Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Philips 21PT165C/58P chassis AA5 AB problem z obrazem

MANIAq19 15 Lut 2009 19:38 2705 11
  • #1 15 Lut 2009 19:38
    MANIAq19
    Poziom 9  

    Witam
    Mam telewizor Philips 21PT165C/58P chassis AA5 AB.

    Problem z nim pojawił się niedawno i dzieję się coś takiego, że obraz się zwęża. Nie robi się to zawsze i nie po włączeniu odbiornika lecz po jakimś nie ustalonym czasie.
    Philips 21PT165C/58P chassis AA5 AB problem z obrazem

    Po chwili z tym paskiem, który przesuwa się góra, dół, znika, pojawia
    obraz znika w pełni, powraca albo nie itd.

    Nie mam pojęcia z czym to jest związane.
    Nie zaglądałem jeszcze do tv ponieważ nie wiem czego dokładnie szukać, ale uważam że objawy są wam znane i będziecie wiedzieć czym to jest dokładnie

    z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

    Proszę zapoznać się z regulaminem a nie tylko odfajkować! Także z komunikatami.
    Tytuł tematu - pkt. 11; Pisownia - pkt. 15. Załączniki - https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1001052.html pkt. 6. [@mirex]

  • Pomocny post
    #2 15 Lut 2009 19:52
    psooya
    Poziom 36  

    Jeśli to w ogóle jest Philips to z tyłu ma nalepkę z modelem oraz w ramce w prawym dolnym rogu ma napisane chassis. Podaj te parametry jeśli możesz. A jak TV działa na antenie ?
    Pozdrawiam

  • Pomocny post
    #3 15 Lut 2009 20:32
    Macosmail
    Poziom 32  

    Witam. Dziwnie to wygląda, zawężenie w poziomie raz na okres ramki pływające może wskazywać na kondensator sieciowy, może to też jakaś przerwa w układzie odchylania linii. Ciężko określić bez pomiarów. Nalepka z modelem i chassis powinna być też na kineskopie. Pozdrawiam.

  • Pomocny post
    #4 15 Lut 2009 21:21
    h jaworski
    Poziom 39  

    Sprawdził bym też kondensatory filtrujące na wtórnej stronie zasilania szczególnie zasilana linii.

  • #5 16 Lut 2009 01:18
    MANIAq19
    Poziom 9  

    psooya napisał:
    Jeśli to w ogóle jest Philips to z tyłu ma nalepkę z modelem oraz w ramce w prawym dolnym rogu ma napisane chassis. Podaj te parametry jeśli możesz. A jak TV działa na antenie ?
    Pozdrawiam


    Parametry już podałem i działa tak samo na euro jak i na antenie.

    h jaworski napisał:
    Sprawdził bym też kondensatory filtrujące na wtórnej stronie zasilania szczególnie zasilana linii.


    Możesz to trochę przybliżyć gdzie szukać ?? Jak możesz to chętnie na PM

  • Pomocny post
    #6 16 Lut 2009 10:43
    psooya
    Poziom 36  

    Na zasilaniu linii te kondensatory. C2569 i C2448 47uF/160V. Zacząłbym jednak od kontroli napięć zasilacza w szczególności +B (zasilanie odchylania poziomego - linii). Bardzo możliwe że konieczna będzie wymiana elektrolitów w całym zasilaczu. Czy jak obraz jest zwężony nie słychać jakiegoś świerszczenia typu łuk elektryczny ?
    Pozdrawiam
    Sprawdź jeszcze w układzie odchylania R3454 1k, C2450 680nF, C2451 10uF, D6451 BYD33D.
    Schemat masz tu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=61573#61573
    ten ostatni phil-21pt136b-165b_Chassis AA5.pdf

  • #7 16 Lut 2009 13:26
    MANIAq19
    Poziom 9  

    psooya napisał:
    Czy jak obraz jest zwężony nie słychać jakiegoś świerszczenia typu łuk elektryczny ?
    Pozdrawiam


    tak jest słychać ciche świerszczenie/warkot

  • Pomocny post
    #8 16 Lut 2009 15:55
    psooya
    Poziom 36  

    Zacznij od pomiarów. Bo w TV do dużo rzeczy piszczy a wcale nie musi być to "świerszczenie". Sprawdź zasilacz w pierwszej kolejności.
    Pozdrawiam

  • #9 16 Lut 2009 16:10
    MANIAq19
    Poziom 9  

    Elementów jeszcze nie sprawdzałem, ale gdy odpaliłem TV napięcie z zasilacza na odchylanie było poprawne bo 84,1V.
    Więc wsio jest dobrze. Zostawiam włączony TV aż do momentu gdy zacznie obraz się psuć.

    Poprawiłem luty i teraz zobaczymy czy dalej będzie się sytuacja powtarzać.

    Wymienione wcześniej elementy sprawdzę później.

  • #10 16 Lut 2009 16:52
    psooya
    Poziom 36  

    Sprawdź zimne luty i wymień te 2x47uF profilaktycznie. Jak obraz znikł to musiało przestać pracować odchylanie poziome skoro napięcie wzrosło. A reszta napięć zgodna ze schematem ?

  • #11 16 Lut 2009 18:26
    irek19
    Poziom 33  

    Witam. Usterka tak jakby fiksowało trafo WN. Jeśli jeszcze jest oryginał nie ruszany to warto podstawić Eldora.

  • #12 17 Lut 2009 15:00
    MANIAq19
    Poziom 9  

    Obecnie po poprawieniu lutów na trafo WN na dławikach i na elementach zasilacza wszystko działa bez zarzutu. W razie jakichś problemów wymienię wyżej wymieniane elementy.
    Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

 
Black Friday do -15%
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Ferguson