlepiej lutować Stacją lutowniczą. Ale jak masz wprawę to i zwykłą zrobisz. Diody możesz kupić jakie chcesz. byle by pasowały wymiarami. Ale najlepiej do swojego modelu.
    gavron04
    Level 21  
    jestem poczatkujacy wiec wiesz ;] a co do tej stacji to jaka zakupic? bo sa takie po kilka tysiecy i sa takie po 100-200zl.
    R*
    Level 29  
    Na start wystarczy PT 803 za 200zł masz z fluxami etc, mam osobiście i uważąm ze warta ceny ;]
    gavron04
    Level 21  
    a cos tanszego znajdzie sie?? nie zarabiam jesze wiec wiecie ;] kase mam ale troche szkoda
  • NDN
    Adrian4477
    Level 31  
    I będziesz kupował specjalnie hota na potrzebę przelutowania diód w jednym telefonie? Nie lepiej oddać do serwisu?
    R*
    Level 29  
    Jeżeli niechesz sie w to bawic to daj spokój sobie... szkoda kasy, pobaw sie zwykla transformatorową, choc wątpie by cos z tego wyszło. A są jakieś taie wersje "mini" któe tzrymasz tylko w ręku kolbe napewno nic dobrego ale chyba nie bylo jakieś b.drogie...
    gavron04
    Level 21  
    ile by za takie lutowanie chcieli?
    kamiltelefony
    Level 20  
    Kup lutownice transformatorowa i sam to zrob.Nie polecam lutownic w sklepach po 2zl bo jaka cena taka jakosc ale za 20-30zl ju cos kupisz.Grot z lutownicy pieknie wyszlifuj na kamieniu szlifirskim zeby byl jak igielka i do dziela..Wymiana diod to nic trudnego jak nie trzesa Ci sie rece :D
    R*
    Level 29  
    Za wlutowanie kilku diód? Pewnie kolo 30-20zł zalezy od serwisu ;]
    gavron04
    Level 21  
    a wiec tak bylem dzisiaj w serwisie .. :D powiedzieli, ze oni sie tym nie zajmuja jak ktos juz przy tym grzebal i takie tam... wiec sam musze zrobic .. :D co do tej lutownicy transformatorowej czy jak to sie pisze to mam jakas TOYO, TOPEX czy ona bedzie dobra ? tzn mam te "wymienne groty"ale one i tak sa za duze (amm nadzieje ze sie nie pomylilem z nazwami) lub podajcei jakis link do allegro to jakiejs taniej, dobrej lutownicy
    Chris_W

Level 39  
    kamiltelefony wrote:
    ...Grot z lutownicy pieknie wyszlifuj na kamieniu szlifirskim zeby byl jak igielka i do dziela...

Tak na marginesie - to dobry sposób na zniszczenie grota. Są pokrywane warstwą antykorozyjną - po zeszlifowaniu szlak ją trafi. Ale na kilka diód wystarczy.
    dickheadGSM
    Level 31  
    Transformatorowa :?: Panowie, nie ponioslo za bardzo :?:
    Taka lutwnica to mozna sobie "grzebac" co najwyzej w starym telewizorze :!:

Do GSM (nawet wymiany diod) lutownica kolbowa z regulacja temperatuty i mozliwoscia zmiany grotow to minimum.
    Rekomendowna stacja hot-air + w wiekszosci przypadkow podgrzewacz kwarcowy.
    kamiltelefony
    Level 20  
    1. Szlifowalem grot wielkorotnie i nie mialem z tym nigdy zadnych problemow,nigdy mi nic nie rdzewialo...Jezeli nie bedziesz uzwal lutownicy przez rok to po pierwszym lutowaniu juz Ci szlag trafi grot...

2. Piszac lutownica transformatorowa nie mialem na mysli pistoletowej expresowki tylko zwykla kolbe...Jezeli kogos wprowadzilem w blad przepraszam.
    Chris_W

Level 39  
    Chodzi o to, że grot jest pokryty drugim metalem (w środku jest z miedzi - najczęściej), który nie dopuszcza do rozpuszczania miedzi w cynie (lutowiu). To dlatego groty od transformatorówek 'znikają' po jakimś czasie. Podobnie jest ze spiłowanym grotem - po dużej ilości lutowań już nie ma 'czubka' tylko 'dołek' bo miedź powolutku wyżarło/rozpuściło.
    Ta sytuacja nie dotyczy tanich grotów wykonanych tylko z miedzi (ta znika bez problemów), lub z innych nierozpuszczalnych metali (te mają gorsze parametry cieplne).
    kamiltelefony
    Level 20  
    Kolego jezeli kolega chce tylko wymienic diody nic sie z grotem nie stanie jak go zeszlifuje :D
    gavron04
    Level 21  
    wez podaj do jakiejs lutownicy linka o ktorej mowisz, bo ja znalazlem pare tylko nie wiem czy te beda dobre.. ;]
    Chris_W

Level 39  
    Albo grotówką z szerokim grotem - wtedy grzejemy z boku od razu 2 punkty lutownicze, albo hotem. Inne mozliwości skutkują urywaniem punktów lutowniczych.
    kamiltelefony
    Level 20  
    Nie wiem jak chcesz hotem wymienic diody?? Wylutowac owszem wylutujesz ale przy probie wlutowania je popalisz...
    dickheadGSM
    Level 31  
    kamiltelefony wrote:
    ale przy probie wlutowania je popalisz...

No bez przesady. Spokojnie mozna hotem lutowac. Owszem moga sie zweglic jak ustawsz 400 na wydmuchu :D
    gavron04
    Level 21  
    no dobra wiec co i jak z lutownica, ale teraz jak z diodami, przegladajac allegro nie widzialem, zeby pasowaly...
    mapigerman
    Level 16  
    Witam,

zycze powodzenia - lutowanie diod na flexie ktory jest przyklejony do metalowej plytki...
    Super radiator... chyba ze odkleisz tego flexa od tej blaszki, ale efekt raczej bedzie oplakany... a jak zaczniesz grzac kolo switcha od kamery to on przestanie dzialac... ot, taki kaprysny...

Nie chce zniechecac i chetnie bym zobaczyl efekt koncowy, ale moim zdaniem to nie ma sensu - chyba ze Ktos ma jedna klawiaturke do zniszczenia.

Jeszcze raz zycze powodzenia :)
    Chris_W

Level 39  
    Nic ta metalowa płytka nie wpływa. Na tej taśmie idealnie się lutuje, pod warunkiem że używa się dużo topnika, i odpowiedniej lutownicy.
    mapigerman
    Level 16  
    Witam,

szczerze - wezme dzis jedna i sprobuje...
    dickheadGSM
    Level 31  
    mapigerman wrote:

zycze powodzenia - lutowanie diod na flexie ktory jest przyklejony do metalowej plytki...

A czym to sie rozni np. od wlutowania hotem zlacza na flexie do samsunga, czy tez polozenia wszystkich elementow na takiej tasmie ?

Kwestia wyczucia i wprawy.
    mapigerman
    Level 16  
    Witam,

moze i macie racje - ja juz chyba za wygodny jestem.
    Nie lutuje zadnych elementow juz na flexie do samsunga - po prostu biore oryginaly... Lenistwo...

BTW ciekawe kto z Was do lutowania main boardu uzywa dolnej grzalki (underheater)...