Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Uszkodzona główna tabela plikow + moja błedna naprawa

M-K 14 Feb 2009 20:07 13342 21
    M-K
    Level 10  
    Witam
    Pewnego dnia zginęła mi jedna z partycji. Podczas włączania systemu wyświetla "uskodzona główna tabela plików"
    Cześć danych odzyskałem programem "PC Inspector File Recovery"
    Oczywiście po przeczytaniu 3-4 tematów stwierdziłem ze to proste i sam naprawie i za pomocą DMDE skopiowałem boot sector copy na Boot sector i nic system plików RAW wszystko 0 bajtów
    dysk to IDE ST3320620A, dysk podzielony na 3 partycje, system xp na innym dysku,
    Pytanie brzmi czy da sie z tego cos uratować odzyskane dane są częściowe i "poszatkowane"
    screen z DMDE :
    i dalej
    po kliknięciu Open volume

Osoby chcące wyrazić opinie na temat mojej głupoty, lenistwa, pośpiechu itp proszę o wstawienie w poście :!: proszę jednocześnie o nie pisanie samych :!:
    Anonymous
    Level 1  
    M-K
    Level 10  
    uszkodzona tabela plików to komunikat z przed mojej "naprawy" teraz przy starcie okien nic
    nie twierdze ze DMDE źle działa tylko ja go źle użyłem, skopiowałem boot sector copy i wkleiłem na Boot sector a to nie tylko nic nie dało ale chyba pogorszyło
    a ten temat czytałem a raczej próbowałem bo dla mnie to czarna magia
    Anonymous
    Level 1  
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Level 1  
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Level 1  
    M-K
    Level 10  
    Podsumowując testdisk jest dobrym narzędziem ale odpowiednio użytym i z odpowiednią wiedzą, a na pewno nie jest automatem na wszystkie problemy z dyskiem.
    Dodam że po przeczytaniu wielu tematów nie tylko na tym forum stwierdzam że mimo nerwowości wiedza kolegi okzo jest rzetelna i profesjonalna dlatego moje działania chciał bym oprzeć o jego wiedzę

Dlatego pytanie pozostaje da sie coś zrobić?

dołączam plik z boot sector copy ten którym nadpisałem
    Anonymous
    Anonymous  
    M-K
    Level 10  
    Acronisem były dzielone partycje na dysku ale to było kilka miesięcy temu od tego czasu był przeinstalowany system i nie było używane żadne narzędzie dyskowe. Jeśli kolega uważa że to modyfikacje programowe to : dysku mam dwa systemy, drugi to windows 7. System ładuje sie domyślnie jeśli moja córka wyłączyła napięcie na listwie i wystąpił błąd po ponownym uruchomieniu probował to naprawić i wtedy wyłaczyła ponownie, to tylko hipoteza bo mnie nie było a żona sie przyznała że podobna sytuacja miała miejsce .Kiedy ja wróciłem z pracy włączaniu system wyświetlił partycja f wymaga sprawdzenia i po chwili uszkodzona główna tabela plików i po chwili przerwano ( teraz listwa jest w mniej dostępnym miejscu)

"A NIE SPOJRZEĆ NA ZAWARTOŚĆ W TRAKCIE KOPIOWANIA TEGO SEKTORA KOLEGO NIE MÓGŁ , OZNACZA TO, ZE .... ??"

Całkowita racja, moglem spojrzeć moglem zrobić kopie tego boot sektora przed nadpisałem ale zrobiłem to w sposób jaki sam krytykuje next-next powiem tak bije sie w pierś i jest mi głupio
    Anonymous
    Anonymous  
    wigor11
    Level 13  
    Witam
    Problem z niemożliwością odczytania danych z dysku uważam za poważny, dlatego chciałbym wtrącić swoje trzy grosze do tej dyskusji. Miałem problem z odczytaniem danych z partycji, były nieczytelne z windy i nie dawały się zamontować pod Linuxem. Problem rozwiązałem o tyle, że wszystkie dana odzyskałem z obydwu partycji i mogłem je zapisać na innym dysku. Chodziło o dwie partycje NTFS. Jedna istniała jako poddstawowa, a druga była jedną z dwóch na partycji rozszerzonej. Obydwie partycje były na jednym dysku. Na tym samym dysku istniały dwie inne partycje -jedna podstawowa i jedna na rozszerzonej, które dawały się odczytać i zamontować pod Linuxem bez problemu. Partycje nieczytelne jako takie były widoczne i tylko tyle. Na podstawie komunikatów z okna terminala Linuxa w czasie prób zamontowania tych partycji zorientowałem się, że problem jest w MFT każdej z tych partycji. Niestety, wyglądało również na to, że mirrory MFT były nieczytelne. Problem wyglądał dosyć poważnie - utrata danych. Niestety programy zciągnięte z internetu to były tylko dema. Niektóre pozwoliły mi zobaczyć, że dane istnieją na partycjach (pierwszy sukces), ale nie było możliwości ich zapisania (tylko demo). Testdisk w tym przypadku też nic nie zdziałał.
    Rozwiązaniem okazały się programy komercyjne, ale:
    1) jeden z nich to "RescuePRO" v3.3 -programik SanDisk'a, który dostałem przy zakupie karty CF 2GB (był w opakowaniu). Program jest przeznaczony do odzysku danych utraconych na kartach pamięci, ale na dysku też działał.
    2) drugi z nich to "EASEUS Data Recovery Wizard Professional" 4.3.6 -program ten w pełnej wersji został zamieszczony na płycie dołączonej do PC WORLD luty 2009 (notabene za sugestią mojego anioła struża, za co dziękuję).
    Drugi z programów okazał się lepszy, ponieważ nie zmieniał nazw plików foto. Programy są co prawda komercyjne, ale zostały nabyte "przy okazji", a okazały się bardzo skuteczne.
    Korzystam z systemu Linux i nie udało mi się znależć programu, który potrafiłby przeskanować dysk podobnie jak powyższe programy (między innymi) w celu odczytania danych z pominięciem tablicy plików. Jeżeli ktoś z forumowiczów zna taki, to proszę o wypowiedź.
    Tekst napisałem z myślą, że pomoże komuś w sytuacji z podobnym problemem.
    Anonymous
    Anonymous  
    M-K
    Level 10  
    No to fajnie pomyślałem jak to takie proste to zrobie to sam troche poczytam i już. Czytam, czytam i czytam i nie powiem bo moja wiedza na temat logiki dysku wzrosła z 0 do poziomu coś tam słyszałem, no niestety ale odzyskiwaniem danych to ja nie będę sie zajmował.
    Ale coś mi wpadło do głowy
    Quote:
    jak można domyśleć się, ten dysk był potraktowany czymś wcześniej (czymś takim jak acronis , testdisk, PM, paragon ),i to spowodowało ze prawdziwy boot copy okazał się o parę sektorów dalej niż adres ostatniego sektora partycji

To czy nie prościej by nie było skopiować boot sector copy ten prawdziwy z właściwej lokalizacji i wkleić w miejsce boot sector
    oczywiście jeśli nie
    Quote:
    mamy uszkodzone 4 pierwszych zapisy $mft jasne ze $mftmirror tez będzie uszkodzony

ot taka teoria laika, jasne że niemam pojecia jak to sprawdzić i zrobić
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    M-K
    Level 10  
    Nie mam pojęcia o hex to co znalazłem pasowało mi wzoru to cale EB xx 90 i tak dalej od początku pisze że nie mam pojęcia o co chodzi i nawet jeśli bym trafił to i tak nie wiem co z tym zrobić.
    Ja od początku widzę że kolego nie chce mi pomóc bezpośrednio tylko zmusić mnie do samodzielnego myślenie i działania, wiec sie staram ale niestety im więcej czytam tym bardziej widzę że moja wiedza w tym temacie jest niewielka
    Anonymous
    Anonymous  
    M-K
    Level 10  
    Quote:
    Osoby chcące wyrazić opinie na temat mojej głupoty, lenistwa, pośpiechu itp proszę o wstawienie w poście :!: proszę jednocześnie o nie pisanie samych :!:

Quote:
    a ten temat czytałem a raczej próbowałem bo dla mnie to czarna magia

Tak ogólnie to coś tam wiem, potrafię zainstalować 98 i z dyskietki startowej podzielić partycje, gdzie 99% moich znajomych ma problem z instalacją xp :(

mam kilka pytań
    1. Poco każda firma wprowadza swoje jedynie słuszne ustawienia?
    Quote:
    Acronis- 48cluster mftmirror - 2cluster mft : 8s/cluster
    ParagonDM - 2cluster mft : 128s/cluster ( domyslnie)
    ParagonDM - 4cluster mft : 8s/cluster
    MS - 786432 mft : 8s/cluster
    PartitionMagic - 786432 mft : 8s/cluster
    Dla wszystkich oprócz acronisa mftmirror po środku partycji.

2.Czy najlepszym rozwiązaniem jest podzielić partycje czymś ale formatować pod windows ?

3. Co na 320G dysku i 160G partycji robi coś z FAT12 ?

4. Czy kolegA mi pomoże i napisze co z czym zrobić tak w sposób zrozumiały dla "klikacza "
    Mar-Sob
    Level 11  
    Witam serdecznie,
    mam ogromną prośbę o pomoc w odzyskaniu danych, a dokładnie "przywrócenia" dysku, który stał się formatem RAW.
    Dysk ten to dysk WD Caviar WD800, o parametrach:
    LBA 156301488
    80.0 GB
    MDL: WD800JB-00ETA0
    DATE: 10-SEP-2003
    DCM: DSBHCTJAH
    Na dysku były 3 partycje, które system widzi, ale tuż po kliknięciu na każdą z nich okazuje się ona bezużyteczna.
    Z góry serdecznie dziękuję za pomoc, za "łopatologiczne" krok-po-kroku wytłumaczenie co i jak zrobić, żeby pomóc mu "wstać" i odczytać z niego dane.